Deel dit artikel
-

Mag het wat minder?

Voor mijn werk zit ik vrij regelmatig in vergaderingen, meetings, brainstormsessies of hoe je ze ook maar noemen wilt. Momenten waarop gesprekken worden gevoerd. Eens in de zoveel tijd kan dit me verbazen, onze vergadercultuur. Of "chatbehoefte", want we kletsen wat af. We zitten in een werkoverleg, voeren indivuele besprekingen over de voortgang van de activiteiten, we bespreken de notulen van de vorige meeting, en bespreken de agenda om vooral zeker te stellen dat iedereen weet waar we over gaan praten, en het eens is met de onderwerpen van die agenda. Kennismakingsgesprekken, oriënterende meetings, presentaties, technische meetings, productpositioneringssessies, you name it, we have it, als er maar gepraat kan worden.

Peggy Kruin is Alliance Manager van Software AG Nederland B.V. Ze zegt een groot voorstander te zijn van communiceren, maar vindt wel dat er in de business te veel wordt gepraat, wat tijd in beslag neemt die ze liever op een meer zinvolle wijze besteed.

En we nemen er blijkbaar tijd voor, want we vergaderen ons suf, urenlang. We organiseren meetings, lunchmeetings, ontbijtsessies, eindedagmeetings die uitlopen in een diner… ga zo maar door. Ik vraag me af of het niet wat effectiever kan, al dat gepraat. En ik vraag me vooral af waarom het zo vaak zo lang moet duren.

Voor mij is een effectief gesprek een gesprek dat aan mijn verwachtingen voldoet. Of anders gezegd, een gesprek waarin ik gestelde doelen bereik. Dat kan volgens mij best snel gaan. Een gesprek wordt er niet beter omdat we er drie uur de tijd voor hebben genomen. Ik ben geneigd over een gesprek van drie uur te zeggen dat a) je gesprekspartner niets beters te doen heeft, b) je gesprekspartner geen idee had waar het gesprek over ging, dus je was de halve tijd bezig met uitleg geven, c) je wat goed te maken hebt.

Hoe vaak heb je nou niet in een meeting gezeten waarin het gesprek in een spiraal beland lijkt te zijn en maar niet wil eindigen? Of dat je een meeting ingaat, en eigenlijk binnen de kortste keren weet dat het echt niet iets voor je is, maar je het "politiek incorrect" vindt om binnen vijf minuten het gesprek te be�indigen. En dat begrijp ik namelijk niet helemaal. Hebben we nou met z'n allen echt niet wat beters te doen dan vergaderen? Of iets leukers? Wat is dat toch? Hoe langer je in vergadering gezeten hebt, hoe fascinerender je verhaal dus moet zijn? Veel afspraken bij een en dezelfde organisatie als graadmeter van je succes? Of een teken van een goed netwerk als je veel afspraken hebt bij verschillende partijen? Wat is er toch gebeurd met kijken naar het resultaat van een meeting? Ben ik nou gek, of is dat nou waar het uiteindelijk om gaat?

Moeten we niet gewoon doelen stellen voor de gesprekken die we voeren? En meer kwalificaties aanbrengen bij de te bezoeken partijen? Volgens mij scheelt dat al enorm. Je probeert in ieder geval zo min mogelijk tijd van elkaar te verspillen. Misschien ben ik wat te direct, maar ik probeer te streven naar kortere gesprekken. Begrijp me niet verkeerd, ik ben groot voorstander van communiceren, maar ik hou het graag wat directer. Want ik wil op een dag graag meer doen dan meetings aflopen. Kort gezegd: zeg waar het op staat, zeg wat je wilt/nodig hebt, en dan kunnen we kijken of we er iets mee kunnen doen. Kan het, doen. Kan het niet: jammer, wellicht een andere keer. Even goede vrienden, en een prettige dag verder. En op naar de volgende.

Deel dit bericht

4 Reacties

John Kivit

Dit had je ook in één alinea kunnen zeggen.

Harrie Linders

Beste Peggy, een zeer goed stuk waar ik grotendeels mee eens ben! Een kanttekening is echter dat 1) dit -helaas- ook afhankelijk is van de cultuur waarin je werkt (internationaal is absoluut anders) en 2) een meeting (ook in NL) soms langer zal/kan duren vanwege een stukje relatie opbouw. ps: jammer dat jouw stukje beperkt blijft tot de emerce.

Ineke

Gezien de inhoud van je artikel, blijkt dat je heel weinig zegt in heel veel woorden. Het artikel maakt echter wel duidelijk wat jouw mening is over het 'langdurig voeren van gesprekken'. Om dit 'gevoel' over te brengen heb je nu eenmaal meer woorden nodig dan alleen het – to the point – antwoorden op vragen. Ik denk dat het belangrijk is om een gesprek in te gaan met een aantal vragen waar je antwoord op wilt hebben. Deze antwoorden moet je ook krijgen in het gesprek. Het is echter goed om daarbij ook de het gevoel te hebben dat je over 'hetzelfde' onderwerp hebt gesproken, en daar zijn nu eenmaal vaker wat meer woorden voor nodig.

Henny van der Pluijm

Beste Peggy, Jij hebt guts, want je verwoordt een politiek incorrect standpunt. Je hebt helemaal gelijk als je zegt dat er in Nederland veel te veel wordt vergaderd. Als je die vergaderingen optelt bij al die vakanties, deeltijdwerk, ATV, dan heeft Nederland wel een zeer aparte arbeidscultuur waarvan buitenlanders zich wel eens afvragen hoe er uberhaupt iets tot stand komt.Het antwoord op de vraag waarom we hier zo veel vergaderen is echter simpel. Al sinds de 17e eeuw beschikt ons land over een sterk ontwikkelde koffiecultuur, die indertijd ontstond door de handel met het Oosten. Later zijn daar de fabrieken van Douwe Egberts en Van Nelle uit voortgekomen. De koffie-industrie – en de handel – hebben al vroeg ontdekt dat je het gebruik van koffie moet bevorderen om zelf een goede boterham te verdienen. Sindsdien worden vergaderingen in Nederland gesponsord door de koffiewereld.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond