Deel dit artikel
-

Nederland blijft lastige markt voor KPN

De omzet van KPN staat nog steeds onder druk, maar de internationale activiteiten laten winst zien. Met name in Nederland heeft het telecombedrijf het naar eigen zeggen zwaar.

De totale omzet en de overige opbrengsten van KPN daalden (pdf) in het tweede kwartaal van 2012 met 3,0 procent tot 3,19 miljard euro ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011. De nettowinst van KPN kwam 24 procent lager uit op 315 miljoen euro. KPN investeerde in het tweede kwartaal 507 miljoen euro.

De analisten zaten er niet veel naast: zij voorspelden een omzetdaling van 3,5 procent tot 3,17 miljard euro.

Met name Nederland had KPN in het tweede kwartaal te kampen met moeilijke marktomstandigheden en negatieve impact van regulering. De trend naar nieuwe manieren van mobiele communicatie, in combinatie met lagere gereguleerde tarieven, leidde tot lagere omzet uit mobiele diensten, zegt KPN.

Bij Consumenten Thuis daalde het aantal vaste telefonieklanten, wat de omzet ook al drukte. Ook in de Zakelijke Markt leidde een daling van de vraag naar traditionele diensten tot minder omzet. De omzetdaling bij Corporate Market (voorheen Getronics) kwam door de verkoop van Getronics International.

KPN wil in 2012 zijn marktaandeel in de mobiele consumentenmarkt stabiliseren en in de Zakelijke Markt handhaven. Verder wordt er in 2012 een eind aan de daling van het marktaandeel in de breedbandmarkt verwacht.

De uitrol van het snelle mobiele breedband netwerk in Duitsland ligt op schema, waardoor de dekking eind 2012 uitkomt op 80 procent van de bevolking. Aan het eind van het tweede kwartaal van 2012 had KPN 27,9 miljoen mobiele klanten in Duitsland en België, waarvan 23,5 miljoen in Duitsland en 4,4 miljoen in België.

CEO Eelco Blok stelt dat KPN ‘constructieve dialoog’ zal blijven houden met zijn nieuwe grootaandeelhouder, América Móvil. ‘We onderzoeken grondig de potentiële mogelijkheden tot samenwerking die waarde creërend, in lijn met onze strategie en in het belang van al onze aandeelhouders en overige stakeholders zijn.’

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond