Deel dit artikel
-

Kans op subsidie voor dagbladsites is klein

De kans dat de websites van dagbladen financiële steun uit het Bedrijfsfonds voor de Pers krijgen, is klein. Dat blijkt uit de reacties van een aantal betrokkenen. "Het fonds is niet bedoeld voor bestaande projecten die de broek niet op kunnen houden".

De Nederlandse Dagbladen zitten in zwaar weer. De oplagecijfers staan onder druk, advertentie-inkomsten zijn gedaald en de productiekosten gestegen. Onder deze omstandigheden zijn de beschikbare budgetten voor internetactiviteiten om begrijpelijke redenen teruggeschroefd. Gisteren trokken drie media-organisaties, waaronder de Vereniging Nederlandse Dagblad Pers (NDP), aan de bel. Er moet steun komen uit het Bedrijfsfonds voor de Pers, het overheidsorgaan dat waakt over het voortbestaan van een pluriforme pers. Als dit er niet komt, loopt het slecht af met de websites van de dagbladen, waaronder Volkskrant.nl en AD.nl.

Betekent dit dat de overheid de internetactiviteiten van commerciële uitgevers dan maar moet steunen? Navraag leert dat het Bedrijfsfonds hier weinig heil in ziet. Volgens directeur Lou Lichtenberg is het orgaan hier niet voor opgericht. "Het fonds is opgezet als een stimuleringsregeling. Het ondersteunt alleen uitzonderlijke en vernieuwende projecten. Het is niet bedoeld voor bestaande projecten die de broek niet op kunnen houden." Daar komt bij dat het bedrijfsfonds streeft naar een maximumbedrag dat aan één partij wordt uitgekeerd. "En dan nog gaan we er altijd van uit dat een uitgever zestig procent van de kosten voor een project uit andere bronnen moet halen." Op de vraag of bijvoorbeeld een aanvraag van Volkskrant.nl zou worden gehonoreerd antwoord Lichtenberg ontkennend. "Als het zou gaan om hetzelfde product dat we nu kennen, dan beschouwen we dat niet als vernieuwend."

Ook D66 Kamerlid Bert Bakker ziet weinig heil in structurele steun aan dagbladsites via het Bedrijfsfonds. "Extra financiering vind ik voorlopig niet aan de orde. De uitgevers kunnen bijvoorbeeld ook door herschikking van de eigen middelen tot een oplossing komen." Wel vindt hij dat dagbladen beschermd moeten worden voor concurrentievervalsing door de publieke omroepen. Deze laatste partijen hebben onlangs overheidsgeld ontvangen om nieuwsportals uit te bouwen. Dit kan op termijn de doodsteek zijn voor de bestaande krantensites. Bakker: "Die kranten hebben het moeilijk. Dan moet je ze geen oneerlijke concurrentie aandoen door de publieke omroepen ook nog eens op het internet de reclamegelden te laten afromen".

Jan Willem Gast, secretaris van het NDP, sluit zich hier bij aan. "Het kan niet zo zijn dat met publiek geld extra elektronische producten worden aangeboden, terwijl het bedrijfsleven het maar op eigen kracht moet doen." In zijn ogen staat dan de pluriformiteit van de online nieuwsvoorziening op het spel.

Het wachten is voorlopig op een nieuwe beleidsnota Pers, waar Van der Ploeg volgens Gast "al twee jaar aan werkt". Omroepen, zowel publiek als commercieel, zullen op internet steeds meer gaan concurreren met de uitgevers. Zolang deze laatste partijen er niet in slagen hun internetactiviteiten winstgevend te maken, ligt het voor de hand overheidssteun voor de publieken slechts in beperkte mate toe te staan.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond