Deel dit artikel
-

Lot Dutchtone in handen France Telecom

Mobiel belbedrijf Orange is de afgelopen negen maanden flink gegroeid. Dochter Dutchtone bleef echter achter bij de moeder. France Telecom studeert nu op de mogelijkheid een deel van zijn belangen in Orange af te stoten. Daaronder misschien ook Dutchtone.

De omzet van Orange steeg tot 30 september met 12,8 procent naar een totaal van 12,5 miljard euro. Bij Dutchtone nam het aantal bellers af met ruim honderdduizend. De volle dochter van Orange heeft nu iets meer dan een miljoen abonnees. Dutchtone's omzet steeg wel een beetje, van 274 miljoen euro in de eerste negen maanden van 2001 naar 296 miljoen in dezelfde periode dit jaar.

Orange is voor 85 procent eigendom van France Telecom. De Franse staatstelecom zucht net als de collega's elders in Europa onder een zware schuldenlast, met name door de investeringen voor UMTS. Onder druk van de Franse overheid is topman Michel Bon afgelopen september vervangen door Thierry Breton. Franse kranten hebben sinds september bericht over maatregelen die Thierry Breton zou nemen om France Telecom te redden. Breton zou van plan zijn een aantal mobiele operators buiten Frankrijk en Groot-Brittannië te verkopen. In eerste instantie gaat het om het belang in het Duitse MobilCom, maar Thierry zou ook van Dutchtone af willen. Telefónica en Telecom Italia zouden interesse hebben in overname van Orange-onderdelen.

"Pure speculatie", is het volgens een woordvoerder op het Engelse kantoor van Orange. "Thierry heeft nog helemaal geen plannen. In de pers en interne e-mails heeft hij alleen gezegd dat hij bedrijven aan het onderzoeken is." Ze verwijst door naar de persafdeling in Frankrijk. Persvoorlichter Caroline Chaize van France Telecom benadrukt dat de cijfers die gisteren zijn gepresenteerd alleen over de omzet gingen. "We zijn niet ingegaan op onze schuld en strategie", zegt ze. Thierry heeft volgens Chaize een diepgaande studie van de verschillende onderdelen van France Telecom aangekondigd. "Tot eind november, begin december worden nog geen besluiten over strategische kwesties genomen."

France Telecom is voor 55 procent in handen van de Franse staat. President Jacques Chirac heeft de Europese Unie vrijdag opgeroepen met maatregelen te komen om de telecomindustrie te redden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond