Deel dit artikel
-

KPN aarzelt nog met VoIP voor consumenten

KPN "verwacht wel" dat het internettelefonie gaat aanbieden aan consumenten, maar "een duidelijk plan" is er nog niet. Dit zegt het in reactie op de toename van het aantal buitenlandse initiatieven voor VoIP (Voice over IP), gericht op de consumentenmarkt.

Gisteren meldde British Telecom dat het zijn klanten de mogelijkheid zal bieden om te bellen via internet. Gesprekken naar mobiele nummers zullen 57 procent goedkoper zijn en bellen naar vaste nummers levert een korting op van 25 procent. Wie er gebruik van wil maken dient echter wel eerst een modem aan te schaffen van 60 pond (85 euro) en maandelijks een abonnementsgeld te betalen van 7,50 pond (10,5 euro).

Volgens IDC wordt momenteel tien procent van het telefoonverkeer via VoIP afgehandeld, het gaat in het overgrote deel om zakelijk telefoonverkeer, de markt waar VoIP al redelijk ingeburgerd begint te raken. Bijna alle grote telecombedrijven leveren VoIP-toepassingen voor de zakelijke markt, maar consumenten kwamen er tot op heden bekaaid vanaf. Veel publiciteit recent kreeg Nikolas Zennström, de mede-oprichter van KaZaA, die met zijn nieuwe bedrijf Skype de consumentenmarkt voor VoIP wil openbreken. In de Verenigde Staten hebben met name kleine bedrijven zich gericht op dit 'gat in de markt', zoals Net2Phone en Vonage . Een aantal van deze nieuwkomers heeft een beursnotering en ziet de koers gunstig ontwikkelen. CNN Moneyview waarschuwde gisteren daarom al voor "de hype" rond deze bedrijven, onder de noemer 'dial s for speculation'.

Langzaamaan beginnen ook de traditionele, grotere partijen zich te roeren op de consumentenmarkt, zoals Verizon en Qwest, en gisteren BT. Eerder deze week wist ook Time Warner een overeenkomst te sluiten met onder meer MCI, waarmee het zijn VoIP-diensten kan aanbieden aan een grotere groep klanten. De overeenkomst liet enigszins zien hoe er strijd ontstaat tussen telecombedrijven en kabelbedrijven, wanneer de laatsten zich ook op de VoIP-consumentenmarkt gaan richten. In Nederland zijn het UPC en Zeelandnet die plannen hebben voor bellen via de kabel, meldde Planet Multimedia recent.

Nederlands grootste telecombedrijf KPN heeft nog geen plannen ontvouwd voor VoIP gericht op consumenten. "Het gaat wel komen", zegt woordvoerder Bram Oudshoorn, "maar er is nog niet echt een heel duidelijk plan voor gelanceerd." Binnenshuis worden de ontwikkelingen in het buitenland wel in de gaten gehouden, verzekert Oudshoorn. "We houden de vinger aan de pols."

Een belangrijke reden voor de aarzeling is "de kwaliteit van de verbinding", zegt Oudshoorn. "Mensen zijn een bepaalde kwaliteit gewend van KPN, gekeken bijvoorbeeld naar de kans dat een verbinding verbroken wordt. Die kwaliteit zagen we nog niet terug bij VoIP." Volgens Oudshoorn wordt VoIP ook nog "vaak als 'een tweede keuze' gepresenteerd", wat het volgens hem lastig maakt voor KPN om dit in de markt te zetten. "De vraag is dan of we het onder eigen merknaam willen doen of dat we er een nieuw merk voor opzetten. In dat opzicht is het te vergelijken met de manier waarop er vanuit luchtvaartmaatschappijen prijsvechters zijn ontstaan. Die werken ook met een ander kwaliteitsniveau in hun dienstverlening en opereren onder een eigen naam."

Deel dit bericht

2 Reacties

Bart Manuel

>KPN "verwacht wel" dat het internettelefonie gaat aanbieden aan consumenten, maar "een duidelijk plan" is er nog niet. Weer een bewijs dat voor innovatie in Nederland met name naar kleine partijen gekeken moet worden: neem nou RitsTele.com ( http://www.ritstele.com/ ) dat niet "verwacht" maar "doet" en wel "een duidelijk plan" heeft door gewoon kwalitatief goede VoiP voor consumenten in de markt te zetten onder de merknaam "Pilmo" ( http://www.pilmo.com/ ). (ik gebruik het thuis over de kabel van Chello, er komt geen factuur van KPN meer op de mat)

Renee Teunissen

Via het Pilmo initiatief ( http://www.pilmo.com/services.asp?fn=1&SID=4740813S15576957PA20995029 ) van Rits Telecom ( http://www.ritstele.com/ ) kun voice over IP doen als consument. helaas kan dat (nog) niet met eigen hardware of bv een linux-VoIp implementatie.  Het probleem van Rits telecom is dat men graag VoIP via ADSL wil leveren, maar dat het verplichte KPN telefoon abonnement bij ADSL abonnement deze initiatieven onmogelijk maakt om met partijen als KPN te concurreren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond