Deel dit artikel
-

Liberty Global neemt Ziggo over

Liberty Global heeft vandaag opnieuw een bod uitgebracht van 34,53 euro per aandeel op Ziggo. Het bestuur en de raad van commissarissen van de kabelmaatschappij staan unaniem achter het bod, waarmee de overname in principe een feit is. De van T-Mobile afkomstige CEO René Obermann stapt echter op.

Het bod komt als een verrassing omdat CEO René Obermann in het jaarverslag vorige week niet kon beloven dat de gesprekken iets op zouden gaan leveren. Liberty Global, dat reeds grootaandeelhouder was, betaalt zo’n vijfduizend euro per Ziggo-klant.

Beide bedrijven hebben gezamenlijk zeven miljoen abonnees en bereiken negentig procent van de Nederlandse huishoudens. Uit het persbericht (pdf) valt op te maken dat de naam Ziggo gehandhaafd blijft, en het bedrijf wordt aangestuurd vanuit het Ziggo hoofdkwartier in Utrecht. De samenvoeging zal ongetwijfeld personele consequenties hebben, maar vooralsnog wil de beide bedrijven met het huidige personeel doorgaan.

CEO René Obermann heeft echter al te kennen gegeven dat hij geen deel zal uitmaken van de nieuwe combinatie, maar aanblijft totdat de fusie een feit is. Een nieuwe CEO en CFO worden benoemd door Liberty Global.

Voor de overname moet nog wel goedkeuring komen van de mededingingsautoriteiten in Europa en Nederland. Vermoedelijk zal dat geen probleem geven, omdat UPC en Ziggo verschillende gebieden bedienen.

De partijen lijken er zelf vrij zeker van dat de overname wordt goedgekeurd door de toezichthouder. Dat is af te leiden uit een boeteclausule. Mocht de toezichthouder de overname niet goedkeuren, dat verplicht Ziggo zich ertoe om tweehonderd miljoen euro te betalen aan Liberty Global. Mocht Ziggo om een andere reden het overnameproces blokkeren dan kost dat het kabelbedrijf 69,5 miljoen euro. Uitzondering: als er binnen acht weken een concurrerend wordt gedaan van minstens acht procent meer. Dan mag Ziggo de koopintentie met Liberty laten schieten.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond