Kennisnet wil contract met aanbieder nl.tree niet verlengen

De Stichting Kennisnet wil het bestaande collectieve contract met aanbieder nl.tree, dat volgend jaar afloopt, niet verlengen. Kennisnet zegt in een advies aan minister Van der Hoeven van Onderwijs dat onderwijsinstellingen zelf hun aanbieder moeten kunnen kiezen. "Eén aanbieder kan geen antwoord geven op alle vragen uit het onderwijs", aldus Kennnisnet.
Het bestaande contract met nl.tree loopt in 2003 af. Nl.tree – een samenwerkingsverband van kabelmaatschappijen als Casema en Essent en tech-bedrijven als Cisco en Sun Microssystems – is sinds 1998 bouwer en beheerder van Kennisnet. Kennisnet is een beveiligd netwerk dat 11.000 onderwijsinstellingen en circa twee miljoen gebruikers omvat en een koppeling naar internet kent.
Het contract wil Stichting Kennisnet, dat op verzoek van minister Van der Hoeven van Onderwijs (de voormalige ICT-woordvoerster van het CDA) een advies opstelde, niet verlengen. In het advies wordt gesteld dat onderwijsinstellingen behoefte hebben aan "een grotere mate van flexibiliteit en keuzevrijheid wat betreft de infrastructuur". Een woordvoerder van Kennisnet zegt "minder confectie" en "zoveel mogelijk keuzevrijheid voor de scholen" te willen. De woordvoerder van Kennisnet wil in een toelichting niet "van kritiek op nl.tree als zodanig" spreken.
Wel erkent de woordvoerder dat het advies mede een antwoord is op ontevreden geluiden van onderwijsinstellingen. Een aantal daarvan bekritiseerde eerder tegenover Emerce de te hoge kosten, de te lage bandbreedte en onduidelijke service-level agreements van nl.tree. De capaciteit zou wel degelijk aanwezig zijn, maar door nl.tree worden afgeknepen. Sommige scholen zouden volgens de Gebruikersgroep Kennisnet voortgezet onderwijs (GGKvo) al naar andere aanbieders zijn overgestapt.
Dat is niet de enige kritiek. Onlangs toonde directeur Toine Maes van Kennisnet zich bevreesd dat het netwerk over twee jaar dreigt te verdwijnen als het kabinet er geen extra geld voor vrijmaakt. Het platform voor de informatiesamenleving EPN voorzag eerder tegenover Emerce dat Kennisnet "als een ongebruikte spoorweg gaat roesten" als voorgenomen bezuinigingen op ICT-investeringen in het onderwijs doorgaan. Tenslotte zou Kennisnet te weinig toevoegen en zouden veel docenten Kennisnet nog niet weten te vinden.
Kennisnet wil voor de periode 2004-2007 gemiddeld 84,4 miljoen euro per jaar krijgen, een daling van het huidige uitgavenniveau. De stichting baseert haar raming op marktprijzen die het MKB momenteel betaalt. Ondanks het opzeggen van het collectieve contract wil Kennisnet dat bepaalde basisvoorzieningen als basissnelheden en veiligheid behouden blijven. Dit zou onder meer moeten worden gegarandeerd door de inrichting van een infrastructureel knooppunt. Tot slot moeten onderwijsinstellingen in "internet-achterstandsgebieden" worden ondersteund, omdat marktoplossingen daar duurder uitvallen, zo stelt het advies.
Nl.tree zegt pas vrijdag met een reactie te kunnen komen.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
Paul van Keep
Hoe onverwacht… Toen we voor de basisschool van mijn kinderen de hele internet infrastructuur hebben opgezet, zijn we rustig met dialup en een extern geplaatste site begonnen. nl.tree was nog niet zo ver en ADSL was nog niet beschikbaar. Vorig jaar kwamen beide vrijwel tegelijk beschikbaar. De keuze was snel gemaakt. Nl.tree is veel duurder en minder flexibel dan een mxstream advanced abonnement. Bovendien is de snelheid van de aangeschafte ADSL een stuk hoger dan wat nl.tree zou bieden. De school heeft nu een prachtig intranet liggen, draait zelf de {website; http://www.nutswassenaar.nl } (mail gaat nog extern) en houdt bovendien meer geld over om het PC-park te kunnen uitbreiden met WiFi laptops in alle lokalen dit jaar. Andere scholen in de gemeente zijn van plan om ons voorbeeld te volgen. Nl.tree heeft nooit naar de concurrentie gekeken, alleen maar naar de zak met geld die de minister ter beschikking heeft gesteld. Dat zal hun (verdiende) ondergang zijn.
W. Bekker
Heeft NL.tree meerdere klanten of kunnen de medewerkers al beginnen met het opruimen van hun bureau's?