Deel dit artikel
-

‘Kostenstijging door Europese privacyregels buiten proportie’

Thuiswinkel.org deelt de vrees van minister Opstelten van Veiligheid dat het beschermen van persoonsgegevens Nederlandse bedrijven door nieuwe Europese regels jaarlijks 1,1 miljard euro gaat kosten. VNO-NCW en MKB-Nederland noemen dit ‘buiten alle proporties’. Deze lastenverzwaring is ruim vijftien maal zo veel als de huidige kosten van ongeveer 72 miljoen euro.

Eén Europese wet is nodig voor meer harmonisering. Daarom steunen ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland de herziening van de huidige wet. Maar de lastenstijging is onvoorstelbaar.

De ondernemingsorganisaties vinden dat het voorstel van de Europese commissie niet genoeg onderscheid maakt naar de soort verwerking van persoonsgegevens. Ondernemingen die weinig risicovolle gegevens verwerken, worden hierdoor ook gedwongen zware maatregelen te nemen. Deze ‘one-size-fits-all’-benadering is vermoedelijk de grootste veroorzaker van de kostenstijging.

VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten daarom voor een risicogerichte benadering. De verplichtingen voor bedrijven moeten afhankelijk worden gemaakt van de context van de dataverwerking. En van het daadwerkelijke risico voor klanten en consumenten. Op die manier zijn de kosten meer beheersbaar te houden, aldus de ondernemingsorganisaties.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond