Deel dit artikel
-

Klein duimpje Tele2 wil 4G-reus worden

Tele2 ziet zijn glasvezelnetwerk in Nederland als belangrijke basis voor de verdere uitbouw van een eigen 4G-netwerk. De frequenties daarvoor werden vandaag binnengehaald.

Tele2, eind jaren negentig begonnen als carrier select op de vaste lijn van KPN, heeft vandaag frequenties voor 4G binnengesleept. Met de eerder verworven 2600 MHz licentie kan men nu als onafhankelijke speler, en niet louter als MVNO (virtuele aanbieder, via netwerken van derden), de mobiele markt betreden. Tele2 was de eerste MVNO in Nederland en werkte eerst samen met Telfort (KPN). Vanaf 2009 werd het netwerk van T-Mobile gebruikt.

Tele2 bood ‘slechts’ 160 miljoen euro voor de frequenties, maar beperkt zich dan ook tot LTE (4G). Dat heeft een nadeel: mobiele telefoons die LTE ondersteunen zijn nog mondjesmaat verkrijgbaar.

Eerder dit jaar was Tele2 op verschillende plekken in Nederland reeds gestart met mobiel internet op basis van LTE-technologie voor laptops en tablets (met dongel). Het eigen 4G-netwerk is voornamelijk geconcentreerd op consumenten in de Randstad en biedt een dekking van zo’n honderd vierkante kilometer in en rond Amsterdam, Amstelveen, Haarlem, Lelystad en Tilburg. Het 4G-netwerk biedt consumenten downloadsnelheden tot  veertig Mb/sec en uploadsnelheden tot 3Mb/sec. Het abonnement voor laptops en tablets heeft een maandelijkse datalimiet van drie gigabyte.

De vraag is alleen hoe snel Tele2 een landelijk dekkend netwerk kan realiseren. De drie andere partijen komen daar al heel snel mee, zo maakten ze vandaag bekend. Tele2 wijst op haar glasvezelnetwerk dat als backbone kan fungeren. “We gaan het netwerk stukje bij beetje uitbreiden”, zegt zegt Jan-Willem te Gussinklo Ohmann tegen Emerce. “Ook gaan we onze MVNO afspraken niet opzeggen, dus 3G-gebruik via Tele2 blijft mogelijk.”

Tele2 heeft wel minder frequentieblokken dan bijvoorbeeld T-Mobile. Laatstgenoemde zegt dat door een combinatie van hoge en lage frequenties men het bereik van met name de iPhone kan vergroten.

Deel dit bericht

1 Reacties

Luuk

Ik ben ook zeer benieuwd of Tele2 zich op lange termijn een stabiele positie kan verwerven tussen de grootmachten KPN, Vodafone en T-Mobile. Ik hoop dat deze bedrijven inzien dat ze snel een landelijke dekking van LTE moeten aanbieden. De nieuwe applicaties en toepassingen, ontwikkeld in landen waar snel mobiel internet al wel allang een feit is, zijn niet gericht op het trage mobiele internet dat wij als Nederlander moeten gebruiken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond