Deel dit artikel
-

Kantoordienst Annapa: “Niet echt schade door lekken.”

De lekken in de diensten van Annapa hebben het bedrijf niet echt geschaad, zegt het bedrijf. Met een grote campagne ging de online kantoordienst van Annapa.com, een project van IntraSites, deze zomer van start. Bij die start hoopte IntraSites-directeur Gerdo Schepel op 100.000 gebruikers aan het eind van het jaar. Maar toen kwamen de lekken: persoonsgegevens bleken op straat te liggen, en niet alle funties werkten naar behoren.

Heeft het bedrijf daar een tik van gekregen? Schepel: "Ik zou liegen als ik zeg dat we er geen last van hebben gehad. De problemen kwamen tegelijk met het einde van de campagne." Dat had tot gevolg dat het aantal pageviews daalde van 45.000 naar zo'n 15.000 per dag. "Na de lekken hebben vijftig bedrijven gevraagd om verwijderd te worden, en we hebben natuurlijk heel veel vragen moeten beantwoorden." Het aantal terugtrekkingen valt nog mee, vindt Schepel.

Op Annapa kan iedereen die dat wenst, dus zowel particulieren als bedrijven, een zogenaamd virtueel kantoor openen waarin standaard functies zoals een agenda en een afsprakenlijst zijn opgenomen. Doordat Annapa zelf geen toegang heeft tot de 'kantoren' van de inschrijvers is niet duidelijk om hoeveel echte bedrijven het gaat.

Schepel: "Het aantal geregistreerde 'kantoren' sinds de lancering bedraagt ruim 25.000." Daarvan zou "meer dan de helft" bestaan uit echte bedrijven, waaraan Schepel toevoegt dat "de ervaring van collega's in Amerika leert dat maar heel weinig mensen dit voor de lol doen."

Nu zijn dat er volgens Annapa weer zo'n 30.000 pageviews per dag. Aan de vernieuwde beveiliging is "alles gedaan wat mogelijk is," aldus Schepel. Toch blijft de bepaling in de voorwaarden bestaan dat Annapa op geen enkele manier verantwoordelijkheid aanvaardt voor de veiligheid van gegevens die door gebruikers zijn ingevoerd.

Dat wordt anders in oktober. Dan gaat een betaalde kantoordienst van start die onder meer beveiligde data-opslag biedt "met een security van 99,99 procent." Bedrijven die zich hiervoor aanmelden moeten een Kamer van Koophandel-inschrijving kunnen overleggen, zodat nep-inschrijvingen niet meer mogelijk zijn.

Deel dit bericht

1 Reactie

jan groot

Tsjonge tsjonge tsjonge.Het is toch ongelofelijk om te zien hoe bedrijven de techniek nog onderschatten. Als het bovenstaande waar is vind ik het ongelofelijk hoe laks mensen en bedrijven reageren op veiligheidsaspecten van Internet.Security is moeilijk, maar moet een integraal onderdeel uitmaken van de architectuur en voor sites zoals Annapa moet de beheerafdeling precies weten waar de gevaren zitten.Bedenk wel dat dit pas de eerste fase is voor Annapa. Hoe zit het dan met de volgende producten, die veel verder ingrijpen op de informatiestructuur van bedrijven.Ik ben overigens verbaasd over het aantal bedrijven dat van Annapa gebruikt maakt. mvg Jan

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond