Deel dit artikel
-

Kranten nog niet op elektronisch papier

Leesapparaten met elektronische inkt, zoals de iLiad, zijn nog niet bekend en goed genoeg voor het verspreiden van digitale kranten aan abonnees. Dat zeggen de uitgevers van NRC Handelsblad en de Volkskrant.

Beide PCM-dagbladen zijn nog niet begonnen met praktijkproeven met het verspreiden van digitale edities naar lezers op de iLiad, een apparaat met elektronische inkt van het Eindhovense bedrijf iRex Technologies, vergelijkbaar met de nieuwe Kindle van Amazon. De kranten hebben de iLiad wel in bezit, maar vinden het nog te vroeg om er zelf mee te experimenteren onder abonnees.

“We zijn wel intern met de iLiad aan het testen, maar een proef komt er nog niet”, zegt Gert Jan Oelderik, uitgever van het NRC Handelsblad. “We gaan met dit soort apparaten pas meer doen, als het ook voor een grote groep lezers aantrekkelijk genoeg is.”

Volkskrant-uitgever Rob Haans wil eveneens wachten tot duidelijk is of de iLiad wel echt zal aanslaan: “We gaan pas op de iLiad uitgeven als het op grote schaal op de markt is gekomen. Wij zijn daarom ook nog geen proefproject gestart. We hebben wel eigen testen gedaan. De technische infrastructuur is min of meer gereed. We zouden kunnen kiezen voor een rijke PDF-versie of een sobere op RSS-feeds gebaseerde tekst-versie met alleen een nieuwsoverzicht.”

Nog te duur en te onbekend

Volgens Haans zijn apparaten als de iLiad nog te duur voor de consument. “De prijs is erg belangrijk en die is nog hoog. Deze e-inkt-technieken zijn wel een belofte. Je kan er heel goed mee lezen en voor statisch materiaal is het prima. De nadelen zijn nu dat het nog alleen zwart-wit is en dat er geen bewegende beelden mogelijk zijn. Maar het is soms moeilijk te voorspellen of dit een hoge vlucht gaat nemen. Het wachten is op de doorbraak.” Hij ziet dat in 2008 nog niet gebeuren.

Ook Oelderik schat in dat het nog ‘twee tot drie jaar’ duurt voordat e-paper-apparaten echt zullen doorbreken. “Het wachten is op een schaalbare digitale krant die er op alle apparaten hetzelfde uitziet. We werken allemaal met content in XML, dus het zou niet hoeven uitmaken, hoe groot het scherm van een apparaat is, maar ik de praktijk moet je toch allerlei aanpassingen per apparaat maken.”

De iLiad en de vorige week gelanceerde Kindle van Amazon zijn voorlopig volgens Oelderik vooral geschikt voor het lezen van boeken. “Voor digitale boeken is het ideaal, maar voor een krant worden er hoge eisen aan het gebruik gesteld. Die kunnen nog niet allemaal waargemaakt worden.”

Kindle nog niet in Nederland

Beide kranten zijn nog niet door Amazon benaderd over het aanbieden van een digitaal abonnement voor de nieuwe Kindle. In Amerika biedt Amazon dergelijke abonnementen voor het dagelijks draadloos ontvangen van bekende kranten op de nieuwe e-bookspeler al wel aan. De Kindle is nog niet voor Nederlanders te koop.

Mathieu Halkes, marketingman van NRC Next, deed in 2005 onderzoek naar elektronisch papier voor uitgever PCM. Volgens hem is er een ander formaat nodig om kranten lekker te kunnen lezen op e-ink-schermen. “De opgemaakte PDF-versie voldoet niet, je moet meer denken aan een HTML-versie die is aangepast voor het apparaat.”

Uit Halkes’ onderzoek onder de eerste iLiad-gebruikers bleek ook dat gebruikers met de apparaten ook gewoon willen internetten en video willen bekijken. “Dat laatste kan zeker niet, met deze techniek bouwt het scherm niet snel genoeg op voor video.”

Nieuwe site NRC Next

NRC Next lanceert donderdag officieel een nieuwe, eigen site op www.nrcnext.nl. De site krijgt een eigen ritme, afhankelijk van het tijdstip, zegt Halkes. “We willen een gids door de dag zijn. Tijdens kantooruren richten we ons op het nieuws van de dag. ’s Avonds en in het weekend is op NRCNext.nl vooral aandacht voor uitgaan en vrije tijd.”

Bezoekers van de nieuwe site kunnen zelf artikelen die ze interessant vonden in een persoonlijk archief bewaren. Voor een videonieuwsbulletin van één minuut verwijst NRC Next opmerkelijk genoeg door naar RTL Nieuws. “Daarmee hebben we een overeenkomst gesloten”, aldus Halkes.

Meer dan zesduizend mensen hebben overigens alleen een abonnement op de digitale editie van NRC Handelsblad. Oelderik: “Daar ben ik best tevreden over. Die groep heeft een heel ander gebruiksgedrag dan de papieren krantenlezers. Ze klikken heel anders door de krant. Dat is boeiend om te zien.”

Deel dit bericht

3 Reacties

Linkerd

Meneer Haans van de Volkskrant roept dat het een nadeel is dat er nog geen bewegende beelden mogelijk zijn. Sorry, maar dat is het kunstmatig opwerpen van onzinnige tegenwerpingen. Ik bedoel: is het met de huidige Volkskrant wel mogelijk bewegende beelden te bekijken? Ik geef toe, ik loop achter; ik heb namelijk sinds afgelopen zaterdag geen krant meer gekocht. Het is dus mogelijk dat ik niet op de hoogte ben van de laatste ontwikkelingen en wordt graag bijgepraat. Ik heb nieuws voor meneer Volkskrant: electronisch papier doet ook de was niet voor je, en men wil eerst nog even een aantal andere ontwikkelingen afwachten voordat men aan de slag gaat met een project om electronisch papier de ramen te laten zemen.

John Beckers

Een betaalbare e-paper-toepassing is al op de markt gezet door het Nederlandse bedrijf bedrijf Edupaper.nl. Zij leveren een zg Cybook, een eReader die 350,-E kost (zonder touchscreen of Wifi) en ook te gebruiken als MP3 speler voor muziek en audiobooks. Handzaam formaat. Op dit moment kun je hierop al meer dan 2000 nieuwsbronnen uitlezen. Met vriendelijke groet,John Beckers

hapipiko

we zijn inmiddels weer wat verder in de tijd, vanmorgen heb ik onderstaande mail gestuurd naar de Raad van Bestuur van PCM Uitgevers… Hierbij wil ik u laten weten dat ik bijzonder content ben met mijn iLiadV2, maar bijzonder teleurgesteld ben over het NRC ePaper en de manierwaarop er door NRC (niet) wordt gecommuniceerd of werk gemaakt wordt vanalle 'kinderziektes' die het ePaper nog steeds heeft.Al enige tijd haal ik het ePaper vrijwel niet meer op: ik zie dat erbijna geen verbetering plaatsvindt van gemixte teksten, links die nietwerken, bladzijden die ontbreken.Begin oktober heb ik om de stand van zaken te bezien weer enkele ePapersbinnengehaald. Dat had ik beter niet kunnen doen: het ePaper van 1 oktober bleek eeninterne practical joke te bevatten. net als ik bleken op het NRC ePaperforum meerdere abonnees 'not amused'vrijdag haalde ik weer een ePaper op. er was een brief van bij van GertJan Oelderik die uitlegde dat het ePaper van 1 oktober nooit verstuurdhad mogen worden in deze vorm.'Maar, als u dit leest heeft u inmiddels een herziene versie ontvangen' Op afstand heeft meneer Oelderik bestanden in mijn iLiad gewist envervangen door andere bestanden.  Op zijn best kan ik dit uitleggen als service, maar ik ervaar het alscomputervredebreuk en ben bijzonder verontrust en ontstemt. Dan is er het besloten NRC-ePaper forum, waar de meeste ePaper abonneesregelmatig postings achterlaten. Opgezet om een dialoog tussen gebruikers en NRC te bewerkstelligenteneinde het ePaper te verbeteren.Helaas krijgen we daar bitter weinig respons en gaan we nu naar buitentreden met onze opmerkingen, klachten. Want adverteren met 'NRC ePaper verschijnt waar u verschijnt' op eenterras in Nice..etc. blijkt een verkooppraatje waar 96% van onwaarblijkt!En dat is, helaas, maar het topje van de ijsberg.Lees hier verder: http://wiki.mobileread.com/wiki/NRC_ePaper  

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond