Deel dit artikel
-

Jupiter: straat profiteert van online window-shopping

Traditionele Europese retailers kunnen gezamenlijk rekenen op kerstverkopen ter waarde van 7,5 miljard euro als direct gevolg van online window-shopping, zo meldt onderzoeksbureau Jupiter Research. Maar dit kerstseizoen maakt volgens Jupiter ook duidelijk dat er overwegend sprake is van een slechte coördinatie tussen websites van retailers en hun fysieke winkels.

Online window-shopping is de online variant van het etalages kijken. Uit het onderzoek van Jupiter blijkt dat internet een grotere invloed heeft op de offline dan op de online uitgaves. De window-shoppers gaan volgens Jupiter 1,7 miljard euro online uitgeven, dat is 32 procent van het totaal aan online uitgaves door Europeanen in 2000.

Jupiter stelt dat op het ogenblik 80 miljoen Europeanen internet toegang hebben. 25 procent winkelt online, terwijl 36 procent internetwinkels alleen gebruikt om etalages te kijken en de producten vervolgens in traditionele winkels aan te schaffen.
Deze cijfers komen erop neer dat 20 miljoen Europese internetters gezamenlijk 1,7 miljard euro online besteden, en 31 miljoen Europese internetters besteden 7,5 miljard euro offline na op internet een keuze gemaakt te hebben.

Senior analist bij Jupiter Research Nick Jones zegt dat pure etailers niet profiteren van het online window-shoppen, maar dat traditionel winkels van de huidige situatie kunnen profiteren door hun on- en offline activiteiten beter op elkaar af te stemmen. Het zou met name schorten aan manieren voor de consument om de beschikbaarheid van online aangeprezen artikelen in de dichtsbijzijnde fysieke winkel te achterhalen. Dat is extra belangrijk omdat consumenten het van het grootste belang vinden dat bestelde geschenken op tijd arriveren, zo meldt ook Forrester Research.
Waar het ook nog steeds aan schort is het beleid over het retourneren van gekochte artikelen. Ook als die mogelijkheid duidelijk op de site staat omschreven is het vaak zo dat het personeel in de winkel daar slecht mee omgaat.

Een voortdurende bron van zorg is de veiligheid van online betalen en de bescherming van persoonlijke informatie. Dit geldt vooral voor consumenten die nooit eerder iets online hebben gekocht.

Jupiter schat in dat de meeste online uitgaves gedaan zullen worden in Engeland (591 miljoen euro) en Duitsland (490 miljoen euro), wat niet verwonderlijk is gezien de bevolkingsaantallen. In Zweden gaat het om 114 miljoen euro en in Frankrijk om 106 miljoen, respectievelijk 26 en 27 procent van de jaarlijkse online sales. Populairste artikelen in dit seizoen zijn muziek en speelgoed, goed voor Europese omzetten van respectievelijk 103 en 36 miljoen euro.

Zie ook: Nederlanders doen weinig online kerstinkopen

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond