Deel dit artikel
-

Just Eat overweegt nog steeds verkoop van Grubhub

Just Eat Takesway wil nog steeds, samen met zijn adviseurs, de gedeeltelijke of volledige verkoop van Grubhub onderzoeken. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

De miljardenovername van het onderdeel werd vorig jaar pas afgerond, maar aandeelhouders zijn niet te spreken over de beurswaarde van het bedrijf.

De Nederlandse maaltijdenbezorger schrijft zelfs voor 3 miljard op zijn Amerikaanse dochter af, resulterend in het verlies voor het afgelopen kwartaal van 134 miljoen op het aangepaste bedrijfsresultaat.

Vorige maand werd al bekend dat het Amerikaanse Amazon een belang neemt in Grubhub. In eerste instantie gaat het om een belang van 2 procent, maar dit kan op termijn 15 procent worden. De volledige overname van Grubhub door Amazon lijkt niet waarschijnlijk.

Na een periode van uitzonderlijke groei is Just Eat Takeaway.com naar eigen zeggen nu twee keer zo groot dan voor de pandemie. De omzet steeg naar 2,7 miljard euro.

De eerste helft van 2021 was voor Takeaway een recordperiode wat betreft de bruto transactiewaarde. Het bedrijf telt nu 680 miljoen partners.

Wel werd het bedrijf geconfronteerd met een daling van het aantal bestellingen in vergelijking met de eerste helft van 2021, toen er nog lockdowns waren. In het afgelopen halfjaar verwerkte Just Eat Takeaway 509,4 miljoen orders tegen 546,8 miljoen een jaar eerder, een daling van 7 procent. Het aantal klanten daalde van 98 miljoen naar 94 miljoen. Die terugval werd evenwel gecompenseerd door een hogere gemiddelde transactiewaarde.

Noord-Europa, de tweede markt na de VS, is de meest gezonde markt met een EBITDA van 124 miljoen. In Noord-Europa is Just Eat Takeaway al een tijd winstgevend. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland verbeterde de aangepaste EBITDA, maar werd nog wel verlies geleden.

De winstgevendheid komt volgens CEO Jitse Groen in zicht en hij verwacht dat de aangepaste EBITDA verder zal aantrekken in de tweede helft van dit jaar.

De outlook voor heel dit jaar wordt dan ook gehandhaafd. De brutotransactiewaarde zal dit jaar aantrekken met circa 5 procent op jaarbasis.

Takeaway kondigde gisteren zijn eerste eigen darkstore in Europa aan voor flitsbezorgingen in Berlijn onder de naam Lieferando Express. Klanten binnen een straal van twee kilometer rond de darkstore, die gevestigd is in de wijk Charlottenburg, kunnen er gebruik van maken.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond