Deel dit artikel
-

Lagere kosten bij verkoop woning door selfservice

Een nieuw initiatief in de makelaardij moet er toe leiden dat consumenten binnenkort duizenden euro's kunnen besparen op de verkoop van hun woning. Selfservice speelt daarbij een belangrijke rol. Makelaarsland, zoals het nieuwe initiatief heet, zegt dezelfde faciliteiten als traditionele makelaars te bieden, terwijl de verkoper zelf de touwtjes stevig in handen houdt.

Nog voordat het bedrijf vorige week van start ging, zorgde het voor opschudding in de zeer concurrerende makelaarsbranche. Makelaarsland noemt zichzelf ‘de eerste interactieve makelaar’ en wil nog dit jaar uitgroeien tot de grootste huizenverkoper van Nederland. Volgens initiatiefnemer Jeroen Stoop van Makelaarsland is de vaste, lage en nog niet gangbare courtage van 795 euro een goede basis om die ambitie waar te maken.

Door selfservice en verregaande automatisering is Makelaarsland in staat om tegen een lager tarief te werken en wordt niet de traditionele courtage in rekening gebracht. De gemiddelde koopwoning kostte eind 2004 volgens de NVM 218.000 euro. In de regel betaalt de verkopende partij een courtage van 1,62 procent aan de makelaar: uiteindelijk dus ruim 3.500 euro.

Op de website van het bedrijf voert de verkopende partij enkele eenvoudige gegevens in over de te verkopen woning. Een makelaar uit de regio taxeert het pand en voert uitgebreidere informatie in via de besloten klantomgeving op de website. Nadat de verkoper een omschrijving en foto’s heeft toegevoegd, kan de woning in de verkoop. De panden die via Makelaarsland verkocht worden, worden bekend gemaakt bij alle NVM-makelaars en worden bovendien uitgebreid gepresenteerd op Funda.nl, de gezamenlijke verkoopsite van NVM-makelaars.

Volgens Stoop is het traject vrijwel volledig geautomatiseerd. “Zo wordt er zelfs automatisch een uitgebreide brochure samengesteld die potentiële kopers kunnen downloaden of inzien op de site.” Een afspraak maken voor bezichtiging of het doen van een bod vindt plaats zonder tussenkomst van Makelaarsland. De verkopende partij leidt geïnteresseerden dan ook zelf rond in de woning. “Alle zaken waar eigenlijk geen makelaar voor nodig is worden nu door de verkoper zelf gedaan. Dat scheelt een hoop kosten.”

Traditionele makelaars reageerden verontwaardigd zodra het initiatief van Stoop bekend werd in de branche en vroegen zich af of deze werkwijze door de beugel kan. Stoop: “Het schijnt dat de NVM de site bestudeerd heeft en de conclusie trok dat alles volgens de regels gaat. Feitelijk werken we hetzelfde als gewone makelaars, alleen hebben wij alles geautomatiseerd en maken we op een handige manier gebruik van internet. Onze lage tarieven zullen ongetwijfeld de échte reden voor de weerstand zijn.”

Deel dit bericht

13 Reacties

Danny

VJEH.nl doet iets vergelijkbaars volgens mij.

Maurice Don

Ik heb vijf maanden geleden mijn huis via Verkoop Je Eigen Huis (www.vjeh.nl) verkocht en ben daar zeer tevreden over. Mijn huis heeft ongeveer vier maanden te koop gestaan.

Jeroen Stoop van Makelaarsland

Jeroen Stoop:  Vjeh geeft wel de mogelijkheid om zelf de woning te verkopen echter biedt geen plek op funda Bij makelaarsland wordt vooraf ook een deskundige taxatie uitgevoerd door een NVM-makelaar, waarbij ook wordt geadviseerd over de te stellen vraagrpijs. Daarbij biedt makelaarsland deskundig advies tijdens het gehele verkooptrajekt door een ervaren NVM-makelar.

Danny

Hi Jeroen, Is wel mooi voordeel dat je dan biedt t.o.v. vjeh.nl Ben alleen bang dat Funda/NVM wel het een en ander uit te leggen heeft aan aangesloten NVM makelaars, want kan de primaire reactie van de gemiddelde makelaar over jouw superdeal wel raden.

Kees Snitjer

Nou, ik denk dat de reactie van de makelaar het punt niet hoeft te zijn. Hiermee wordt een makelaar namenlijk gedwongen on duidelijk te maken dat zijn of haar dienstverlening meer is dat een foto en beschrijving op Funda en een bord in de tuin. € 795,- Voor het uploaden van je gegevens naar Funda, dat is pas handel! Want, en dat staat niet vooraf vermeld in het artikel, dat bedrag betaal je altijd en is onafhankelijk van de verkoop van de woning. “Er is sprake van een opdracht aan Makelaarsland B.V. indien via internet opdracht is gegeven. Het honorarium is niet afhankelijk van de verkoop van het betreffende onroerend goed. Het honorarium is verschuldigd voor het leveren van diensten bij het in verkoop aanbieden van een woning voor opdrachtgever.” En hee, wie gaat het nu ècht allemaal zelf doen? Het gaat gemiddeld om tonnen €… Bemiddeling door een goede makelaar lijkt me best wel een klein deel van het verkoopbedrag waard. (De genoemde 1,62%) Het lijkt me inderdaad wel een specifieke doelgroep die het echt allemaal zelf wil doen. Een goede marktsegmentatie dus, en dat allemaal gebaseerd op het gecreëerde marktbereik van het zeer dominante NVM. Moraal van dit verhaal: Een makelaar moet beter duidelijk maken wat zijn toegevoegde waarde is of wellicht wat harder lopen. Lijkt me niet verkeerd…

Frank

@ Kees Heb je wel eens nagerekend wat een makelaar per gewerkt uur kost? Tarieven tussen de 300 en 400 euro per uur zijn heel normaal. Ik laat me liever naaien voor 795 euro dan vele duizenden euro's ! En ik weet niet wat jij verstaat onder "ècht allemaal zelf doen", maar in mijn beleving valt het vies tegen wat een makelaar allemaal doet. Brochure samenstellen, bezichtiging en een handje geven bij de overdracht, meer is het niet. Oh ja, de taxatie: Neem de gemiddelde verkoopprijs en klaar is kees. Ik heb mijn huis (nieuwbouw op een gewilde locatie) zonder makelaar in twee weken verkocht voor 15000 euro boven de taxatiewaarde van de makelaar. Totale kosten (ex. notaris): ongeveer 100 euro. Diverse makelaars wilden voor deze opdracht zo'n 4000 euro uitvoeren. Wie is er hier nu gek?

Kees Snitjer

Tjonge Frank, je liever laten naaien voor € 795,-..Maar toon je daarmee dus niet precies aan wat ik stel? Kom eens een Gamma binnen en vraag naar een kniekoppeling voor een cv-systeem…Goede kans dat niemand weet waarover je het hebt. Punt is, die gasten werken wel bij de Gamma; zo zijn er helaas ook velen die werken in de makelaardij. Maar ach, geld verdienen zonder dat je weet waarover je het hebt kent nog steeds veel voorbeelden..

Marleen

Frank, ik denk dat je het wat overdrijft. Als je erge mazzel hebt en een huis is snel verkocht, dan kom je misschien aan die 3/400 euro per uur.. maar in de huidige markt, als je soms 30 bezichtigingen bij een huis hebt. Kijkers zijn niet altijd op tijd… je hebt soms aardige reistijden… dan is het geen vetpot. En in het Haarlems Dagblad (meen ik..?) zegt de heer Stoop dat zijn doelgroep de 30+ HBO-er is in een nieuwbouwhuis. Worden die wijken/steden ook niet slaapsteden genoemd. Die mensen werken toch 40+ uur? Wanneer gaan ze die 30 bezichtigingen doen in het worst case scenario? En ik denk dat mensen in deze economische tijden die 795 euro ook niet graag "voorschieten". Afrekenen bij de overdracht vinden mensen toch altijd erg prettig. We zullen zien of het aanslaat. ..

Maurice

Waarom zou je 795 euro betalen als dit ook voor 395 euro kan bij Verkoop Je Eigen Huis. Daarnaast is er in dit geval sprake van een makelaar die nu ook deeldiensten aanbiedt. Deze is dus min of meer gedwongen om zich aan te passen.

Egbert Hennen

Ik snap ook niet dat er nog mensen zijn die hun pand ook nog voor 795 op Funda zetten, als je het dan toch zelf wil doen zet je huis dan op Marktplaats, 1.3 miljoen bezoekers per dag en slechts 6 euro!Of geef je huis in de verkoop bij de snelstgroeiende makelaarsketen van Nederland Vrijehuizenmarkt.nl, dan ben je voor 0,5% klaar, doen we alles en kan je je opdracht ook nog zonder boete intrekken voor als wij ons best niet doen.www.vrijehuizenmarkt.nl  

Arno Vlooswijk

De ver doorgevoerde automatisering en geen betaalde mensen over de vloer is uiteraard dé manier om de kosten te drukken. Ik vraag me af of bij deze methode de toekomstige nutskosten niet uit het oog verloren worden. Een beetje makelaar of taxateur kan een aardige inschatting maken of een pand gegeven een bepaald gebruiksprofiel en technische inventaris €795 of €3500 per jaar gaat kosten aan gas-, water- en stroom. Geen onbelangrijke informatie voor de (prijsbewuste) potentiële koper. Als verkopers ook open kaart spelen over de nutsrekeningen en hun nutscode vermelden bij de verkoopinformatie lijkt het me een prima aanvulling op de huidige verkooptechnieken. Vriendelijke groeten, Arno Vlooswijk, http://www.nutscode.nl

NvK

Hallo,Onlangs heb ik zowel een huis gekocht en vervolgens het oude verkocht. En beide transacties binnen een maand langs de notaris 'getrokken'!Mijn analyse is dat hetgeen besproken op zichzelf een uitstekende dienst is – waar je veel vooral financieel voordeel uit kan halen! – maar waarbij een aantal zaken in acht moet worden genomen:a. Intensief. Zelf (ver)kopen is een zeer intensieve bezigheid, met zeer veel aspecten, waar je je goed op moet voorbereiden wil je je er comfortabel bij voelen. Ook moet je een behoorlijke papierwinkel afwerken. Indien je je niet op je gemak voelt bij hetgeen je inzet/doet, of je je er niet in wilt verdiepen, moet je een makelaar inschakelen.b. Stress. Er staat veel op het spel, dus enige stressbestendigheid moet je wel kenmerken.c. Intelligent. Het eerste punt impliceert dat je toch echt wel minimaal middelbaar opgeleid moet zijn, om daadwerkelijk de controle over het proces te bewaren. d. Tijd. Je moet veel tijd beschikbaar hebben. Elke keer zelf gaan zoeken en kijken (bij koop), maar zeker ook je huis 'marketen', en kijkers ontvangen en te woord staan, is intensief. Afspraken met (ver)kopers geschiedt veelal in de avonduren of tijdens werktijd. Dit moet je je kunnen veroorloven. Voor mijn gezin was het geen optie om voortdurend kijkers over de vloer te hebben, want dan moet je elke keer opruimen en ca. een uur je biezen pakken. [Althans dat is de theorie van vergrote verkoopkans.]e. Courant. Het object moet courant zijn; ofwel weinig bouwkundige en markttechnische risico's kennen. Als je hier niet zeker van bent, moet je een expert inschakelen. Dat kost geld.f. Planning. Je moet voor jezelf en je verwanten goed in kaart hebben hoe je het traject tijdtechnisch wilt inrichten. Immers, je wil ook op vakantie om maar eens iets te noemen.g. Mazzel! Wij hebben tevens veel geluk gehad met zowel kopende als verkopende partij (allen zonder makelaar), waardoor we snel konden schakelen, maar ook zonder moeilijke onderhandelingen te hoeven voeren. Indien we niet binnen een maand zelf een koper gevonden zouden hebben, zouden we alsnog een makelaar voor verkoop ingeschakeld hebben; zodat wij ons op onze nieuwe stek konden richten. Dat zou jammer zijn geweest van het geld, maar onze eigen tijd/energie is ook veel waard.Om kort te gaan: Het klinkt allemaal prachtig en de mogelijkheden zijn volop, maar realiseer waaraan je begint.Veel succes & groet,NvK

madde

Beste allemaal, speciaal NvK,als ik jouw lijstje zo lees, zijn er best wat punten waar ik het mee eens ben, MAAR als je nu al een tijd bij een makelaar zit, waar je zelf je tekst moet aanleveren en foto's (omdat het van hun kant langzaam en niet voldoende is), je een makelaar hebt die altijd te laat is, een makelaar die nooit mensen terugbelt om nog eens te polsen, steeds een andere makelaar hebt die het huis niet kent en dan ook te laat komt en waaraan je dan ruim 3000 Euro kwijt bent, dan doe ik het geloof ik liever zelf en besteed het bespaarde bedrag aan eventuele minpuntjes van het huis. Afijn, ik zit er echt over te denken om dit te doen. Alhoewel vrijehuizenmarkt en verkoopjeeigenhuis ook aantrekkelijk is, echter geen vermelding op funda, kortom, dat wordt nog even goed nadenken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond