Deel dit artikel
-

KPN over op ultrasnelle XGS-PON techniek

KPN gaat vanaf deze maand zijn glasvezelnetwerk met XGS-PON techniek uitrollen. XGS staat voor tien (X), Gigabit (G) en Symmetrisch (S). Hierdoor zijn nog veel hogere snelheden mogelijk dan met de nu gebruikte GPON-techniek.

XGS-PON biedt snelheden tot zo’n 10 Gbps symmetrisch. Met het huidige GPON is de hoogst haalbare snelheid 2,5 Gbps downstream en 1,25 Gbps upstream. Voor 2018 gebruikte KPN de zogenoemde Point-to-Point technologie voor de aanleg van zijn glasvezelnetwerk. Hierop zijn snelheden tot maximaal 1 Gbps up en down mogelijk.

KPN is gestart met XGS-PON in het Gelderse Scherpenzeel afgelopen juli, hier is onlangs ook het Gelderse Hengelo aan toegevoegd.

KPN introduceerde in 2019 de GPON-technologie (Gigabit Passive Optical Network) in zijn glasvezelnetwerken. Deze moderne glasvezeltechniek maakt net als met de XGS-PON techniek gebruik van splitters, waardoor delen van het netwerk door verschillende klanten tegelijk gebruikt kunnen worden. Ook zijn er minder straatkasten nodig en kan het netwerk op afstand worden bestuurd, waardoor er minder monteursbezoek nodig is.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond