Lycos start Hyves-achtige dienst in Nederland

Lycos introduceert half april een Nederlandse versie van zijn nieuwe Hyves-achtige vriendendienst Jubii, een Web 2.0 omgeving waar foto’s en muziekbestanden op eenvoudige wijze kunnen worden gedeeld. Daarnaast kent Jubii een communicatiecomponent met email, SMS, telefonie en chatten.
Opvallend is dat Jubii, dat sinds enkele weken al toegankelijk is in de Engelstalige versie, voorlopig gratis 10 gigabyte aan opslagruimte biedt. Uiteindelijk zal dat 4 gigabyte worden. "Maar daarmee zitten we nog ruim boven het gemiddelde van soortgelijke sites," zegt Ina J. Kruse van Lycos, die de site op CeBIT in Hannover demonstreert. Wie nu 10 gigabyte bestelt mag die overigens wel behouden.
Jubii bevat publieke en private folders voor bestanden die gebruikers met hun vrienden kunnen delen. Per gebruiker kan de toegang tot specifieke bestanden worden geregeld. Berichten worden gesorteerd naar belangrijkheid van vrienden. Niet het laatste bericht komt automatisch bovenaan te staan, maar het bericht van je belangrijkste contacten. Lycos spreekt van "intelligent contactmanagement". Een virtuele MSN Messenger geeft aan welke vrienden online zijn.
In de chatomgeving kan met vreemden maar ook met volledig geprogrammeerde bots worden gecommuniceerd, waarbij gebruikers een avatar kunnen selecteren. Lycos heeft doelbewust niet voor een Second Life-omgeving gekozen, zegt Kruse. Software hoeft dan ook niet geïnstalleerd te worden, al is de site (geoptimaliseerd voor Firefox) nu nog wat traag.
Jubii wordt als apart merk van Lycos Europa in de markt gezet met gelokaliseerde versies voor Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Italië en dus ook in Nederland, hoewel Lycos in ons land slechts 25.000 actieve gebruikers telt. "Het is het niet de bedoeling dat Jubii Lycos gaat vervangen," bebadrukt Kruse. "De portal van Lycos blijft gewoon bestaan."
De Duitser Jan Wergin, die voor Microsoft in de Verenigde Staten heeft gewerkt, gaat Jubii leiden.
Lycos wil gaan verdienen aan advertenties en Voip-verkeer naar vaste nummers dat binnenkort aan het dienstenpakket zal worden toegevoegd.
Tegelijk met Jubii werd op CeBIT een andere opvallende dienst gelanceerd voor de Europese markt: ComBOTS, ontwikkeld door een bedrijf uit Karlsruhe. Ook hier is het idee om op een eenvoudige manier bestanden uit te wisselen en met elkaar te communiceren. Volgens ComBOTS is voor veel gebruikers het versturen van bestanden per e-mail nog altijd veel te ingewikkeld. Bij ComBOTS versleept men de bestanden gewoon naar een icoontje op het bureaublad. Per bericht kunnen wel 500 bestanden tot 1 gigabyte worden meegestuurd.
Nadeel is dat een vrij fors softwareprogramma moet worden geïnstalleerd en de dienst niet vanaf een willekeurige pc is te benaderen. ComBOTS wil onder meer verdienen aan een premium versie met meer mogelijkheden (1,99 euro per maand) en avatars die kunnen worden gekocht voor 0,99 tot 1,49 euro. Het bedrijf heeft onder meer een contract met Warner Brothers gesloten voor het gebruik van animatiefiguurtjes zoals Bugs Bunny en Tweety.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
4 Reacties
Jelle
In een woord; Briljant. Met Bugs Bunny gaat dit he-le-maal way-out. Dit wordt een klapper…. Eigenlijk alles wat we al hadden, maar dan later…
Marco Derksen
Deze was toch al rond 2005 gelanceerd!?
John
Combots kende een lange betaperiode. Het is zeer gebruiksvriendelijke software, beter dan bijv. Pando, maar het nadeel is inderdaad dat je op software aangewezen bent voor het delen van bestanden.
Eric
Nou, ik heb een paar maanden lang de betaalde dienst Lycos Max gebruikt, 10 Gb opslag en een eigen domein voor emailadressen. Wat een ongelofelijk wanproduct was dat. Minimaal 10% van de email aan mij verstuurd kwam gewoonweg niet aan en de afzenders kregen geen bericht terug dat de email niet bezorgd kon worden. Na eindeloos mailen met de helpdesk (die geen enkele kennis van zaken hadden) was dit nog steeds niet opgelost. Voor mij echt nooooit meer iets van Lycos. Het lijkt allemaal heel mooi, maar het werkt totaal niet.