Deel dit artikel
-

Kabelbedrijven willen breedband platform

Kabelbedrijven UPC, Essent Kabelcom en Casema willen een Nationaal Breedband Platform oprichten. Het zal gedaan worden onder de vlag van de VECAI, de belangenvereniging in Nederland voor de kabelbranche. Doel is de beschikbaarheid van breedband en de introductie van digitale televisie te versnellen.

De kabelbedrijven werken momenteel al samen op het gebied van technische standaarden, voor ondermeer digitale televisie (de DVB digitale televisiestandaard) en ook kabelinternet (Eurodocsis).

Hoe de nieuwe samenwerking er concreet uit zal moeten zien is nog onduidelijk. In de komende maanden willen de betrokkenen hierover meer naar buiten brengen, waaronder ook uitgewerkte beleidsdoelstellingen.

Volgens de deelnemers zijn "vele investeringen al gedaan" en levert de Hybride-Fiber-Coax (HFC) infrastructuur Nederland een voorsprong op. Het is het nu zaak om "door bundeling van krachten en technologische samenwerking deze voorsprong verder uit te bouwen", aldus de bedrijven. Er zal nu voor kabeltelevisie-abonnees gestreefd worden naar "een ruim aanbod" van breedbandinternet, een "uitgebreide kanalenkeuze" en "nieuwe interactieve diensten".

Rob van Esch, directeur van VECAI, laat in een verklaring weten: "Hiemee komen we tegemoet aan een brede maatschappelijke wens om de verschillende digitale omgevingen te standaardiseren. Het platform zal open staan voor alle mogelijke businessmodellen van partijen die dit soort producten mee van de grond willen tillen."

Deel dit bericht

2 Reacties

Wessel Vasen

"Hiemee komen we tegemoet aan een brede maatschappelijke wens om de verschillende digitale omgevingen te standaardiseren." Precies, maar of daar nu een taak ligt voor een nieuw overlegorgaan van alle 'kabelinternetaanbieders' vraag ik me af. Afspraken in een markt waar toch al zo weinig produktdifferentatie en voor de consument 'weinig keus' bestaat is niet gewenst. Normen stellen okee, maar dan wel door de overheid, de OPTA, of van mij part TNO. Laten we beginnen met de definitie van 'Breedband'. Want nu noemt men alle produkten boven ISDN-snelheid al 'breedband'; dit is natuurlijk onzin! In Zweden, waar men wel degenlijk een aantal stappen vooruit loopt op dit gebied, heeft de overheid het gewoon in de wet gezet. Alles boven 2 Mbps mag men daar pas 'Breedband' noemen. En dat zie je dus ook terug in de aanbiedingen naar de consument. Waar in nederland men alles nog uitdrukt in kbps (klinkt lekker veel) of hoogstens kBytes/s, spreken de advertentie's in Zweden bijvoorbeeld over 2.5 Mbps down en 0.75 Mbps up :o) (en dat wordt goedkoper aangeboden dan het Nederlandse Chello) Normen in een markt zijn nodig om de transparantie en daarmee de concurrentie te bevorderen. Zelfregulering en een begin van 'kartelvorming' frustreren die concurrentie alleen maar. Er ligt een schone taak voor het nieuwe kabinet lijkt me zo.

A.Treur Jr.

Te laat! Ik kan niet geloven dat men een in verre staat van ontbindend kalf nu op het droge gaat trekken. Voorheen genoemd als de enige kans op een concurrerende marktpositie voor kabelaars wordt nu uit de kast (dit idee is bij de Vecai al bekend sedert 1999) gehaald als het ei van Columbus. De markt voor digitale distributie kantelt op dit moment extreem. Slechts het nog geringe aanbod van digitale content vertraagt dit proces. Maar 'wired' distributie gaat het te dure loodje leggen. Projecten als Diggitenne en combinaties van wired en wireless zijn al universele projecten aan het opstarten. Nieuwe compressietechnieken maken het genoemde voordeel van nationale bandbreedte relatief. Zelfs koper (KPN en Energie providers) kan op korte streaming content zonder meerprijs distribueren en maakt dure kabelaansluitingen overbodig. Het wachten is op de definitieve ondergang van kabelaanbieders. Voor een zacht prijsje en met behulp van de overheid zal KPN deze bestaande infrastructuur integreren in haar eigen digitale analoge distributie netwerk waarbij de combinatie wired en wireless met up en downstream communicatie maximaal resultaat gaat opleveren. Iemand interesse in aandeeltjes KPN?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond