Kijkshop en Mycom slechtst bereikbare webwinkels

Uit onderzoek onder 38 grote webwinkels komen Kijkshop en Mycom als de slechts bereikbare sites naar voren. Beide webshops waren meer dan een dag niet bereikbaar tijdens de meetmethode van 33 dagen in de maanden oktober en november. Dat blijkt uit onderzoek van webmonitoringsdienst Watchmouse. Vergeleken met vorig jaar scoren Nederlandse e-shops gemiddeld beter.
Zes websites voeren de ranglijst aan: Conrad, Marktplaats, Mylenses, Neckerman, Bol en Takeitnow. Gedurende de meetperiode waren deze sites altijd perfect bereikbaar.
Het onderzoek van Watchmouse liep van 20 oktober tot en met 21 november. Een site is niet bereikbaar als deze een foutmelding geeft of na acht seconden nog niet ontvangen is.
De sites van Mycom en Kijkshop scoorden beduidend slechter dan de overige 36 sites. Terwijl de sites vorig jaar minder dan een uur niet bereikbaar waren, was dat dit jaar voor beide sites meer dan een dag.
Totale score flink beter dan vorig jaar
De Nederlandse e-shops zijn beter bereikbaar dan vorig jaar. Vorig jaar waren de sites gemiddeld iets minder dan 2,5 procent van de totale meetperiode niet bereikbaar, terwijl dat dit jaar zo’n 0,5 procent was. Dit verschil is echter behoorlijk geflatteerd aangezien vorig jaar twee sites ontzettend slecht scoorden. Rituals.nl en Emmys.nl waren toen beiden rond de 7 dagen niet beschikbaar. Beide sites doen het dit jaar vergeleken met vorig jaar een stuk beter
“Onder industrienorm”
Onderzoeker Watchmouse over de resultaten: “Zeker gezien de drukke periode in de aanloop naar Sinterklaas is dit een goed resultaat. Maar de gemiddelde score is nog altijd onder de industrienorm (0,1 procent downtime). Er is dus nog ruimte voor verbetering.”
Watchmouse gaat het onderzoek in aanloop naar de kerstdagen nog een keer uitvoeren. “Vorig jaar bleek de kerstperiode drukker dan de periode voor sinterklaas,” aldus Mark Pors van Watchmouse. “Je ziet dat kerst ieder jaar drukker wordt.”
Waarom Mycom en Kijkshop zo slecht scoren is niet bekend bij Pors. Volgens Stan van de Burgt van Watchmouse traden de meeste foutmeldingen bij Kijkshop op tussen negen en tien uur in de ochtend, en ’s avonds tussen acht en één uur. ‘Typisch winkelend publiek, denken we.” De periode tussen 3 en 14 november kende de meeste foutmeldingen, maar ook daarna waren er volgens Van de Burgt nog redelijk veel. Kijkshop was gisteren telefonisch niet meer bereikbaar voor commentaar.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
5 Reacties
Nils Kijkuit
38 Grote webwinkels? Ik denk dat deze test niet helemaal representatief is! Het gaat hier met name om bedrijven die bekend zijn vanuit hun traditionele rol; dit betekent niet dat het hier dan ook automatisch gaat om bedrijven die op het gebied van e-commerce in hun branche tot de grootste behoren! Laat staan dat ze automatisch snappen wat de kritische succes factoren voor E-commerce zijn!
Rushmore
Er wordt gekeken of de html van de eerste pagina binnen 8 seconden geladen is. Een paar tips om volgend jaar hoge te scoren: Een statische doorway page.Nu al toegepast door http://www.klingel.nl/, http://www.neck.nl en http://www.conrad.nl. Een framset op de homepage.Zie: http://www.marktplaats.nl, http://www.mylenses.nl en http://www.takeitnow.nl. Een directe redirect naar de eigenlijke homepage.Zie bol.com, dynabyte.nl en quelle.nl. Als je bovenstaande uit de lijst van Watchmouse haalt zie de top drie er zo uit:1) Bonaparte2) Ebay3) Wehkamp
Nicky Hoenderboom
Goed dat dit soort onderzoeken gedaan worden, wat me wel opvalt is dat de definitie van beschikbaarheid over het algemeen enorm ruim is. In dit geval (citaat watchmouse): "Hierbij werd elke 5 minuten door één van de controlestations van WatchMouse de homepage van de site opgehaald, zonder plaatjes, frames, e.d. Deze HTML-pagina diende binnen 8 seconden geheel binnen te zijn, zonder dat er fouten optraden." Een pagina die binnen 7 seconden laadt en waarvan de plaatjes nog later zichtbaar zijn, voldoet dus nog steeds aan de eisen. Resultaat 100% score maar een (potentiele) klant die al lang en breed op de site van de concurrent aan het surfen is (!). Ik wacht vol spanning op de eerste objectieve test die een goede uitspraak doet over de daadwerkelijke gebruikerservaring, tot nu toe ben ik ze nog niet tegen gekomen..
Klaas Overman
volgens mij klopt hier helemaal niets van……. de bezoeker merkt niets van de meetdefinitie en wat een conclusies! Volgens mij moet Watchmouse oppassen met welke conclusies ze communiceren. Het is maar net hoe je de metingen interpreteert. Ik ben van mening dat Watchmouse en emerce een rectificatie moeten plaatsen met meer uitleg. Overigens wel goed dat deze metingen worden gedaan alleen niet ged om dit zomaar te publiceren.
Jantiene
Ik snap het niet. Downtime en laadtijd is volgens mij niet hetzelfde. Wat is nu waar? Als Stan van de Burgt dat nu eens kan vertellen.