Deel dit artikel
-

Kortingsbon.nl legt meer nadruk op e-tailing

Kortingsbon.nl gaat meer nadruk leggen op de verkoop van restvoorraden. In september wordt een nieuwe site gelanceerd waarin meer aandacht is voor dit onderdeel van het bedrijf, dat de afgelopen periode goed bleek te lopen. Kortingsbonnen verdwijnen echter niet uit beeld, benadrukt het bedrijf, dat inmiddels nettowinst blijkt te noteren.

Het is een "kleine winst", zegt Edzard Gelderman, een van de oprichters van Kortingsbon.nl . Toch is het bedrijf er erg trots op. "Er zijn niet zoveel op consumenten gerichte internetbedrijven die winst draaien." Dit jaar verwacht Kortingsbon.nl, waar vijf mensen werken, een omzet te behalen van 900 duizend euro.

Twee jaar geleden werd Kortingsbon.nl opgericht met als doel internetters korting te geven op producten en ze in ruil daarvoor "af en toe" enkele vragen te stellen over het product. "Producenten zijn vaak afhankelijk van de ervaringen die retailers hebben met het product," zegt Gelderman, "op deze manier kunnen ze ook direct contact leggen met de consument." Het voorbeeld kwam uit de Verenigde Staten waar dergelijke sites als paddestoelen uit de grond waren geschoten. "In mijn vorige baan bij Vroom & Dreesmann had ik ook volop ervaring met de werking van kortingsbonnen", zegt Gelderman. Er werd eigen kapitaal in het bedrijf gestoken, maar inmiddels heeft ook SNS Bank een investering gedaan. Het kreeg daarvoor 25 procent van het bedrijf in handen.

250 duizend abonnees

Kortingsbon.nl heeft 250 duizend abonnees op de nieuwsbrief waarin de kortingen onder de aandacht worden gebracht. Een deel van die abonnees is toegevoegd na het overnemen van adressenbestanden van failliete internetbedrijven. Zo kocht Kortingsbon.nl de bestanden van Macropolis, Spott.nl, Hot Orange en DeWinkel.nl. Alle eigenaren van de adressen worden op de hoogte gesteld van de overname en krijgen de mogelijkheid om zich vervolgens uit te schrijven, zegt Gelderman. "Van de in totaal zestigduizend gekochte adressen zijn er slechts tweeduizend die zich hebben afgemeld", claimt hij. Iedere twee weken wordt de nieuwsbrief verstuurt, gemiddeld klikt zestig à zeventig procent door naar de site, aldus Kortingsbon.nl.

De overige "leden", zoals Kortingsbon de abonnees omschrijft, zijn geworven via reclamecampagnes. Tijdens de beginperiode probeerde het bedrijf ook via tijdschriften leden te werven, waaronder Libelle en de Veronica Gids. "Het heeft ons een paar ton gekost", zegt Gelderman. "Omgerekend betaalden we toen ongeveer tien gulden per bezoeker. Dat kon niet uit." Al snel werd overgestapt op online marketing. "Dat kwam toen op rond de één gulden per bezoeker, maar inmiddels geven we ook niet zoveel meer uit aan online reclame, ik schat zo'n duizend euro per maand."

Gelderman zegt dat het "ontzettend moeilijk" is om tegen aanvaardbare kosten genoeg bezoekers te krijgen waaruit een redelijke hoeveelheid kopers voortvloeit. "Ik denk dat online twee procent van de bezoekers uiteindelijk koopt, terwijl dat offline tussen de tien en dertig procent is." Als het gaat om de kortingsbonnen blijkt dat er gemiddeld "enige tienduizenden" per maand worden uitgeprint. "Tussen de twintig en zestig procent daarvan wordt ingeleverd", zegt Gelderman. "Voor offline kortingsbonnen is dat één procent."

Kortingsbon.nl zag kans A-merken als Heineken, McDonald's en Mars te interesseren voor de marketingmethode met online kortingsbonnen. Zij laten bezoekers een bon uitprinten die ingeleverd kan worden bij een winkel, of maken gebruik van de mogelijkheid om het product in een sample-box onder te brengen. Deze box kan de consument via de site zelf vullen met meerdere producten, deze worden tegen een gereduceerde prijs aangeboden. Betalen gebeurt via een eenmalige machtiging. "Want slechts dertig procent van de Nederlanders heeft een creditcard", zegt Gelderman.

Enquête

Wie de korting wil krijgen dient af en toe een enquête in te vullen over het product, op deze manier krijgen de bedrijven marketingdata. De vraag is in hoeverre die gekleurd is door een bepaald type bezoeker, namelijk de koopjesjager. "We verwachtten in het begin dat het met name deze koopjesjagers zouden zijn die interesse zou hebben voor de kortingsbonnen, maar dat bleek niet het geval. Het grootste deel van onze bezoekers blijkt gezinnen met jonge kinderen en een hoog inkomen, maar ook studenten," zegt Gelderman. Na afloop vindt eventueel nog een evaluatie plaats, waarbij de ontvangers van de producten gevraagd wordt te vertellen wat de bevindingen zijn.

Kortingsbon.nl heeft inmiddels een aardige hoeveelheid data beschikbaar over wat mensen zoal bestellen (via de sample-box) of als kortingsbon uitprinten. Daar zijn stevige marketinganalyses op los te laten, maar Gelderman is daar niet bijster in geïnteresseerd. "Ik geloof nog in de massa. Toen we begonnen was het one-to-one marketing waar iedereen nog over sprak, maar de kosten die dit met zich meebrengt wegen niet op tegen de opbrengsten. Het is even goedkoop om iedereen dezelfde mailing te sturen. Analyses zijn met name zinvol om het bereik te vergroten en te meten."

"Sinds oktober vorig jaar zijn we ook begonnen met het aanbieden van restvoorraden", vertelt Gelderman. "Bijvoorbeeld een bepaald type tent tegen een sterk gereduceerde prijs. Dat loopt nu erg goed. We verzenden nu een paar duizend bestellingen per maand, per order besteden mensen gemiddeld 24 euro." Deze mogelijkheid wordt nu uitgebreid. Webbureau Webfauna werkt momenteel aan een nieuwe site voor Kortingsbon.nl die eind september gelanceerd wordt. Prominenter dan voorheen worden op de homepage de artikelen uit de restvoorraden aangeprezen. "We richten ons nu op deze twee peilers, de winkel en de kortingsbonnen en sampling", zegt Gelderman. "Met name van de winkel verwachten we in de tweede helft van dit jaar veel."

Deel dit bericht

12 Reacties

Henk Overveld

Een omzet van 900 K euro met 5 mensen komt neer op 180.000 euro per persoon, een kengetal dat zelfs in de oude economie zelden gehaald wordt. Zeker als je leest dat het bedrijf in een korte periode van 2 jaar reeds verschillende malen haar strategie heeft gewijzigd. Wellicht dat de derde aandeelhouder, dhr. H. Fentener van Vlissingen regelmatig wat omzetten 'inkoopt'. Als je vervolgens kijkt naar het eigen opgebouwde email bestand (250 – 60 = 190.000 stuks) in 2 jaar, lijkt mij dit ook een erg fors getal. Zeker als je naar de response getallen kijkt. E.e.a. zou neerkomen op gemiddeld aantal bezoekers van 26.388 per dag vanaf opening website (bij een respons getal van 1%). Ook de bruto/nettoslag van 2.000 op de 60.000 (3%) is niet conform marktgegevens bij het overgaan van een bestand op een ander bedrijf. Wat hier namelijk gebeurd is dat mensen loyaal waren aan de 'failliete' eigenaar en vaak massaal afhaken bij een nieuwe eigenaar. Het is mijzelf overigens nooit gelukt mij uit te schrijven bij kortingsbon. Tenslotte kan ik het niet nalaten te vermelden dat een website een merkbeleving is. Indien dus een site wordt gewijzigd, wijzigt de merkbeleving en zullen mensen snel afhaken. Samengevat heb ik dan ook de indruk dat er een volgende dot-bom in de maak is.

M

Natuurlijk weet niemand welke verwachtingen in deze ietwat vreemde tijden reeel zijn. Maar afgemeten aan wat ik om me heen zie klinken in ieder geval de aantallen abonnees die genoemd worden niet vreemd. Als je kijkt naar de vele virtual communities in Nederland zie je behoorlijke gebruikersaantallen, natuurlijk niet allemaal even actief, maar goed. De makers van wereld.nl (o.a. Smulweb en Reisweb) versturen op basis van deze userbase een miljoen nieuwsbrieven per maand. Laten de tarieven nou ingstort zijn, dan is zo een volume voor een klein bedrijf toch nog een aardige inkomstenbron.

Cor

Met verwachtingen moet je in de huidige economie inderdaad voorzichtig zijn. Maar vergeet niet dat het hier om 'omzet' gaat en niet om 'winst'. Dus zo erg uit de lucht gegrepen lijkt het inderdaad niet. 250.000 abonnees is ook een volkomen plausibel getal en is met voldoende acties makkelijk in 2 jr. op te bouwen. Zeker als je kijkt naar hetgeen kortingsbon.nl aanbiedt: korting/goede prijs op/voor producten. Of je van het bedrijf nu een euforisch gevoel krijgt of denkt 'waar zijn m'n bretels?', van 'waar voor (minder van) je geld' krijgt iedereen – zeker vandaag de dag – nog steeds een prima gevoel. Oftewel, waarom zouden abonnees zich uitschrijven? Ik betwijfel ten zeerste of de loyaliteit aan een merk.com even sterk is als aan een merk. Mensen gebruiken het internet ook nog steeds heel vaak (misschien wel voornamelijk) om prijzen te vergelijken (is immers één v/d gemakken van het internet), als die nou toevallig het laagst is bij kortingsbon. Denk dat dat dot-bom nogal overtrokken is. Ja, de ballon is geknapt, ja er zijn er nogal wat weggevaagd. De overblijvers zijn aan de andere kant niet voor niets overblijvers.

Ebru

Het is dus onmogelijk om je te unsubscriben van kortingsbon.nl. De drastische oplossing is 'block sender'. Just fyi.

Eric

1 ding vind ik heel erg opvallend, een klik thru rate van 60 a 70% haalt, zover mijn kennis gaat bijna niemand. Alleen een euroclix, zinngeld of een (failliet) happypoint halen het omdat ze mensen betalen. Een nieuwsbrief van 250.000 mensen waar 70% op reageert zou zoiets zijn als als een appelboom met 1000 bladeren en 1000 appels, onmogenlijk dus. Verder is het een prima concept en ook over omzet kan ik weinig zeggen, maar 1000 euro per maand uitgeven aan promotie en 75000 lijkt me wat aan de lage kant (zeker omdta je maar met 5 mensen werkt en dus een redelijk hoog winst % zou moeten kunnen halen). Dat zou dus betekenen dat er nog meer uigehaald zou kunnen worden.

Stefan Driehuis

Echt een Holland op zijn best. Vette korting, lekker goedkoop, niets mis mee. Site is wel druk en tikkeltje onoverzichtelijk. Beetje zoals de Dirk folder. "Op=op" en zo. Ze hebben toffe aanbiedingen en die vind ik echt niet veel op andere Nederlandse online winkels, behalve bij Kelkoo.nl. Kortom leuke en nuttige site!

Faldo

Jammer dat Henk Overveld zo zurig reageert op het m.i. inzichtelijke artikel. Het concept van kortingsbon.nl is transparant en lijkt rendabel. Eigenlijk iets waar met gepaste voldoening naar gekeken mag worden. Ik zie ik kortingsbon.nl namelijk nadrukkelijk anders als die schandalig opererende dotcom boys en girls in het verleden die als labiele ondernemers (??) al loungend de wereld het web op fantaseerden gesteund met domcom-geld. Kortingsbon.nl biedt producten tegen korting, kennelijk is een kwart miljoen mensen er in geinteresseerd. Kortingsbon bediend deze doelgroep tegen zo laag mogelijke kosten. Ik hoop echt dat ze verder groeien en het negatieve geneuzel (opmerkingen als dotbomb zijn echt passe Henk, laten we gewoon weer eens reeel gaan kijken) zullen doen verstommen.

Andrea Nagtegaal

Helemaal eens met Faldo. Henk's motieven om te zeiken hebben volgens mij meer met hem zelf te maken dan met het artikel. Kortingsbon.nl is gewoon lekker simpel. Gun die jongens (en meisjes) ook hun succes! Ze staan bij mijn organisatie bekend als een nuchtere, vriendelijke en zakelijke partij. Gewoon Nederlands ondernemerschap. Het zijn toch de Hollanders zelf die zo opgewonden raken van voordeel en korting? Heel goed om daar zakelijk op in te springen.

reactor

Grappig dat iemand het hier nog heeft over een failliet happypoint, want de tent is overgenomen na een zogenamd technisch faillisement. Men heeft de boel laten klappen om van lastige investeerders af te zijn die niks aan de tent toevoegden dan ellende. Ook was het een manier om op goekope wijze van incompetent personeel af te komen. Nu de happypoint dienst een onderdeel van interview is, kan men weer doorsparen zonder dat dat enige effect heeft op de gespaarde happies. Ik heb gehoord dat de techniek weer in eigendom is van de initiator dus daar kunnen we binnenkort ook weer wat van verwachten, want dat is iemand die niet stilzit, getuige het feit dat hij in onderhandeling is met United Airlines met betrekking to de overname van Mypoints door hem. Zou wel een stunt zijn wanneer een Nederlander een spaar- en mail systeem met meer dan 20 miljoen deelnemers gaat runnen. Trouwens, het is wel vreemd dat dit door de Nederlandse internetmediaredacties wordt genegeerd.

rereactor ?

Maar reactor, wat heeft dat te maken met het bericht hierboven en de reacties er onder? Wat betreft de toekoemst van Happypoint(s) gaat het volgens mij voorlopig alleen nog maar om onzekerheden en speculaties. De nettowinst van Kortingsbon is intussen realiteit.

rereactor ?

Nog even een aanvulling. Op webwereld is een bericht te {lezen; http://webwereld.nl/nieuws/12203.phtml }. Hierin staat vermeld wat er werkelijk aan de hand is: 1. De curator gaat alle happypoint-abonnees vragen of ze toestemming geven voor overdracht van hun gegevens aan Interview-NSS. 2. Het is nog niet duidelijk of de 'happy's' aan dezelfde zaken kunnen worden besteed als voorheen. Overigens heb ik begrepen dat er weliswaar een akkoord is tussen de curator en Interview-NSS over de overname van Happypoint, maar dat er nog niets definitief is. Mijn ervaring met faillisementen leert dat een akkoord niets voorstelt zolang er geen definitiefovernamecontract is getekend. De bijdrage van 'reactor' kan ik dan ook alleen nog maar kwalificeren als luchtfietserij. Dit heeft alles te maken met de 'grote mond'-economie van voor de internet-krach, en niets met nuchter zakendoen. Ik vraag me af welk belang 'reactor' heeft om happypoint hier op deze manier onder de aandacht te brengen. Als het een zakelijk belang is is deze bijdrage in ieder geval wat mij betreft een teken van zwakte. De geruchten/propaganda-machine wordt immers volop aangezwengeld zonder concreet te worden: HET recept voor een grote teleurstelling.

michael

Hoi rereactor, nu heb jij een overbodig artikel gelezen, want ik heb reeds een week of twee geleden een mail ontvangen van de curator. Dus als je voortaan iemand weer wil tacklen, reageer dan met argumenten die steek houden en niet met achterhaalde zaken. De reactie van reactor is dus geen luchtfietserij, die van jou achterhaald. Weet trouwens wel wie precies de persoon is die thans met United over Mypoints onderhandelt. Bij Mypoints ken ik per ongeluk iemand en die ontkent de gesprekken niet, maar mag geen namen noemen. En gezien de toestand van de markt in de VS is hij liever zijn baan rijk dan kwijt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond