Komend jaar test met internetstemmen in VS

Ongeveer honderdduizend Amerikanen die komend jaar tijdens de presidentsverkiezingen in het buitenland verblijven krijgen de mogelijkheid om via internet hun stem uit te brengen. De test lijkt op een soortgelijke proef in Nederland voor de verkiezingen van het Europees Parlement volgend jaar.
De test in de Verenigde Staten is een vervolg op de proef Secure Electronic Registration and Voting Experiment die in 2000 werd gehouden. Toen deden 84 stemgerechtigden mee. De Amerikaanse overheid trekt 22 miljoen dollar uit voor het experiment van volgend jaar.
Een van de belangrijkste doelgroepen voor het internetstemmen is het Amerikaanse leger, dat veel militairen overzee gelegerd heeft. Verder speelt ook mee dat de overheid na het debacle rond de vorige presidentsverkiezingen snel de stemmen geteld wil hebben, stemmen via de post levert daarbij vertraging op, die voorkomen kan worden met elektronisch stemmen.
Nederland voert volgend jaar een soortgelijke test met stemmen op afstand uit rond de verkiezingen voor het Europees Parlement. Onlangs kwam er nog kritiek op de plannen van EPN.nl vanwege vermeende onveiligheid van de ook als te grootschalig ervaren test. De Tweede Kamer keurde echter de plannen goed. Ook in de Verenigde Staten weerklinkt bezorgdheid over de beveiliging rond internetstemmen.
"Ik denk dat internetstemmen een goed idee is voor deze doelgroep als je kan garanderen dat de beveiliging in orde is, maar ik denk dat dat niet het geval is", zegt John Dunbar, projectmanager bij Center for Public Integrity. "Er is geen al te slimme hacker voor nodig om een virus rond te sturen dat ligt te wachten totdat iemand zijn stem uitbrengt."
Andere beveiligingsexperts zijn nog kritischer tegenover AP. Rebecca Mercuri, onderzoeker aan de Harvard's Kennedy School of Government en gespecialiseerd in e-stemmen, zegt dat het project "gedoemd is" te mislukken. Ze verwijst naar fraude en diefstal van persoonsgegevens binnen e-commerce. "Wanneer het daar gebeurt, waarom denken mensen dat we het bij stemmen via internet kunnen voorkomen?"
De uitvoerders van de test claimen echter dat het stemmen via internet nu "even veilig, zo niet veiliger is" dan stemmen via de stembus.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Pter van der Wel
1- het is epn.net en NIET epn.nl 2- De kiezers in het buitenland zullen het elektronisch stemlokaal vanuit degehele wereld benaderen. Voor hackers wereldwijd is dit, mede gezien depubliciteit die dit experiment meebrengt, een open uitnodiging om hetexperiment te saboteren. Het risico dat het fout gaat juist tijdens deEuropese verkiezingen kan Nederland, in dat jaar ook nog eens voorzittervan de EU, zich niet veroorloven. EPN vindt daarom dat voorafgaand aan ditexperiment een aantal lokale experimenten moet plaatsvinden. Het saboterenvan een kleinschalige verkiezing is minder interessant voor hackers. Beteris om eerst op kleine schaal tijdens een aantal kleinere lokaleexperimenten voldoende ervaring op te doen met procedures, organisatie entechniek. Eventuele problemen kunnen in kleinere experimenten ookeenvoudiger worden opgelost. Verder is in het voorstel geen sprake van open source software. Nederlandgeeft met deze keuze een verkeerd voorbeeld. EPN vindt dat de burger debroncode van de stemsoftware moet kunnen controleren op beveiligingslekkenen op de instructies die de software uitvoert. Zonder die inzage heeft deburger geen controle over het stemproces, blijven beveiligingslekkenmisschien onontdekt en kunnen buitenlandse waarnemers de eerlijke en vrijeverkiezingen in Nederland niet meer garanderen. Door te kiezen voor opensource zou Nederland een voorbeeldfunctie vervullen voor de rest van dewereld. EPN zegt nog steeds volmondig ja tegen kiezen op afstand, maar zegt neetegen het gebrek aan openheid en het ontbreken van de mogelijkheid voorafervaring op te doen in enkele kleinschaliger lokale experimenten. EPN pleit al sinds 1999 voor het invoeren van stemmen via internet en detelefoon. EPN is mede-oprichter van Platform Elektronisch Stemmen (PELS).In dit kader heeft EPN verschillende projecten op het gebied vanElektronisch Stemmen ondersteund.