Deel dit artikel
-

Koren minus kaf

Grote turbulentie op de aandelenmarkten rondom Internetfondsen. Het kaf wordt nu van het koren gescheiden. Wat vinden Nederlandse venture capitalists ervan?

Ilja Bobbert van Prime Technology Ventures:

"E-tailing raakt uit de gratie. Een van de succesvoorbeelden was altijd eToys, maar hun marktwaarde is gedaald van meer dan tien miljard dollar naar minder een miljard. Er was de afgelopen tijd hier een daar een euforische stemming, maar iedereen wordt nu met de neus op de feiten gedrukt. De beurs gaat op en neer, dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. Ik denk dat de turbulentie bij business to consumer-bedrijven structureel is, zeker naarmate meer traditionele brick and mortar-bedrijven met hun sterke merken naar het web toekomen. Pure e-tailers moeten toch een grote inspanning leveren om brand recognition op te bouwen. Bij business-to-business-bedrijven geldt dat minder. Maar daar zie je dat heel veel partijen allerlei soorten en typen marktplaatsen opbouwen. Hoeveel blijven er daar van over? Wij denken dat er kansen ontstaan voor bedrijven die de connecties leveren tussen de verschillende marktplaatsen, en voor b-to-b marktplaatsen in gefragmenteerde markten, zoals staal, indirecte supplies en office supplies. Belangrijk worden ook de dienstverleners, vooral op het gebied van infrastructuur en software. Zeg maar de enablers van e-commerce."

Martin Kamping, investment manager bij Twinning:

"Men komt er nu achter dat er serieuze enabling technologie nodig is. Je ziet een verschuiving van investeringen van leuke plannen naar ondernemingen die echt meetbare toegevoegde waarde leveren, zoals de b-to-b serviceprovider Exodus. Wat men vaak vergeet in de b-to-c markt is dat er veel volume nodig is, en dan niet eenmalig. Branding is dus veel belangrijker dan in de b-to-b markt."

Frank Verschoor van NeSBIC CTE fund:

"Het bewustzijn over kaf en koren neemt nu heel snel toe. De echte successen zullen toch de bedrijven zijn die de potentie hebben om marktleider te worden. Als het grote publiek op Internet gaat kopen, zullen ze geneigd zijn dat bij de bekendste namen te doen. Verder moeten zwaar verliesgevende bedrijven het geld dat ze ophalen bij een beursgang investeren in accelaratie van de groei. Het moet niet in de zakken van de oprichters verdwijnen. Zo'n beurscorrectie hebben we de laatste twee jaar wel vaker gezien. Op zich is het goed, het ging ook wel absurd hard omhoog. Beter een keer goed corrigeren dan langzaam wegglijden. We hebben onze investeringsstrategie niet aangepast. We kijken nog steeds naar de echte revenuedrivers in een onderneming, en naar de termijn waarop ze winstgevend kunnen worden. Ons portfolio met b-to-c bedrijven is inmiddels gevuld. Er moet wel een heel goed idee langskomen willen we daar nog instappen. Het speculatieve verdwijnt nu uit de markt, maar je bent een dief van je eigen portemonne als je niet in Internetfondsen stapt. Er is nog zoveel markt te ontginnen."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond