KPN: “Forrester geeft zwartgallig beeld”

KPN vindt dat Forrester een nogal zwartgallig beeld schetst van de toekomst van de mobiele telefoniemarkt. Het onderzoeksbureau kwam vrijdag met een rapport waarin voorspeld wordt dat de telecombedrijven na 2007 geruime tijd verlies zullen lijden en gedwongen zullen worden te fuseren. "Als we naar ons bedrijfsplan kijken zien we hele andere dingen", zegt een woordvoerster van KPN.
Volgens Forrester zullen de inkomsten van telecombedrijven voor mobiele telefonie de komende jaren met 36 procent dalen. In 2007 zullen de telecombedrijven verlies lijden en dat zal vervolgens nog eens zes jaar voortduren. Reden is – volgens Forrester – dat de inkomsten uit ondermeer spraak, sms versturen en dataverkeer sterk zullen dalen als gevolg van toenemende concurrentie. De gemiddelde jaarlijkse opbrengst per mobiele beller daalt met 15 procent tot 2005, van 490 euro naar 419 euro.
De onderzoekers hebben gesproken met 26 telecombedrijven, die allen ook een terugval in inkomsten voorzagen, maar verwachten dat dit weer opgevangen wordt door de introductie van UMTS. Forrester is daar minder positief over en spreekt over UMTS als "de reden waarom de telecomwereld zal imploderen".
Het onderzoeksbureau ging uit van een fictief telecombedrijf en plande volgens een conservatieve inschatting van opbrengsten 15 jaar vooruit. Na 2007 leidde het bedrijf verlies. Reden hiervoor is dat de groei van het aantal mobiele gebruikers rond 2005 blijft hangen rond de 79 procent, dat de marketingkosten zullen toenemen en de klanten gemakkelijk verhuizen van de ene naar de andere provider.
Volgens Forrester zullen in 2008 vijf groepen overblijven die alle mobiele diensten in Europa beheren. Dit zijn dan Vodafone, T-Mobile, France Telecom/Orange en BT Cellnet. Volgens Forrester zal KPN wellicht tot de groep behoren die daarnaast ook blijft bestaan.
Een woordvoerster van KPN geeft aan dat ze het rapport niet gelezen heeft, maar dat ze de voorspellingen zoals gedaan in het persbericht "nogal zwartgallig" vindt. "Als KPN kunnen we ons daar niet in vinden. Onze bedrijfsplannen gaan uit van groei. Daarop hebben we ook de investering gedaan in de UMTS – licentie." Ze verwijst naar de ontwikkelingen in Japan, waar NTT DoCoMo al ervaring heeft met mobiel internet. "NTTDoCoMo behaalt 35 procent meer winst bij iemand die mobiel internet dan bij de gemiddelde mobiele beller."
De andere telecombedrijven met een UMTS licentie waren vrijdagmiddag niet meer bereikbaar voor commentaar.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
6 Reacties
Lucas
Tsja, daar is Forrester weer. Na de Internet toegang providers, de Internet portals, de mobiele Internet portals zijn nu de mobiele aanbieders aan de beurt: er zullen er opnieuw maar vijf overblijven. Los van het feit dat Forrester probeert helderziend te zijn (wie weet wat er in 2007 gaat gebeuren?) brengt men het verhaal erg slecht. Men vergeet duidelijk onderscheid te maken tussen de echte infrastructuur owners en de diensten aanbieders. De komst van de virtual mobile network operators zal snel gaan met het opkomen van de 3G telefonie en zal betekenen dat er alleen maar meer mobiele aanbieders op de markt komen. Weliswaar zonder netwerk maar met een grote kennis van verkoop en marketing aan consumenten en bedrijven. Er zullen er zeker tientallen hiervan zijn in Europa tegen die tijd.
pwj.hoozemans
wat hebben wij toch een hoop wetenschappers (betweters) in dit kleine land.
Ferry C. Grijpink
Forrester is inderdaad nog al stellig met zijn negatieve visie op UMTS, maar ze raakt wel een belangrijk punt: stijgen de opbrengsten wel wanneer er meer gebruik wordt gemaakt van het mobiele netwerk. Zoals op het vaste net bleek hoeft dit niet zo te zijn. Mensen die inbellen via een modem genereren wel een hoop verkeer, maar de prijs per tik daalt harder dan het extra verkeer dat er wordt gegenereerd. Tel daar de extra concurrentie bij op en het resultaat is meer verkeer maar een lagere omzet. Forrester heeft volledig gelijk dat dit ook kan gebeuren op het mobiele netwerk. Dit is een ramp voor de mobiele operators die zich net zwaar in de schulden hebben gestoken.
W.J. Nouwens
Forrester vergeet volgens mij dat het niet alleen handelt om de digitale 'tikken' in de nabije toekomst. De inkomsten van mobiele telecom maatschappijen zullen voor een groot deel gaan bestaan uit het leveren van content. Dus nieuws, informatie in de brede zin van het woord, films, live video verbindingen, verkoop van artikelen, spelletjes, digitale real video wensen (in plaats van een kaartje te sturen met Kerst), noem maar op. Dat de distributie daarvan ook in handen is van KPN is een groot voordeel.Kortom heel erg kortzichtig van Forrester om zo naar de nabije toekomst te kijken van telecom maatschappijen. Ze degraderen zichzelf hiermee toch wel tot een visieloos instituut.
Marcus Rolloos
Dat de opbrengsten van telecom infrastructuur onder druk staan is juist. Dat komt, zoals eerder aangegeven, door toenemende concurrentie maar ook door de invloed van Moore's Law. Ook verslechtert de relatie tussen de telco's en de eindgebruiker. Meer en meer zullen telco's zich gaan opstellen als B2B organisaties. In de lacune die de telco's daar achterlaten is reeds ruimte ontstaan voor ASP's en deze ruimte zal blijven groeien. ASP's nemen in groeiende mate de rol op zich die voorheen door telco's werden vervuld. Een voorbeeld: Als iemand gebruik maakt van Internet vraag je eerder: "Wat zijn je favoriete websites" dan "Wat is je favoriete provider". Dat gaat ook gelden voor mobiel Internet waar je straks in de trein het acht uur journaal kan bekijken voorafgegaan aan een commercial van een product dat je aanspreekt. (Dus geen irritante libresse reclame voor mannen.) Datzelfde geldt uiteraard voor ADSL, dat 121-TV (inclusief 121-Vertising) mogelijk maakt. Ook bij ADSL is KPN facilitator en treden derde partijen op als partij waar je kan aanmelden. (Dat de Opta hieraan heeft bijgedragen is in dit verband niet de hoofdzaak.) De ASP die jou dat acht uur journaal gaat aanbieden, daar heb je dan een band mee, net zoals mensen nu een band hebben met een krant, radio- of televisiezender. Deze ASP biedt je de content misschien wel gratis aan als je je inschrijft. Voor telco's levert dit naast een aantal nadelen ook een voordeel op: bij de bediening van een B2B markt kunnen ze behoorlijk in de kosten snijden, terwijl de ASP's omzet genereren. Waar Forrester wel gelijk in heeft is dat er een samenklontering komt in een wereld waar slechts een handjevol grote telco's de toon aangeven. Zo viel uit een interview in het oktober 2000 nummer van "the Euronet" met Stuart Horwood, Managing Director van BT Wholesale Markets, op te maken dat zijn divisie de meest winstgevende van BT is juist doordat zij wholesale bedrijven. Zoals hij zegt: "Wholesale is better than no sale". Ik moet KPN toch gelijk geven als zij zegt dat Forrester te zwartgallig redeneert. Ach, en Forrester had in het verleden ook niet altijd gelijk.
Petra Meijer
rolloos is de reden dat het nu weer beter gaat met de internetsector. Ik heb me in mijn eerdere reacties vergist, waarvoor mijn excuses. Petra Meijer