Deel dit artikel
-

KPN: Rabo-actie is geen bedrog van aandeelhouders

KPN vindt de actie bij de Rabobank Groep, waarvan alle werknemers zeer goedkoop een i-mode-toestel en abonnement konden krijgen, geen bedrog van de aandeelhouders. Met de actie wist KPN ruim 20.000 toestellen te verkopen en de doelstelling van 100.000 toestellen per 31 december 2002 te halen.

Alle 55.000 medewerkers van de Rabobank Groep – die naast de bank ook bestaat uit onder meer Robeco, Interpolis en Gilde Investment – ontvingen eind 2002 een bijzonder scherpe aanbieding voor i-mode. Zij konden niet alleen het toestel gratis krijgen, maar ook de eerste twee jaar van het gsm-abonnement en het eerste kwartaal i-mode. Ruim 20.000 mensen gingen op de aanbieding in.

KPN spreekt van een "co-marketing-actie, waarvoor de Rabobank Groep verantwoordelijk was". Een woordvoerster van KPN benadrukt dat de Rabobank één van de content-partners van i-mode is en zegt dat deze partners wel vaker met dergelijke initiatieven komen. Rabobank zegt dat het tweemaal per jaar met een personeelsaanbieding voor zijn werknemers komt. Het wil niet ingaan op de vraag van wie in dit geval het initiatief is uitgegaan.

Critici menen dat KPN door dergelijke acties en extreem laag geprijsde i-mode-aanbiedingen weliswaar zijn target van 100.000 Nederlandse i-mode-abonnees per 31 december 2002 wist te halen, maar tegelijk aan 'window dressing' doet. Het Financieele Dagblad verweet KPN dinsdag "zijn aandeelhouders zand in de ogen te strooien". Medio december meldde KPN zijn doelstelling wat betreft i-mode te hebben gehaald, terwijl de teller in september nog op 44.500 stond. Zelf schrijft het telecombedrijf dit succes toe aan het beschikbaar komen van meer toestellen.

Inmiddels relativeert het concern die target. "Aandeelhouders rekenen ons niet af op het aantal van 100.000", zegt een KPN-woordvoerster. "Ook als je de 20.000 van Rabobank er afhaalt, is het een goede score." Volgens haar gaat het erom dat "mensen geloven in het i-mode-concept".

De KPN-zegsvrouw wil niet zeggen hoeveel het bedrijf wint of verliest aan i-mode. Zij verwijst naar begin maart, wanneer KPN zijn jaarcijfers over 2002 presenteert. De meest recente bedrijfsresultaten , die over het derde kwartaal 2002 in november 2002, geven dit niet prijs.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond