Deel dit artikel
-

KPN: Nederlandse umts-diensten pas in juli verkrijgbaar

KPN heeft eindelijk zijn umts-plannen ontvouwd. Het gaat vanaf juni 2004 eerst umts aanbieden op de zakelijke markt in Duitsland. De Nederlandse zakelijke klanten zullen tot juli moeten wachten. Op umts gebaseerde diensten voor Nederlandse en Duitse consumenten volgen in de zomer.

KPN gaat zakelijke klanten een pc kaart aanbieden die gebruikers met een laptop mobiele toegang verschaft tot het internet en tot bedrijfsnetwerken. Dat gebeurt bij snelheden tot 384 kbps. Daarmee komt het eigenlijk met een vergelijkbare dienst zoals Vodafone die ook al aanbiedt.

Voor consumenten zal van de zomer eindelijk zichtbaar zijn wat het met veel hype omgeven umts nu precies doet. Video-messaging maakt het volgens het telecombedrijf straks mogelijk voor de consument om bewegende beelden te verzenden en te ontvangen (via i-mode). KPN verwacht deze zomer de eerste umts-diensten voor de consument te introduceren. Dat zal vrijwel tegelijkertijd in Nederland en Duitsland gebeuren. Wanneer precies hangt af van de beschikbaarheid van voor umts geschikte handsets.

Eind 2004 zal het umts-netwerk van E-Plus in Duitsland naar verwachting ruim 300 steden omvatten, waaronder alle steden met meer dan 300.000 inwoners. In Nederland zal KPN umts-dekking bieden in zo’n 40 grote steden, evenals de grote verkeersaders in de Randstad. KPN zal de netwerken steeds verder uitbouwen. Van 2003 tot en met 2005 investeert KPN ongeveer 1,4 miljard euro in zijn UMTS-netwerken.

Deel dit bericht

1 Reacties

Peter Schinkels

Sowhee, aanstaande Juli pas?Das nog altijd ruim 1,5 jaar eerder dan de data die genoemd werden toen de UMTS licenties aangekocht werden. Ik kan nog wel een paar maandjes wachten 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond