Deel dit artikel
-

Levering buitenlandse webshops mag ook op postkantoor

PostNL hoeft pakketjes van buitenlandse webshops niet altijd af te leveren op het adres van de koper. Op het postkantoor kan ook.

Als de consument nog BTW of invoerrechten moet betalen, mag PostNL de bestellingen naar het postkantoor brengen. De koper moet daar dan naartoe komen om zijn financiële verplichtingen te voldoen.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken zegt dat in reactie op een vraag uit de Tweede Kamer.

Sinds eind 2017 levert PostNL geen pakketjes meer af waar invoerrechten, BTW, afhandelingskosten of accijns over moet worden betaald. Keijzer legt uit dat dat gebeurt omwille van doelmatigheid. “Ontvangers zijn namelijk vaak niet geïnformeerd over het feit dat invoerrechten moeten worden betaald en zijn niet bereid om deze alsnog te betalen of zijn daar op het bezorgmoment niet toe in staat. Hierdoor ontstaat de ongewenste situatie dat pakketten vaak weer moeten worden meegenomen door de pakketbezorger.” Daarmee handelt de pakketbezorger niet in strijd met wet- en regelgeving.

Het zijn vaak niet-Europese bedrijven die deze kosten niet in rekening brengen bij de transactie zelf. Die taak valt dan toe aan pakketvervoerder. Dit proces is in de ogen van de staatssecretaris ook wezenlijk anders dan bestelling onder rembours, waar PostNL een apart logistieke eenheid voor heeft.

Foto: Frans Berkelaar (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond