Justitie wil OM recht geven om websites te blokkeren

Het Ministerie van Justitite wil het Openbaar Ministerie (OM) het recht geven om, zonder tussenkomst van een rechter, ‘strafbare gegevens van het internet te laten verwijderen’. Dat betekent dat het OM simpelweg een website kan laten verwijderen of blokkeren.
Internetproviders werken nu nog met de ‘notice ans take down’-gedragscode. Hierbij halen zij zelf informatie weg wanneer het gaat om strafbare zaken. De officier van justitie kan een provider de opdracht geven omstreden informatie te vewijderen. Wanneer een ISP hier niet aan voldoet, dan is er momenteel eerst inmenging van een rechter-commissaris nodig en kan de officier tot vervolging overgaan.
De tussenkomst van een rechter is om censuur van staatswege te voorkomen. Zo meldt ook burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, die het wetsvoorstel een ‘vergaande censuurmaatregel’ noemt.
Het doel van het wetsvoorstel is om burgers in meer gevallen te beschermen tegen misbruik van computergegevens. Onder het mom van de bestrijding van computercriminaliteit. Het OM kan, mocht het nieuwe wetsvoorstel er doorheen komen, een dwangsom opleggen aan tussenpersonen als internetproviders, wanneer deze niet meewerken.
Officieel krijgt de officier van justitie de bevoegdheid om ‘strafbare gegevens’ van het internet te laten verwijderen. Een ruim begrip, hier valt bijvoorbeeld ook het inbreuk op auteursrecht onder.
Het is niet zeker dat de wet er komt. Tot eind september is er de mogelijkheid om een reactie te geven op het voorstel.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
Erik
Wat is het probleem met het vragen van een rechterlijke uitspraak. Zou dit te lang duren of zou een rechter misschien anders beslissen dan het OM wil? Hoe wordt er gezorgd dat de sites die down gaan zorgvuldig geselecteerd zijn? En hoe krijg je een site weer online. En wat gebeurt er als je vindt dat een site onterecht offline is gegaan. Krijg je uitleg van de redenen of kom je dan in een bureaucratisch proces die een stuk stroperiger werkt dan het proces waarbij ze je offline halen.
Marieke
Erg toevallig dat het wetsvoorstel na de rechtszaak tegen The Pirate Bay is ingediend, het lijkt en is een manier om providers te dwingen sites niet meer aan te bieden. Wie bepaalt echter wat wel en niet in orde is? Dit lijkt mij door een rechter te moeten worden beslist en niet door het humeur van een officier van justitie.