Deel dit artikel
-

Kritiek op beleid Apples App Store groeit

Apple begint later vandaag zijn virtuele ontwikkelaarscongres te midden van groeiende kritiek op zijn App Store. Vorige week heeft de Europese Commissie naar aanleiding van klachten een mededingingsonderzoek aangekondigd.

Veel aandacht kreeg een dezer dagen de weigering van de app voor maildienst Hey van de makers van Basecamp. CTO David Heinemeier Hansson blies hierover stoom af via Twitter.

De eerste versie van de iOS-app van nieuwe e-maildienst kwam nog gewoon door de keuring, maar dat gold niet voor versie 1.0.1. Reden zou zijn dat de app toegang biedt tot content die buiten de App Store is aangeschaft en Apple daar dus niets aan verdient.

Apple-directeur Phil Schiller verklaarde tegenover TechCrunch dat Apple het beleid niet gaat veranderen. In-app aankopen via de App Store zijn verplicht zodra er content of abonnementen tegen betaling worden aangeboden, om er zeker van te zijn dat die diensten ook echt werken.

Ook de Facebook Gaming app is definitief afgewezen. Dat is een compleet gamingplatform met de mogelijkheid van livestreams. Ook biedt Facebook binnen de app eigen games aan. De app is in totaal vijf keer afgewezen, toch vooral (denken critici) omdat het concurrentie betekent voor het eigen Apple Arcade platform.

Het onderzoek van de Europese Commissie naar Apples appwinkel richt zich vooral op de commissie van 30 procent die ontwikkelaars moeten afdragen. Apple zou ontwikkelaars restricties opleggen om consumenten te informeren over de mogelijkheid om buiten de app een abonnement af te sluiten.

De kritiek begon vorig jaar al toen Spotify openlijk begon te klagen over de oneerlijke concurrentie van Apple, die immers ook een eigen betaalde muziekdienst heeft. Beide diensten worden voor 9,99 euro per maand aangeboden, maar Apple heeft een voordeel omdat het geen 30 procent commissie afdraagt. Spotify diende een klacht in bij de Europese Commissie en dat heeft inmiddels ook Kobo gedaan, een bedrijf dat concurreert met Apple op het gebied van e-books.

Ook de makers van Tinder (Match Group) en de game Fortnite (Epic) hebben inmiddels geklaagd over de commissie.

Daarnaast vrezen sommige ontwikkelaars dat Apple data uit de App Store gebruikt om concurrerende functies te ontwikkelen. Veel bewijs daarvoor is er overigens niet.

Voor Apple is de App Store een belangrijke inkomstenbron geworden. De omzet van de App Store bedroeg vorig jaar omgerekend 44 miljard euro, waaraan Apple zelf zo’n 13 miljard euro overhoudt.

Er zijn grote verschillen tussen de App Store voor Macs en die voor iPhones en iPads. Software voor iMacs en MacBooks kan ook buiten de App Store om gedownload en geïnstalleerd worden, maar Apple is ten aanzien van iOS een echte poortwachter. Elke app wordt aan een grondig onderzoek onderworpen.

Dat heeft natuurlijk ook zijn voordelen: gebruikers zijn gevrijwaard van slecht werkende en schadelijke apps en een minimumkwaliteit is gegarandeerd. Op Android kan wel rechtstreeks software worden geïnstalleerd, maar gebruikers lijken ook hier de voorkeur te geven aan de Play Store. Daar kwam Epic Games achter toen het weigerde Fortnite via de Play Store aan te bieden het spel rechtstreeks van haar site kon worden gedownload. Inmiddels staat Fortnite alsnog in de Play Store.

Voor het argument van Apple dat het ook een infrastructuur moet onderhouden voor het faciliteren van gratis apps valt ook wel wat te zeggen. Toch bestaat er kans dat Apple onder druk van Europa de teugel s etwat zal moeten laten vieren.

De keynote van Tim Cook begint vanavond om 19.00 uur.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond