Deel dit artikel
-

Just Eat komt in handen van Takeaway.com

Takeaway.com heeft de strijd om de Britse maaltijdbezorger Just Eat gewonnen. Begin deze middag had het Nederlandse bedrijf 80,4 procent van de aandelen met stemrecht toegezegd gekregen, waarmee de weg open ligt voor een fusie van de organisaties.

Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl verwacht dat de volgende fase van de afronding van de transactie voor eind deze maand ingaat. Na afronding hiervan hebben de aandeelhouders van Just Eat 57,5 procent van de aandelen in het fusiebedrijf, dat Just Eat Takeaway zal heten en Jitse Groen heeft als CEO.

Vanmiddag maakte Groen het winnen van de overnamestrijd bekend. De aandeelhouders van Just Eat geven de voorkeur aan een aandelendeal met perspectief en niet aan de cashdeal van investeringsbedrijf Prosus, een spin-off van Naspers.

Takeaway en Just Eat hebben geografisch geen overlappende werkterreinen en daarom totaal complementair. Just Eat, ooit in Denemarken opgericht, is buiten Europa actief in Australië en Nieuw-Zeeland (Menulog), Canada (Skip the Dishes), Brazilië en Mexico (ifood).

Het nieuwe bedrijf heeft een marktwaarde van bijna twaalf miljard euro en is daarmee marktleider. CEO Groen heeft afgelopen jaren voorrang gegeven aan marktaandeel boven winst. Dat leidde in 2018 tot een harde strijd met Delivery Hero in Duitsland, die de Nederlander won, en daarna met Just Eat.

Foto: Yann Caradec (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

R. Van Dam

Heel mooi natuurlijk maar nu moeten beide reuzen nog winst gaan maken. Ook is de vraag wie wint nu eigenlijk in deze bezorg oorlog? De restaurants of het platform, want de premies zullen omhoog moeten gaan en dat is nadelig voor de restaurants. Weigeren is zelfmoord maar meegaan eigenlijk ook.

Ik vind het mooi hoor dat alles zo digitaliseert, maar het heeft ook een keerzijde. Overigens niets anders dan lof voor Jitse, hoe hij dit strategisch heeft aangepakt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond