Deel dit artikel
-

Kortstzittende CEO Ziggo casht 5,6 miljoen euro

Ziggo CEO René Obermann gaat niet met lege handen naar huis als de fusie tussen Ziggo en UPC over enkele maanden een feit is. Hij zal dan, als kortstzittende topmannen aller tijden, circa 5,6 miljoen euro aan bonussen, premies en salarissen hebben opgestreken, zo schrijft beleggersvereniging VEB.

Ook andere bestuurders gaan cashen. President-commissaris Andrew Sukawaty krijgt meer dan een half miljoen aandelen Ziggo. Daarvan krijgt hij bijna 5,7 miljoen euro in contanten. Voormalig bestuursvoorzitter Bernard Dijkhuizen heeft voor 11,85 miljoen aan Ziggo-aandelen en financieel bestuurder Bert Groenewegen heeft 8,7 miljoen aan aandelen.

De VEB waarschuwt voor risico’s die beleggers lopen als zij hun aandeel inleveren voor 34,35 euro per aandeel. Liberty Global legt namelijk geen knock-out bod neer. Analisten, zoals die van Rabobank en ÌNG, hadden gerekend op een bod van ten minste 35 euro.

Ongeveer tweederde wordt betaald met in New York genoteerde aandelen Liberty Global. Als de deal wordt gesloten in de tweede helft van het jaar weet niemand wat die aandelen dan waard zijn.

Beleggers die vanaf de beursgang van Ziggo aandeelhouder waren, hebben overigens wel een mooie rit gemaakt, constateert de VEB. Het aandeel kwam in maart 2012 voor 18,50 euro naar de beurs, waardoor het rendement ten opzichte van het bod op ruim 85 procent ligt.

De nieuwe combinatie zal mogelijk flink wat geld uitsparen. CFO Bert Groenewegen van Ziggo liet gisteren al doorschemeren dat het samengaan banen gaat kosten. CEO Mike Fries van Liberty Global rekent op jaarlijks besparingen en voordelen van 160 miljoen euro vanaf 2018, omgerekend is dat een euro of vijf per aandeel.

Deel dit bericht

5 Reacties

Ruud

5,7 Miljoen? Een peulenschil toch in deze economisch voorspoedige tijden. Ik doe het er niet voor….
Voor je het weet sta je bij de voedselbank voor de deur.

(Weet iemand nog een eerlijk alternatief voor me als UPC-abonnementhouder?)

Barbara

@Ruud, hoe denk je dat ik me voel als Ziggo-abonnee? 🙂

Pffff

Wanneer komt er nu eens concurrentie op die kabel!

Wim

Kapitalisme op zijn slechtst: bestuurders worden omgekocht en aandeelhouders, werknemers en klanten zijn de dupe. Het is verbazingwekkend dat dit soort monopolie-vormende transacties legaal zijn in Nederland.

Mark de Kock

Waarom hoor ik niks over mogelijke AFM toetsing want grootste partij / marktdominantie en daarmee niet perse voordeel voor consument?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond