Deel dit artikel
-

“Komende weken contracten voor ScienceDirect.com”

Uitgeverij Elsevier Science zegt dat met "ongeveer vijf" universiteiten moeizame onderhandelingen worden gevoerd over de tarieven voor ScienceDirect.com. "Met een van hen zijn we al akkoord, we verwachten dat de rest in de komende weken zal volgen", aldus woordvoerder Eric Merkel-Sobotta van moederbedrijf Reed Elsevier.

Amerikaanse media, onder meer de Wall Street Journal, meldden dat universiteiten moeite hebben met de tariefsstructuur van ScienceDirect.com, de online tak van wetenschappelijke uitgever Elsevier Science (onderdeel van Reed Elsevier). Het gaat onder meer om Cornell University, Harvard University en de Universiteit van Oldenburg (Duitsland).

Voorheen namen de universiteiten abonnementen op wetenschappelijke publicaties en kregen ze deze papieren tijdschriften bezorgd. Enkele jaren geleden begon Elsevier Science met e-publishing, waarbij de tijdschriften ook in digitale vorm beschikbaar kwamen via de portal ScienceDirect.com . De uitgever vraagt sindsdien een abonnementstarief voor de mate waarin een universiteit toegang wil tot de database van ScienceDirect.com, een prijs die ook gebaseerd is op het aantal gebruikers van deze informatie. Uitgangspunt voor het bepalen van het nieuwe abonnementstarief waren de bestedingen van universiteiten aan papieren tijdschiften. Bij het afsluiten van de nieuwe abonnementstarieven kregen de universiteiten per saldo toegang tot meer titels dan wanneer ze hetzelfde bedrag aan papieren edities zouden besteden. Het verleidde ook tot het afsluiten van omvangrijker abonnementen, aangezien de prijs per titel – geredeneerd vanuit de papieren historie – ook lager was.

Het voordeel voor Elsevier Science is dat hiermee de omzet verhoogd wordt, wat noodzakelijk is omdat de marges bij e-publishing lager zijn, zo betoogde Derk Haank, de toenmalige directeur van Elsevier Science, in september 2002 tegenover Emerce. Niet alleen besteden universiteiten meer, ook andere instellingen die voorheen de prijs van een afzonderlijk tijdschrift te hoog vonden kunnen wel gelokt worden met een prijs waarvoor ze het gewenste tijdschrift krijgen plus enkele extra titels. De marges mogen dan onder druk staan, ook in de nieuwe opzet blijft Elsevier Science groeien. De omzet steeg in de eerste helft van vorig jaar met 4 procent – op basis van gelijkblijvende wisselkoersen – tot 943 miljoen euro. De operationele winst nam toe met 5 procent tot 320 miljoen euro. (Zie voor een uitvoerige uitleg over het ScienceDirect.com-model het artikel uit Emerce Magazine van september 2002)

De universiteiten die nu bezwaar maken zeggen dat ze geen behoefte meer hebben aan de 'extra' informatie en dat ze vinden dat vervolgens de prijs voor de titels die ze wel online willen inzien omlaag kan. De discussie speelt al zolang als Elsevier Science het model heeft ingevoerd. De uitgever verdedigt zich door te zeggen dat universiteiten in de nieuwe opzet meer informatie voor minder geld krijgen dan wanneer alles nog op papier geleverd zou worden en dat ze het gemak krijgen van online toegang tot een database die door ScienceDirect.com wordt beheerd, een database ook die is voorzien van allerlei tools waarmee klanten optimaler gebruik kunnen maken van de geleverde informatie (zoekfuncties, alert-diensten, etc.).

"Per jaar onderhandelen we met duizend universiteiten over vernieuwing van het contract", zegt Merkel-Sobotta, "de onderhandelingen met vijf van hen verliepen de afgelopen periode moeizaam." Met een van de partijen is het inmiddels tot overeenstemming gekomen, zo maakte Elsevier Science gisteren bekend. Het gaat om NESLi2, een initiatief in het Verenigd Koninkrijk om universiteiten en onderzoeksinstellingen te voorzien van wetenschappelijke publicaties. De onderhandelingen voor NESLi2 werden gevoerd in opdracht van het UK Joint Information Systems Committee(JISC), een koepelorganisatie voor het vervolg en hoger onderwijs in het Verenigd Koninkrijk. De waarde en details van dit contract zijn niet bekendgemaakt.

Merkel-Sobotta zegt dat meerdere overeenkomsten zullen volgen. "(…) we verwachten dat de rest in de komende weken zal volgen". Of Elsevier Science tegemoet is gekomen aan de bezwaren van de universiteiten wil hij niet zeggen. "Het zijn overeenkomsten die goed zijn voor beide partijen."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond