Deel dit artikel
-

KPN ontkent ‘handdoekje leggen’ bij uitrol glasvezel

KPN ontkent dat het concurrenten frustreert bij de aanleg van glasvezel, het zogenaamde handdoekje leggen, waarbij KPN glasvezel toezegt, maar daar vervolgens zo lang mogelijk mee wacht.

Joost Steltenpool, algemeen directeur KPN NetwerkNL en binnen KPN verantwoordelijk voor de uitrol van glasvezel, ontkende maandag in het consumentenprogramma Radar dat zijn bedrijf concurrenten tegenhoudt.

De afgelopen tien jaar duiken er tientallen lokale burgerinitiatieven op die besluiten zelf glasvezel aan te gaan leggen. Zo ook in het Noord-Hollandse Hollands Kroon.

Er wordt heel lang gepraat met KPN. Omdat het bedrijf telkens nieuwe voorwaarden stelt, wijken de burger uit naar Kabeltex, het bedrijf dat het eiland Texel voorzag van glasvezel. De provincie Noord-Holland is bereid garant te staan voor de goedkope geldlening. In november 2018 tekent KPN ineens een overeenkomst met Delta Rijssen, drie weken voordat Kabeltex wil beginnen met de aanleg van het netwerk.

Delta Rijssen gaat nu in de helft van Hollands Kroon glasvezel aanleggen en KPN levert de abonnementen. Volgens KPN is er gekozen voor Delta omdat die een open netwerk aanbiedt, waarbij consumenten kunnen kiezen. Bij Kabeltex is dat niet het geval.

In Amstelveen wil KPN eind 2020 volgens Steltenpool wel degelijk met de aanleg beginnen en in 2021 worden de eerste huizen aangesloten op glasvezel.

E-Fiber start in november 2019 met een zogenoemde vraagbundeling in Amstelveen, een stad die het zelfs zonder kabel moet stellen. E-Fiber en de inwoners van Amstelveen worden op 26 februari 2020 echter ineens geconfronteerd met een intentieverklaring van KPN met de gemeente Amstelveen. E-Fiber trekt zich vervolgens terug. Inwoners van Amstelveen hebben geen idee wanneer ‘winnaar KPN’ gaat starten met de aanleg van glasvezel.

KPN was al in gesprek met de gemeente Amstelveen toen het zelfstandige E-Fiber startte met de vraagbundeling. Steltenpool zegt: ‘KPN heeft een andere manier van werken. We houden geen vraagbundeling. KPN treedt pas naar buiten als er een getekende samenwerkingsovereenkomst ligt tussen KPN en een gemeente. Eerder doen we geen mededelingen.’

Deel dit bericht

5 Reacties

Remco

Hetzelfde is gebeurt in de Gemeente Zeist met glasvezel.

KPN maakte op 19 maart ook de plannen bekent, om glasvezel uit te gaan rollen en E-fiber trok zich terug.

Afgelopen week heb ik navraag gedaan bij de Gemeente Zeist en KPN, maar er is nog geen startdatum bekent… terwijl toezeggingen is nog in 2020 te gaan beginnen.

Marten

Glasvezel in zeist, ja. Maar via KPN bij mij niet, vele malen duurder dan Efiber had geregeld. Stel boeven zijn het bij KPN

Hans - KPN

KPN communiceert pas als het een samenwerkingsovereenkomst met de betreffende gemeente heeft. Pas dan is pas zeker dat er ook daadwerkelijk wordt aangelegd. Eerder communiceren lijkt op handdoekje leggen. Dat doet KPN niet.
KPN is voor de totstandkoming van de samenwerkingsovereenkomst al maanden met de gemeente in gesprek Soms wel langer. KPN is op het moment in ruim 50 gemeenten glasvezel aan het uit rollen. Slechts in een zeer beperkt aantal gevallen wordt de planning niet gehaald.

Sylvester

@Hans KPN Jullie kunnen zeggen wat jullie willen, maar het rapport dat ook bij Radar naar voren kwam en de praktijk suggereren iets heel anders. En dan weet ik wel hoe laat het is. Mijn persoonlijke ervaringen met KPN zijn niet anders dan dat je aan het lijntje gehouden wordt.
Dat gebeurt ongetwijfeld in meer takken van sport, maar het gaat hier nu even om KPN. En jouw reactie ligt in de lijn met de verwachting die ik hierover heb van reacties vanuit KPN. KPN heeft namelijk een probleem als het erkent dat ze zich als bedrijf aan machtsmisbruik schuldig maken. Dus of je nu de waarheid spreekt of niet, je kunt niet anders dan deze reactie geven. Dat maakt niet uit, maar ik geef dan graag aan de lezers mee dat ze de reactie van KPN met een gezonde dosis scepsis ter kennisgeving aan moeten nemen.

Bart

Tuurlijk ontkennen ze allles, doet Poetin ook. Maar intussen zie je van alles gebeuren aan tegenwerkende en frustrerende acties. Ooit groot geworden als overheidsbedrijf, nu gedragen ze zich als monopolist. Als ze nu eens écht investeerden in glasvezel dan zou je écht wat anders zien als resultaat dan nu.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond