Kritiek op corporate websites niet breed gedeeld

AEX-genoteerde ondernemingen maken onvoldoende gebruik van hun corporate websites als communicatiemiddel met de pers. Dat concludeert adviesbureau Schoep & Van der Toorn in een onderzoek naar de kwaliteit van 25 websites. Is deze kritiek terecht?
Een webpagina met de titel "Actuele bedrijfsvraagstukken" die geen berichten bevat. Een online perskamer die geen e-mailadres of telefoonnummer van de communicatieafdeling biedt. Een lijst "meest recente persberichten" waarvan het jongste bericht 130 dagen oud is. Het zijn slechts enkele voorbeelden die de belabberde kwaliteit van 25 Nederlandse corporate websites zouden aantonen.
Communicatieadviesbureau Schoep & Van der Toorn nam de sites van de 25 AEX-genoteerde ondernemingen onder de loep. UPC, in het eindrapport omschreven als een bedrijf dat "veel te communiceren heeft", houdt er de minst mediavriendelijke site op na. Wie een jaarverslag of bedrijfsbericht wil lezen, moet naar de Amerikaanse site. Voedingsconcern Numico scoorde laag met de actualiteit van zijn persberichten. Afgezien van de tijdig gepubliceerde kwartaalcijfers, dateert het jongste persbericht van 28 augustus. Informatie over producten of diensten is helemaal niet te vinden. Ruud Kluivers van Schoep & Van der Toorn concludeert dat het medium internet door veel bedrijven onvoldoende wordt benut in hun corporate communicatie.
Is deze kritiek wel terecht? Veel bedrijven houden er immers meerdere websites op na. Corporate informatie wordt daarbij strikt gescheiden van consumenteninformatie. De woordvoerder van Numico stelt in een reactie de kritiek naast zich neer te leggen. "Een paar zaken zijn terecht, maar in het algemeen worden appels met peren vergeleken. Numico is geen Nederlandse merknaam, maar een beursgenoteerde onderneming. Wij hebben een corporate website en dat daar sinds augustus toevallig niets is te melden vind ik niet vreemd. Voor informatie over onze producten verwijzen wij door naar de sites van onze dochterondernemingen, zoals Nutricia." De woordvoerder vermoedt dat Schoep & Van der Toorn bezig is met een grootschalige acquisitiepoging. "Ze hebben niet concreet adviezen aangeboden, maar tussen de regels door lees ik dat wel."
Bij TPG kreeg men dezelfde indruk bij het lezen van het rapport. Toch wordt hier de kritiek vooral positief ontvangen. Volgens Schoep klopte de navigatie niet helemaal en was de naam van de corporate contactpersoon slecht te vinden. Onder het kopje "Actuele bedrijfsvraagstukken" bleken geen vraagstukken te staan. De webmanager van TPG is niet overtuigd door de kritiek. "Ik was geschrokken toen ik het las, want de site zit juist gebruikersvriendelijk in elkaar. Sommige mensen valt alleen de subnavigatie niet op." Dat er geen bedrijfsvraagstukken waren, komt omdat het onderzoek een momentopname is. In tegenstelling tot Numico houdt TPG er één website op na voor pers, investeerders en consumenten. De twee merknamen TNT en PTT Post bieden product- en diensteninformatie, maar daar wordt via de hoofdsite naar toe gelinkt. Het lijkt er op dat Schoep & Van der Toorn hier geen nieuwe klant hebben gevonden.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
10 Reacties
Haarlem
Weer zo'n onderzoek waarbij een bedrijf probeert klanten te krijgen. Hebben het zeker zwaar in deze tijd. Wat heeft het nu voor zin om de corporate site van beursgenoteerde ondernemingen onder de loep te nemen, en bovendien bijvoorbeeld een site van UPC die door gebruikers wordt gebruikt te vergelijken met een site die bijv. door beleggers in een bedrijf wordt bekeken. Zoals de man van Numico al zei: een slappe poging om klanten te krijgen. Ik heb direct maar even op de site van het bureau gekeken dat het onderzoek heeft gedaan. En ik ben me rotgeschrokken. De site is zeer gebruikersonvriendelijk, veel links openen in een nieuwe window, hetgeen elke surfer irriteert. Als je vervolgens "persinfo" wil, dan moet je eerst jezelf registreren. Dus de opmerking dat er bij Numico een oud bericht stond (nl. van augustus) is niet echt terecht als je bij het bureau zelf niet eens één bericht kan zien zonder dat je je registreert.
ilja scholten
Onderstaande uitspraak is toch om te smullen! 🙂 De webmanager van TPG is niet overtuigd door de kritiek. "…..de site zit juist gebruikersvriendelijk in elkaar. Sommige mensen valt alleen de subnavigatie niet op." Als blijkbaar belangrijke zaken niet opvallen hoe gebruikersvriendelijk is het dan?
Ward Bekker
Om nog even door te gaan over de gebruiksvriendelijkheid van de website Schoep & Van der Toorn zelf;- De homepage geeft geen enkele informatie over de aard van de website. De titel van de pagina is 'communicatie'. Beter hadden ze 'Ruis' gekozen.- Website is te traag ten tijde dat ik dit bericht schrijf.- Er valt een gedeelte weg van hun hoofdmenu. Alle menuopties in de tweede rij vallen weg(door de mouseover verschuiven de opties ook nog een beetje (IE6/XP)) Onvergefelijk!- Klantenlijst is een opsomming van de namen van hun klanten, geen enkele omschrijving van het project en eventueel links en screenshots- Onderaan lange pagina's staat er in het engels 'top of page' terwijl de website Nederlandstalig is.- De sitemap is zeer onduidelijk; geen enkele beschrijving van de pagina's en bij een mouseover verspringt weer de hele boel (IE6/XP)- De lijst van medewerkers is leuk verstopt(organisatie / bureau en dan in de tekst klikken op mensen) geen enkele aanwijzing dat de text link naar de werknemerslijst gaat. Bovendien geeft het menu aan dat deze lijst onderdeel is van de sitemap- Nog een leuke : ga naar CASES, kies daaruit "Sap, event marketing" en klik vervolgens op 'meer hierover'Alleen een uitgerekt plaatje van een engeltje(?) Er zijn ongetwijfeld nog veel meer 'usability' problemen te vinden op hun website (dit lijstje had ik binnen 5 minuten bij elkaar gesurf), je zou bijna denken dat ze wilde laten zien hoe het vooral niet moet. Nou, da's hun gelukt 😉 Veeg eerst je eigen stoep aan voordat je over andere stoepen gaat zeuren.
Johan Notenboom
Voor een communicatie en adviesbedrijf is dit natuurlijk een blunder van jewelste. Wat een drama om op deze manier in het nieuws te komen met een rapport. Ik hoop dat ik het mis heb, maar volgens mij hebben ze het rapport openbaar gemaakt zonder eerst met de bedrijven te praten waarover het rapport gaat. En ja, dan krijg je dit soort reacties. Domme strategische/tactische zet indien de publiciteit inderdaad was bedoeld om meer klanten te werven. Schoep & Van der Toorn, ik hoop voor jullie dat dit nog goed komt qua publiciteit en goodwill.
Patric Kint
Inderdaad, inderdaad. Pot verwijt de ketel. Leuk onderzoek moet er gedacht zijn ten tijde van het onderzoeken. Hoe kom ik aan klanten? Helemaal geen onterechte vraag, lijkt mij. Maar waarom oordelen over iets wat jezelf niet helemaal onder controle hebt. OM maar even niet te spreken over het persgedeelte van SVDT. Desalniettemin moet je ook het lef hebben om te durven oordelen.Ik zou graag het rapport een keer lezen en met name op basis van welke criteria er beoordeeld is. SVDT was in mijn optiek een creatief buro met een indrukwekkend portfolio. Why bother judging? Het gaat vaak ook niet om nieuwe klanten maar om het behouden van je klanten en met name het meedenken met je klanten zodat er een relatie wordt opgebouwd >> Customer Loyalty ook wel genoemd. Als je kritiek levert op zgn potentiele klanten moet je ook met oplossingen komen, zodat het lijkt of er meegedacht wordt; ook wel relatiemarketing genoemd ;-). Toch een leuke poging om nieuwe klanten te strikken. Had wel iets creatievers verwacht…
Ruud Kluivers
De Website Communicatietoets hebben wij voor eigen rekening en verantwoording uitgevoerd. De corporate websites -en in het bijzonder de nieuwssecties- van AEX genoteerde ondernemingen zijn beoordeeld op hun communicatieve waarde. Onze ervaring is dat het World Wide Web wordt onderschat als communicatiemedium en dat was een reden om systematisch de websites van een groep bedrijven te onderzoeken die niet alleen de plicht heeft tot informatievoorziening, maar ook baat heeft bij juiste informatievoorziening. Dat de communicatieve mogelijkheden van de corporate websites onvoldoende worden benut, dat hebben we met het onderzoek nog eens nadrukkelijk aangetoond. En nog wel met een groep beursgenoteerde bedrijven waarvan je mag aannemen dat ze openheid van zaken geven. Voor AEX genoteerde bedrijven is dat vreemd en zorgwekkend als je je bedenkt dat de website een niet meer weg te denken informatiebron is. Wij hebben onze bevinding aan de betrokken bedrijven toegestuurd alvorens deze openbaar te maken. Van onze bevindingen wordt kennisgenomen en in enkele gevallen worden concrete stappen ondernomen om de gesignaleerde zaken aan te pakken. Het rapport is voor de media beschikbaar via de website {Persinfo.nl; http://www.persinfo.nl }. Ruud Kluivers, e-business consultant bij Schoep & Van der Toorn Communicatie consultants.
Joke Bruijs
Prima verhaal Ruud. Nu graag je reactie op de kritiek op jullie eigen site. Of behoort crisis-pr niet tot de diensten van Schoep?
Martijn
Reactie op het "verweer" van Ruud Kluivers: Sssssttttttttttt!!; mijn opa zaliger zei altijd: "als je geschoren wordt moet je stilzitten" Overigens zie ik in de reactie van (blijkbaar) deskundige Ward Bekker, dat hij alles getest heeft met de laatste versie van MSIE. Als ik het geod begrepen heb is Mickeysoft zich in de laatste versie ineens veel sterker gaan houden an de regels van het W3C, waar men dat in eerdere versies van MSIE veel minder deed. Mijn vraag is dan: Kan het soms zo zijn dat de site van dat bedrijf in eerder versies wel werkte? (Even los van de blijkbaar gebrekkige inhoud). Volgens mij zijn met name menustructuurtjes het slachtoffer geworden van de plotselinge braafheid Microsoft.
Jeroen Kuijper
Mag ik mij heel even ergeren aan al dit laag bij de grondse 'kijk naar je eigen' commentaar:- Moet ik zelf kunnen koken om te weten of ik lekker in een restaurant heb gegeten? Mag ik dan ook niets zeggen als het eten bedorven was?- Moet een filmcriticus ook zelf films kunnen produceren?Ik vind het juist heel goed dat al die grote – op Internetgebied vaak nog wat suffe – Nederlandse bedrijven eens op hun corporate website worden gewezen. Immers, wanneer buitenlandse investeerders geinteresseerd zouden zijn in Nederlandse bedrijven, is de typische corporate informatie op een website een belangrijke eerste indruk.
F Bakker
Ik ben zelf actief op de beurs en met de info op de site van UPC is niks mis. Ja, je wordt naar de Amerikaanse site verwezen maar 'echte' beleggers zijn er aan gewend om info in het Engels te voorgeschoteld te krijgen. Tevens is UPC een van de weinige AEX bedrijven die hun Conference Calls live via het net uitzend en deze zijn op een later moment ook nog te beluisteren. Op deze manier krijgen particuliere beleggers dezelfde info als de 'profs'. Dat is toch een van de verworvenheden van internet, nl de informatiekloof te verminderen