Deel dit artikel
-

‘Kleine weblogdienst snelst en best bereikbaar’

De kleine betaalde weblogdienst Logikal.nl komt als snelste en best bereikbare weblogdienst naar voren uit een onderzoek onder door Nederlanders gebruikte weblogdiensten. Web-log scoort ook goed, de diensten punt.nl en blogshot.nl komen als slechtste diensten naar voren uit het onderzoek.

Het onderzoek onder webbased weblogdiensten is voor Emerce uitgevoerd door ip-label, een bedrijf dat prestaties van websites meet. De meting vond eind september en begin oktober plaats. Het bedrijf bekeek enkele weken lang de prestaties van (meestal) de drie best bezochte weblogs van de diensten. De beoordeling van de weblogdiensten vond plaats aan de hand van twee criteria: beschikbaarheid van de website en responstijd. Onder dit artikel staat een overzicht met resultaten.

In totaal werden tien weblogdiensten onderzocht. De vier bestscorende weblogdiensten scoorden volgens de onderzoeker opvallend beter dan de overigen. Naast Logikal.nl, staan Xanga.com (Amerikaans), web-log.nl (Ilse, gebruikmakend van Typepad platform) en Typepad.com in de top-vier.

De bestscorende dienst Logikal is met enkele honderden weblogs – de exacte aantallen wil Datact, het bedrijf achter de dienst, niet openbaar maken – velen malen kleiner dan web-log (zo’n 300.000 geregistreerde gebruikers) of MSN Spaces.

Logikal is ongeveer een jaar geleden opgestart, zegt Jochem Mol van Datact, een bedrijf dat is gespecialiseerd in webhosting, websites bouwen en domeinnaamregistratie. De weblogdienst is een uitzondering in het dienstenpakket van het bedrijf. “We zijn de dienst opgestart omdat we een markt zagen in een dienst die weblogs aanbiedt onder eigen dommeinnamen.” Een Logikal-weblog kost de gebruiker een kleine drie of vier euro per maand. Wie het hoogste maandelijkse bedrag neerlegt, krijgt een weblog met eigen domeinnaam.

Hieronder een overzicht van de onderzoekresultaten.

R. staat voor responstijd in miliseconden. Dat is de tijd tussen het opvragen van de pagina en het moment dat de ruwe pagina verschijnt, dus nog vóór het inladen van foto’s en andere content. De werkelijke responstijd, dus de tijd die de gemiddelde internetter ervaart, is 1,5 tot 3 keer langzamer, omdat de metingen zijn verricht via een snel bedrijfsnetwerk.

B. staat voor bereikbaarheid in procenten. Een weblog dat op een meetmoment in het onderzoek binnen vijf seconden na opvraging niet verschijnt wordt getypeerd als niet-beschikbaar.

1. Logikal.nl R. 247 – B. 100
2. Xanga.com R. 312 – B. 99,8
3. Web-log.nl R. 466 – B. 100
4. Typepad.com R. 520  – B. 99,9
5. Spaces.live.com R. 1414 – B. 99,7
6. Blogse.nl R. 838 – B. 98,9
7. Blogeiland.nl R. 152 – B. 97,4
8. Livejournal.com R. 1062 – B. 98,6
9. Punt.nl 953 – B. 98,3
10. Blogshot.nl 1750 – B. 93,4

Deel dit bericht

13 Reacties

Peter Luit

Ik vind een dergelijke test toch iets te gemakkelijk om dan op basis van een paar parameters van een top 10 te kunnen gaan spreken. De responsetijd in miliseconden is nauwelijks relevant en is ook veel meer afhankelijk van snelheden van providers/telecom bedrijven, dan van de weblog engine zelf. En wat is nu precies bereikbaarheid? En van wie is dat afhankelijk? Nee, een onderlinge vergelijking zou veel meer kunnen plaatsvinden op basis van verschillen in functionaliteit, extra's (al dan niet betaald), zoals plaatsen van foto's, layout mogelijkheden, integreren eigen routines, uitbreidbaarheid, meerdere weblogs in één beheeromgeving, weblogs onder eigen URL enz.

Erik van Luxzenburg

Zijn er ook open-source projecten opgenomen in dit onderzoek? Zoals WordPress? Het valt me vaak op dat Nederlandse organisaties Open-Source nog niet serieus lijken te nemen. Er zijn naast commerciële opties vele gratis alternatieven, waaronder enkele zeer goede open-source versies.

Henkjan

@ Peter Helemaal mee eens. Overigens is snelheid wel een belangrijke ervaringsfactor bij gebruikers.  Vaag blijft wel hoe het onderzoek is opgezet. Ik ga het de jongens van ip-label eens vragen. Je kunt zoiets heel makkelijk meer uitgebreid online zetten.  Wat zijn bijvoorbeeld de best bezochte weblogs van een weblogdienst? Aan ons is niet gevraagd wat de best bezochte weblogs zijn.  Henkjan punt.nl

Ewout de Graaf

Die logikal biedt bijzonder weinig mogelijkheden. Zo kan ik ook snel zijn…

Stef

@Henkjan van punt.nl – "Aan ons is niet gevraagd wat de best bezochte weblogs zijn" Waarom zouden ze dat moeten vragen? Of bedoel je te zeggen dat http://stats.punt.nl onbetrouwbaar is?

Danny

@Henkjan van punt.nl / StefOf wat te denken van dat http://www.web-log.nl/blogtoppers.php onbetrouwbaar is???

Ruben

Blogse.nl is geheel gratis en er staan ook geen advertenties op. Daarnaast is er erg veel mogelijl

Mike

Vreemde selectie van weblogdiensten. Zo is Blogshot.nl helemaal niet meer te bereiken en mis ik weblogdiensten zoals http://www.webloggen.nl en speciale diensten voor doelgroepen zoals http://www.mijndier.nl. Het zou interessant zijn als die in een toekomstig onderzoek meegenomen zouden worden.

Jack fotosjop

Wel raar,In de praktijk blijkt dat er heel veel web-loggers zijn overgestaptnaar .puntZo ook ikzelf..punt scoort veel hoger als het gaat om betrouwbaarheid, gemak en funkties.De gebruikers ervaringen over een lange tijd zeggen mij meer dan een steekproef van derden.

Susan

Het gaat er natuurlijk ook om wat de weblog zelf te bieden en toe te voegen heeft aan informatie, prikkeling, schoonheid en amusement. Ben Blog van Blog.nl heeft dat goed gezien, zie een van zijn voorbeelden http://www.fitness.blog.nl

maryan

Bij Punt zijn vaak storingen en problemen, en het is regelamtig ontzettend traag.. Het gaat niet alleen om snelheid, maar ik log sinds kort bij web-log en daar ziet de gratis versie er toch beter uit dan bij Punt.., je kunt bv gratis 3 kolommen krijgen (bij Punt alleen in de betaalde versie) en ook zoveel "advertenties" als je wenst, bij Punt slechts 1 dus en in de betaalde versie 10. Het voldoet mij prima..Ik log nu met plezier gratis..terwijl ik bij Punt in de betaalde versie regelmatig problemen ondervond.Er zijn daar ook veel mensen die klagen trouwens..

sam

Ik zelf heb een log bij web-log.nl en vind het geweldig, toen web-log ging uitbreiden zijn er idd een hoop mensen overgestapt naar punt, omdat ze de functies te moeilijk vonden, en geen zin hadden om het uit te proberen, ik heb zelf ook even een week op me gemak moeten kijken maar als je het éénmaal weer gewend bent is het zo simpel, en in feite is web-log nog steeds heel makkelijk, ik vind persoonlijk dat je bij web-log.nl het beste je compleet eigen stijl kunt maken, en dat ze de meeste diensten aanbieden, web-log.nl is voor mij de beste dienst die er is.

Sandra

Ik ben een oud-logger van Punt en Web-log en zit tegenwoordig bij logikal! Simpelweg omdat punt en web-log hun functies ook niet bepaald goed werkende hebben en daar reclame op de gratis versies zit. Ik heb de betaalde versie van web-log gehad en daar was ik op zich best tevreden mee tot vandaag. Daarnaast hebben zij als enige betaaloptie de creditcard en dus was verlengen daarvan ook niet mogelijk. Sinds vandaag zit er ook een foutmelding op mijn site die niet weg te krijgen is. Dus voor mij was het simpel. Logikal gaf mij mijn eigen domein, het fotoalbum is gebleven en ik heb geen idiote reclame.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond