Deel dit artikel
-

Online detailhandel breekt records in vierde kwartaal

De internetomzet van de detailhandel was in het vierde kwartaal van 2020 55,6 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is de sterkste groei ooit door CBS gemeten.

Bij de pure internetverkopers (postorderbedrijven en webwinkels) was de omzet in het vierde kwartaal 44,5 procent hoger. De online-omzet van multichannelers nam met 71,5 procent toe.

De groei verbreekt hiermee het eerdere record van het tweede kwartaal in 2020 (tijdens de eerste lockdown), toen er respectievelijk 54,9 en 68,0 procent meer online werd omgezet dan een jaar eerder.

Vorige week publiceerde het CBS al cijfers over heel 2020, waaruit blijkt dat de online handel 43 procent meer heeft omgezet dan in 2019.

De totale omzet van de detailhandel was in het vierde kwartaal van 2020, ondanks de gedwongen sluiting van winkels half december, 4,5 procent hoger dan een jaar eerder.

Niet alle sectoren hebben geprofiteerd van de groei. De omzet daalde in het vierde kwartaal het sterkst bij kledingwinkels (-26,9 procent) en winkels in schoenen en lederwaren (-26,5 procent). De woongerelateerde branches bleven het ook in het vierde kwartaal goed doen. Ten opzichte van een jaar eerder namen de omzetten van de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren (+16,8 procent) en de winkels in meubels en woninginrichting (+3,7 procent) toe, maar minder sterk dan in het derde kwartaal van 2020.

2020 is zelfs voor totale detailhandel alles behalve een rampzalig jaar geworden. De detailhandel realiseerde in heel 2020 een omzetstijging van 5,9 procent, terwijl het volume met 4 procent groeide. De omzet van de detailhandel nam hiermee voor het zevende jaar op rij toe. De foodsector behaalde met 6,9 procent de hoogste omzetgroei, terwijl de non-food sector nagenoeg hetzelfde heeft omgezet als in 2019.

Ondernemers in de detailhandel zijn wel pessimistisch over de ontwikkeling van de omzet en het economisch klimaat in het eerste kwartaal van 2021 als gevolg van de lockdown. Wel mogen winkels vermoedelijk vanaf 8 februari weer open voor afhalen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond