Deel dit artikel
-

KaZaA biedt betaalde content

update Uitwisseldienst KaZaA is begonnen met het aanbieden van betaalde content. Het doet dit via een samenwerking met Brilliant Digital Entertainment, dat eerder in opspraak raakte omdat het zonder dat internetters daarvan op de hoogte waren software met KaZaA meestuurde. In de zoekresultaten van KaZaA verschijnen nu gesponsorde links die leiden naar betaalde content. De rechtszaak tegen KaZaA zal in Nederland voortgezet worden, Buma/Stemra stapt naar de Hoge Raad.

Doel van het verspreiden van de Brilliant-software via KaZaA was om onder de naam Altnet een netwerk te bouwen binnen het KaZaA netwerk. Via dit netwerk zou betaalde content verspreid kunnen worden, ook biedt het de mogelijkheid om computers als distributiepunt in te schakelen wanneer rekenkracht of bandbreedte overschieten. Het laatste valt te vergelijken met het Seti@home project voor onderzoek naar buitenaards leven. Nadat in april ontdekt werd dat via KaZaA al enkele maanden ongemerkt deze software verspreid werd, ontstond een storm van kritiek onder internetters.

In een interview met Cnet legde CEO Kevin Bermeister van Brilliant Digital Entertainment toen de bedoelingen van zijn bedrijf nog eens uit. Hij werd daartoe ook wel gedwongen, aangezien er programma's gingen circuleren waarmee Altnet weer uit KaZaA verwijderd kon worden. Het netwerk binnen het netwerk dreigde op die manier in rook op te gaan. Bermeister beaamde dat er te weinig aandacht was besteed aan het inlichten van internetters over de software die zijn bedrijf meestuurt, op dat vlak beloofde het bedrijf beterschap. Ook KaZaA meldt sindsdien wat er aan aanvullende software wordt meegestuurd.

Brilliant Digital heeft nu het eerste product gelanceerd genaamd TopSearch, dat in de zoekresultaten van KaZaA links plaatst naar betaalde content. De bedrijven achter deze betaalde content, platenmaatschappijen en andere aanbieders van digitale content, betalen vervolgens Brilliant Digital voor deze vermelding, die op zijn beurt uiteraard KaZaA betaalt.

Deze week start een testversie, waarbij gebruik wordt gemaakt van content van het label 2K (EMI) en gamessoftware van Infogrames. De content zal verpakt worden in beveiligingssoftware van ondermeer Microsoft en Trymedia Systems. Na het downloaden kan het beveiligde bestand op verschillende manieren uitgepakt (betaald) worden, ondermeer door te betalen via een microbetaling. Hiervoor verwacht Brilliant Digital te kunnen samenwerken met telecombedrijven zoals AT&T, die via prepaid-cards microbetalingen mogelijk maken.

"TopSearch zorgt ervoor dat leveranciers en eigenaren van content weer de controle krijgen over hoe hun content wordt gedistribueerd over peer-to-peer netwerken", zegt Bermeister in een verklaring. "Bovendien zorgt het ervoor dat bedrijven direct contact kunnen opbouwen met hun klanten."

Ook gaf Bermeister tegenover de Washington Post en Cnet aan dat in juli een 'Digital Dashboard' beschikbaar komt dat KaZaA-gebruikers kunnen downloaden. Hiermee wordt hun computer een distributiepunt binnen het netwerk. In ruil voor het beschikbaar stellen van computerkracht en bandbreedte krijgen deelnemers punten die ze kunnen inwisselen voor airmiles, hotelovernachtingen en andere producten.

Geluk met de lancering van zijn dienst had Briliant Digital niet, bijna gelijktijdig met de introductie van TopSearch dook een nieuw computervirus op gericht tegen KaZaA. De worm zou computers trager laten functioneren, meldt Cnet .

Buma/Stemra
Buma/Stemra zal de eerdere uitspraak over schending van auteursrechten door KaZaA aanvechten bij de Hoge Raad. In maart werd KaZaA in hoger beroep nog door de rechter in het gelijk gesteld . De redenatie was toen dat een bedrijf dat software via internet verspreidt niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor hetgeen de gebruikers er vervolgens mee doen.

De uitspraak leidde tot veel discussie in binnen- en buitenland. Het was niet duidelijk of Buma/Stemra tegen de beslissing in beroep zou gaan. Dit blijkt nu wel het geval, zo meldt het ANP . Buma/Stemra blijft van mening dat de activiteiten van KaZaA verder gaan dan het alleen beschikbaar stellen van de software, het bedrijf zorgt er ook voor dat zonder auteursrechten te betalen muziek wordt gedownload, aldus Buma/Stemra.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond