Deel dit artikel
-

Kwart van alle Amerikaanse pageviews op Facebook

Van alle webpagina’s die Amerikanen dagelijks opvragen vindt een kwart zijn herkomst op profielensite Facebook. In termen van bezoekaantallen is Hyves in Nederland relatief nog een slagje groter dan Facebook.

Hoe groot Facebook daadwerkelijk is en welke rol het op het web speelt, wordt goed duidelijk als statistiekenbedrijf Hitwise, onderdeel van Experian, wat cijfers deelt.

Een jaar geleden was 16,7 procent van alle pageviews in Amerika afkomstig van het Facebook-domein. Dat percentage steeg afgelopen jaar met een indrukwekkende 45 procent tot 24,3 procent. Van iedere vier opgevraagde webpagina’s staat er een op de servers van de profielensite:

In termen van aantallen bezoeken groeide Facebook afgelopen jaar met 60 procent tot 10,3 procent. Ter vergelijking: in Nederland is Hyves verhoudingsgewijs een slag groter aangezien in oktober 13,4 procent procent van alle Nederlandse bezoeken naar de profielensite van uitgeverij De Telegraaf ging.

De bedenker van het world wide web, de Brit Tim Berners Lee, is kritisch op het besloten karakter van Facebook en vergelijkbare sites. In een essay in de Scientific American schrijft hij: "Dit soort sites zijn net silo’s. Ja, de pagina’s staan op het web maar je data niet. Je kunt een lijst benaderen met namen van mensen op een webpagina, maar je kunt die lijst noch delen van die lijst ergens anders heensturen." 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond