Deel dit artikel
-

Google publiceert regels voor ‘toekomst open internet’

Google en telecombedrijf Verizon vertellen de Amerikaanse overheid hoe zij vinden dat internet moet worden gereguleerd. Ze belijden het geloof in netneutraliteit met de mond, maar hebben wel achterdeurtjes ingebouwd voor uitzonderingen.

Mediabedrijven en telecombedrijven in en buiten Amerika volgen al maanden nauwlettend de besluitvorming rondom de regulering van communicatienetwerken in de VS. Toezichthouder FCC stelt nieuwe regels op die voor machtsverschuivingen op het web kunnen zorgen.

Gisteren deden Google en Verizon een duit in dit zakje met de publicatie van hun visie. Van een zakelijke overeenkomst is geen sprake, zeggen de partijen, enkel van een gezamenlijke visie op de toekomst van internet.

In hun verklaring sommen ze de zeven basisbeginselen van hun visie op. Kort samengevat: internet moet een open platform blijven voor internetproviders, uitgevers en start ups die plotsklaps enorme verkeersbehoeftes hebben. Met dat laatste willen de twee lobbyisten innovatie stimuleren. Bovendien menen Google en Verizon dat internetproviders niet mogen discrimineren op diensten. Zo mag Skype bijvoorbeeld niet benadeeld worden ten opzichte van het VoIP-product van een telecombedrijf. Gelijke kansen voor iedereen, ongeacht het netwerk of de eigenaar.

Hoe nobel deze regels ook klinken, kort na publicatie stak al een een storm van kritiek op.

Geen mobiel, wel spitsstrook

De twee belangrijkste punten van kritiek richten zich op de buitensluiting van mobiel internet in de regels en, ten tweede, op het kunnen ontstaan van ‘betaalde parallelle private internetjes’.

Het visiedocument van Google en Verizon spreekt enkel over matige regulering van vaste netwerken. Mobiele netwerken worden moedwillig buiten beschouwing gelaten. Sterker nog, de bedrijven vinden dat de FCC zich daar niet mee moet bemoeien. De eigenaren van mobiele netten moeten het verkeer op hun netten kunnen vormen en afhandelen zoals ze zelf willen. Hun redenering: mobiel internet is zo nieuw dat regulering innovatie zou remmen.

Het technologiebedrijven pleiten bovendien voor de creatie van digitale spitsstroken. “Breedbandproviders moeten in staat zijn om additionele, gedifferentieerde online diensten te leveren. Deze diensten moeten onderscheiden zijn van het traditionele breedbandverkeer”. Als voorbeeld noemen ze: live 3D-videostreaming, gezondheids- en onderwijsdiensten. Deze spitsstroken moeten het veeleisende verkeer gegarandeerd goed afleveren, met een minimum kwaliteitspeil.

Het wordt niet uitgesloten dat breedbandproviders geld gaan vragen aan partijen die deze spitsstroken willen gebruiken. Eenvoudige voorbeelden zijn: mediabedrijven die video of games willen streamen naar tv’s in huiskamers in hoge kwaliteit. Volgens critici is dit een pure schending van het principe achter het concept netneutraliteit. Zij stellen dat al het internetverkeer onder alle voorwaarden gelijk moet worden behandeld.

Google en Verizon zeggen een opsplitsing van internet te voorkomen omdat volgens hun ideeën de kwaliteit van online diensten in de basis onaangetast blijft.

Intensieve lobby

Het is geen toeval dat het visiedocument juist nu verschijnt. Toezichthouder FCC presenteert naar verwachting binnen enkele weken zijn eigen visie op de regulering van telecomnetwerken en, daarmee, internet. De regels gelden enkel in Amerika, maar de effecten kunnen tot ver in het buitenland merkbaar zijn.

Met Verizon wil Google zijn politieke stempel op de discussie drukken. In een ingezonden opiniestuk schetst Google-baas Eric Schmidt dat het mandaat van toezichthouder FCC niet duidelijk is. In zijn verhaal in de Washington Post fixeert hij de FCC als handhaver van regels en uitdeler van boetes tot 2 miljoen dollar aan overtreders.

In Nederland formuleert de overheid momenteel zijn positie op het gebied van netneutraliteit. De digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom publiceerde onlangs zijn visie op dit thema (download PDF). Daarin pleit ze voor een open netwerk waarbij uitbaters zo transparant mogelijk handelen richting hun klanten.

Volgens een recent bericht in een Duitse uitgave is Google in gesprek met Deutsche Telekom over doorgifte van diens signalen over het netwerk van de Duitsers. De exacte aard van de gesprekken is niet bekend, maar ze zouden ertoe kunnen leiden dat er HD-versie van Youtube met kwaliteitsgaranties, dus: zonder storingen, op tv beschikbaar komt. Deutsche Telekom heeft de expliciete ambitie om een relevante speler op de Europese tv-markt te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond