Deel dit artikel
-

Kleine webwinkels gespaard voor btw-chaos

Kleine webwinkels mogen straks gewoon het Nederlandse btw-tarief in rekening brengen, ook als zij producten buiten Nederland verkopen. Dat betekent dat deze online-winkels niet langer met een hoop administratieve rompslomp worden opgezadeld.

PvdA-Europarlementariër Paul Tang had deze zaak eerder – samen met het PvdA-Tweede Kamerlid Ed Groot – aangekaart bij de Europese Commissie en de Nederlandse regering. Zij waarschuwden voor ‘adminstratieve chaos’ bij de kleine internetondernemers als gevolg van de nieuwe Europese btw-regels.

Sinds 1 januari van dit jaar gelden namelijk nieuwe btw-regels voor online-ondernemers, die elektronische producten verkopen zoals films, muziek en e-books. Die ondernemers mogen niet langer het Nederlandse 21-procent tarief aanrekenen, maar moeten het btw-tarief heffen van het land waar de consument woont.

Dat betekent dat een Nederlands bedrijf dat aan een Duitser een e-book verkoopt het Duitse btw-tarief van 19 procent moet aanrekenen. Dat geld moet hij dan aan de Duitse btw-dienst overmaken.

De Europese Commissie wil nu die kleine webwinkels ontzien. Dan zal gebeuren door een ‘drempel’ in te voeren voor de toepassing van de Europese btw-regels. In Groot-Brittannië is bijvoorbeeld de regeling dat tot een bedrag van 100.000 euro aan btw gewoon tegen het nationale tarief berekend en afgedragen mag worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond