Deel dit artikel
-

Kodak zegt camera met film vaarwel

Eastman Kodak heeft besloten om geen camera's meer te verkopen die gebruik maken van film. Het besluit past in de al eerder ontvouwde 'digitale strategie' van het bedrijf, maar komt toch aanzienlijk eerder dan verwacht.

Het besluit van Eastman Kodak is een reactie op de trend bij consumenten om over te stappen van film naar digitale camera's.Vorig jaar werden er volgens de Photo Marketing Asssociation meer digitale camera's in de Verenigde Staten verkocht dan camera's die gebruik maken van film. Kodak behoort inmiddels tot de top drie verkopers van digitale camera's in de Verenigde Staten, waar het met traditionele camera's een marktaandeel heeft van naar schatting tien procent.

In september kondigde Kodak al aan dat het mee zou gaan in de digitalisering die gaande is op veel van de gebieden waar het actief is, naast fotografie zijn dit onder meer printers en medische apparatuur. Het bedrijf meldde toen dat terugval in omzet uit film twee keer zo snel ging als men eerder had gedacht. Kodak maakte bekend dat het 3 miljard dollar zou investeren in nieuwe technologie en overnames. Doel werd de omvorming van Kodak tot een 'digitale-groei-onderneming' met een omzet van 16 miljard dollar in 2006 en 20 miljard dollar in 2010.

De aankondiging om in West-Europa, de Verenigde Staten en Canada geheel te stoppen met de verkoop van camera's die werken met film, komt toch sneller dan gedacht. "Dit is een grote stap", zegt Shannon Cross, analist bij Cross Research, tegenover de Wall Street Journal. "Het tekent de vasthoudendheid rond hun digitale strategie en de erkenning dat traditionele camera's en het gebruik van film op hun retour zijn."

Kodak maakt meteen van de gelegenheid gebruik om een van zijn meest kostbare en minst aangeslagen investeringen af te schrijven. De ontwikkeling van Advantix Advanced Photo Systems kostte 1 miljard dollar en werd in 1996 geïntroduceerd, de technologie wordt nu terzijde geschoven.

Andere grote camerafabrikanten als Nikon en Konica Minolta hebben al eerder aangegeven dat ze stoppen met de productie van de op films gebaseerde camera's, dit ten gunste van de ontwikkeling van digitale fotografie. Canon laat weten nog door te gaan met het op de markt brengen van aps-camera's, onder de naam Elph (Ixus). Het zegt tegenover de Wall Street Journal dat het er nog winst mee maakt en hoopt op een groter marktaandeel.

Helemaal stoppen met de productie van camera's doet Kodak overigens niet, het zegt nog marktpotentieel te zien in onder meer Zuid-Amerika, Oost-Europa. Ook blijft het wereldwijd nog wegwerpcamera's op de markt brengen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond