Deel dit artikel
-

Drie Nederlandse universiteiten lanceren virtuele slaapcoach

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en de TU Delft hebben een app ontwikkeld die gebruikers ondersteunt om beter te leren slapen. Het is niet de eerste virtuele slaapapp, Philips en Fitbit hebben ze ook. Maar de nieuwe app is met name geschikt voor therapiedoeleinden.

Ongeveer 10 procent van de Nederlanders lijdt aan chronische slapeloosheid. Structureel slecht slapen kan negatieve gevolgen hebben op de gezondheid en de kwaliteit van leven.

Er zijn allerlei manieren om behandelingen bij slapeloosheid te ondersteunen met technologie, bijvoorbeeld apps die je slaap meten of slimme wekkers die je op het juiste moment wakker maken. Slechts de helft van de mensen met slaapproblemen maakt zo’n door technologie ondersteunde slaaptraining daadwerkelijk af, stellen de onderzoekers.

De smartphone-app SleepCare is gebaseerd op bestaande therapie die wordt gegeven door psychologen. De app doet meer dan alleen het slaappatroon bijhouden: gebruikers gaan ook aan de slag met slaaprestrictie, ontspanningsoefeningen en slaaphygiëne, allemaal afgestemd op het dagelijks leven van de gebruiker.

De drie universiteiten hebben hun krachten gebundeld, waardoor iedere universiteit zijn eigen expertise inbrengt.

Wat de app niet doet is slaapactiviteit direct meten, zoals Philips en Fitbit doen. Philips meet bewegingen in bed met een sensor die onder het matras wordt geplaatst. Andere gebruiken een polsband. Appmakers beloven je voor heel weinig geld een compleet slaaplaboratorium in je eigen bed. Withings lanceerde al eens Aura, een crowdfunded EGG-band en startup Hello haalde ruim een miljoen dollar aan financiering op voor design sleeptracker Sense.

“Metingen via dit soort hulpmiddelen zijn over het algemeen notoir onbetrouwbaar,” zegt Robbert-Jan Beun van de Universiteit Utrecht. “Daarom vragen we onze gebruikers om zelf hun slaappatronen bij te houden.” Met de ingevoerde gegevens werkt de app als een een soort WhatsApp, zegt Beun. “Belangrijk is dat gebruikers een geautomatiseerde therapie op maat krijgen aangeboden.”

Voor het onderzoek zijn de wetenschappers op zoek naar deelnemers, mensen die lijden aan chronische slapeloosheid. De app is op dit moment alleen beschikbaar voor Android-telefoons.

Commerciële toepassingen staan op de agenda, zegt Beun tegen Emerce. “Bedrijven als Philips zijn geïnteresseerd in wat we doen. Maar de app moet eerst heel goed werken.” “Als deze app de slaap verbetert, kunnen we met weinig kosten ontzettend veel mensen bereiken,” benadrukt slaaponderzoeker Jaap Lancee (Universiteit van Amsterdam).

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

5 Reacties

michelle storimans

Ik wil graag mee doen met het onderzoek. Heb al levenslang slaapproblemen. Ontmoet ook veel mensen in mijn praktijk met dezelfde klachten. Als het helpt kan ik veel mensen bereiken. Mijn website is http://www.storimanstherapie.nl

Ingrid Mommers

Ik wil hierbij mijn zoon opgeven voor het onderzoek. Hij is 14 jaar en heeft al jaren last van slaapproblemen.

Jacqueline Leeuwenburgh

Ik wil graag mee doen aan dit onderzoek.

Jan Libbenga (Emerce)

Aanmelden kan via de link in het artikel, hier vermelden dat je mee wil doen heft weinig in.

jos poelman

Man, 71 jaar. Ik wil graag deel nemen aan dit onderzoek.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond