Deel dit artikel
-

KPN Mobile start GPRS-netwerk

KPN Mobile is de tweede mobiele aanbieder die een GPRS-netwerk in werking heeft gesteld. Telfort had dat al eerder gedaan. Medewerkers van IBM en Interpolis zijn de eersten die gebruik kunnen maken van de KPN-dienst Mobile Office Online. In de loop van volgend jaar, wanneer er meer GPRS-toestellen beschikbaar zijn, komen er diensten voor meer bedrijven.

Het GSM-netwerk van KPN heeft een upgrade gekregen naar GPRS. Dat betekent een omschakeling van een circuitgeschakeld netwerk naar een pakketgeschakelde techniek. Zo is een gebruiker altijd 'online' en betaalt geen telefoontikken meer. Inloggen, zoals bij het huidige Wap nog noodzakelijk is, verdwijnt daarmee zodat de snelheid van de verbinding hoger zal zijn.

GPRS geldt als de voorloper van UMTS, waarvoor dit jaar de licenties zijn geveild. Voor de upgrade naar GPRS heeft KPN ongeveer 250 miljoen gulden moeten investeren. Voor UMTS zal een compleet nieuw netwerk aangelegd dienen te worden. Om die reden zal het nog zeker twee jaar duren voordat de eerste UMTS-diensten gepresenteerd worden.

Gebruikers kunnen met GPRS mail versturen via een laptop, een elektronische agenda raadplegen en bestanden versturen en ontvangen. Ook de diensten van M-info (WAP) zoals actuele informatie van ANP en Teletekst en het bestellen van boeken zijn via GPRS sneller te gebruiken.
Volgens een persbericht van KPN is "dit een belangrijke stap op weg naar UMTS waarmee de gebruiker nog meer capaciteit en snelheid tot zijn beschikking krijgt. Hierdoor kunnen klanten een scala aan nieuwe mobiel multimediadiensten gaan gebruiken."

De theoretische maximum snelheid van GPRS ligt rond de 171 kilobit per seconde, een flinke verbetering ten opzichte van het huidige GSM-netwerk, maar volgens Allwap , een site over de mobiele technieken, zal die snelheid in de praktijk nooit gehaald worden. De gehaalde snelheden zijn afhankelijk van het aantal gebruikers, de apparaten en de kwaliteit van de verbinding. UMTS belooft een snelheid van twee megabit per seconde, waarmee streaming video mogelijk wordt.

Voor haar diensten is KPN Mobile inmiddels met andere grote bedrijven in overleg. De diensten van XS4ALL zijn al via het netwerk beschikbaar. De komende maanden zullen ook andere Internet Service Providers worden aangesloten op het GPRS-netwerk. IBM heeft eerder dit jaar meegedaan aan een pilot, waarbij medewerkers mobiel toegang kregen tot hun bedrijfsnetwerk.

Deel dit bericht

3 Reacties

kees snitjer

Sorry, maar ik geloof toch echt dat Telfort als eerste klaar was met het GPRS netwerk.

Thomas Vergouwen

Dit bericht klopt slechts ten dele: KPN Mobile is inderdaad gestart met (een proef van) een GPRS-netwerk, maar deed dit niet als eerste. De tweede grote organisatie voor mobiele telefonie in Nederland, Libertel, is al eerder gestart met een GPRS-proef. Deze proef wordt gedaan vanuit de campus van de Technische Universiteit Eindhoven door de samenwerkende partners Libertel, Ericsson en GigaPort (van de Stichting SURF, SURFnet en het Telematica Instituut).Deze proef startte reeds eind augustus 2000 met een deelname van 10 medewerkers van de TU/e. Op dat moment had Libertel het nieuwe GPRS-netwerk uitsluitend dekkend op de campus van de TU/e en een deel van de stad Eindhoven. Voor het eind van dit jaar zal het Libertel GPRS-netwerk landelijk dekkend zijn. Voor meer informatie:{persbericht Libertel; http://www.libertel.nl/organisatie/watdoetlibertel/persberichten/body.asp?Mode=View&PersID=175 }{item in Cursor 41 (onafhankelijk weekblad van de TU/e); http://www.tue.nl/cursor/bastiaan/jaargang42/cursor41/nieuws.shtml }

Wim Schutten

Prachtig nieuws. Ik denk dat dit inderdaad het begin is van mobile Internet en mobile telewerken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond