Deel dit artikel
-

Leningenchaos door faillissement Boober

De rechtbank in Rotterdam heeft de online marktplaats voor particuliere geldzoekers en particuliere geldschieters Boober vorige week failliet verklaard. De afwikkeling van de leningen levert problemen op doordat de administratie niet is overhandigd.

Curator Christiaan Groenewoud Bok Roijers Gasseling Advocaten zegt dat de aandeelhouders zelf het faillissement hebben aangevraagd. "Men is in oktober 2008 al gestopt met de activiteiten." In maart trad directeur Ilse Smulders af omdat zij volgens Groenewoud geen duidelijke instructies meer kreeg van de aandeelhouders en het bedrijf dus in feite "stuurloos" was.

Het grootste probleem is volgens Groenewoud dat niet bekend is wie aan wie heeft geleend. Er bestaan lijsten van geldleners en lijsten van geldschieters, maar de eigenschap van Boober was juist geldzoekers en geldschieters voor elkaar onbekend zouden blijven. De betalingen staan in de administratie die door de aandeelhouders nog niet is vrijgegeven. Ook door de banken is geen tot dusverre geen medewerking verleend, zodat de rekeningnummers van de leners niet bekend zijn.

In totaal zou er via Boober.nl 1,65 miljoen euro zijn uitgeleend door 1200 mensen. Volgens de curator zijn gaat het concreet om 350 leningen. Hij verzoekt de leners dan ook om de geleende bedragen op te geven.

De Peer-to-peer Investeerders Vereniging Nederland heeft overigens de Stichting Boober Afwikkeling Gebruikersovereenkomsten opgericht, waarin de nog lopende leningen kunnen worden ondergebracht. Het overleg met Boober-aandeelhouder George Banken (bekend van het ICT bedrijf Detron) met de stichting verliep volgens Groenewoud echter "uiterst stroef". De bestuurders van de stichting kunnen zelf geen contact meer krijgen met de voormalige eigenaren. Op mail en telefoontjes wordt niet meer gereageerd.

Boober was enkele jaren terug een van de vele bemiddelaars tussen particulieren die geld zoeken en geld wilden lenen. Het gemiddelde geleende bedrag kwam neer op 6.000 euro. Het bedrijf mikte op 1 procent van de totale leenmarkt voor particulieren, destijds zo’n 170 miljoen euro.

Al gauw moesten de initiatiefnemers toegeven dat peer-to-peer-lenen (p2p) geen doorslaand succes was. Sinds september 2008 nam het bezoek aan de site al af. Al in augustus 2007 moest het bedrijf de activiteiten van de rechter staken omdat er geen vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) was. Boober wees daarna op de mogelijkheid om actief te worden als "aangesloten instelling" bij een houder van een collectieve vergunning.

Uiteindelijk concludeerde de AFM dat kredieten mogen worden verstrekt als er sprake was van lenen van een particulier aan een particulier.

Hoeveel geld in het bedrijf is gestopt is niet bekend. Particuliere investeerders hebben destijds 16 miljoen euro toegezegd.

Boober Nederland heeft in elk geval weinig achtergelaten. De curator heeft 12.500 euro op een rekening aangetroffen, en een bankgarantie van 30.000 euro op een andere rekening.

De voormalige directeur Ilse Smulders, die voor Detron ICT werkt, verwijst naar de aandeelhouders. Hun woordvoerder Maarten van Ingen van Holla Poelman van Leeuwen advocaten in Den Bosch zegt dat het overleg met de stichting naar zijn gevoel goed is verlopen. "We liepen alleen tegen operationele beperkingen aan, zoals de weigering van de Hollands Bank Unie om gegevens te verstrekken".

Deel dit bericht

3 Reacties

Fonze

Pas op: Geld lenen kost geld?! Het was een mooi initiatief maar ik zou het zelf ook niet aandurven, lenen of uitlenen. Dat doe je toch liever via een "echte" bank.

Rob

In de VS en de UK zijn een aantal P2P lending sites zeer succesvol, er is maar een oorzaak voor het fiasco van Boober en dat is het waardeloze team dat er een potje van gemaakt heeft. Fonze heeft wel een goed punt in zijn reactie maar we hebben de afgelopen twee jaar wel gezien dat "echte banken" er een nog veel grotere puinhoop van maken. P2P leninding heeft een gouden toekomst maar moet aan strenge eisen voldoen zodat fiasco's Boober in de toekomst voorkomen kunnen worden.

uitlener

Inderdaad mismanagement is de oorzaak van het fiasco. Vergelijk bijvoorbeeld eens met Zopa en Smava, professioneel en succesvol. De afwikkeling van Boober is al even stijlloos. Zonder enig bericht is er gestopt, de directie is onbereikbaar en de aandeelhouders vragen gewoon faillissement aan zonder enige medewerking aan een overdracht van de vorderingen. Het verhaal van de woordvoerder is een smoes, er zijn genoeg alternatieven aangedragen voor een overdracht.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond