Deel dit artikel
-

Ook met licht kun je slaapapneu opsporen

In een onderzoekssamenwerking van het Eindhoven MedTech Innovation Center (e/MTIC), met de TU/e en het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe, heeft Gabriele Papini een manier ontwikkeld om slaapapneu te monitoren met behulp van een compact apparaatje dat om de pols te dragen is, comfortabel aanvoelt en te gebruiken is voor langdurige thuismonitoring.

In klinische tests zijn polysomnografie en polygrafische slaapapneu-tests de ‘gouden standaard’ voor de diagnose van slaapapneu, maar in beide gevallen moet een persoon ’s nachts sensoren dragen om functies als hersenactiviteit, hartslag en spieractiviteit in de gaten te houden.

De deze instrumenten zijn dan ook niet geschikt voor screening en monitoring gedurende meerdere nachten, omdat de sensoren oncomfortabel zijn om te dragen, de slaap kunnen beïnvloeden en voor een persoon onmogelijk thuis te gebruiken zouden zijn.

Voor de oplossing van de TU/e wordt gemaakt van een apparaatje dat om de pols wordt gedragen en eruitziet als een smartwatch of fitness-tracker, waarbij de huid wordt verlicht met groen licht van LED’s. Een deel van het licht wordt gereflecteerd door het bloed in het lichaam en vervolgens gedetecteerd door een lichtsensor.

Voor het onderzoek droegen 500 mensen, zowel gezonde mensen als mensen met slaapstoornissen slapeloosheid, het apparaatje terwijl ze sliepen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond