Deel dit artikel
-

Mail.ru duurder naar de beurs

Het Russische internetconglomeraat Mail.ru gaat zeker 10 procent duurder naar de beurs. De mede-eigenaar van ICQ, Facebook, Zynga en Mail.ru hoopt bijna een miljard dollar uit te markt te halen.

Dat blijkt uit nieuwe details die het bedrijf bekend maakt als onderdeel van de procedure om naar de beurs te gaan in Londen. De openingskoers voor het aandeel Mail.ru is vastgelegd op een bandbreedte van 23,70 en 27,70 dollar. Dat levert het bedrijf maximaal 876 miljoen dollar aan nieuw kapitaal op.

De beursgang waardeert Mail.ru op 5,7 miljard dollar. Dat is meer dan de 5 miljard waar de markt tot voor kort vanuit ging. Beleggers betalen hiermee 30 à 40 keer de winst van naar verwachting 150 miljoen dollar van Mail.ru en de waardering van het Facebook-belang van 900 miljoen dollar.

Het nieuwe geld zal wordt gebruikt om voor 112,5 miljoen dollar 7,5 procent van de aandelen in profielensite vKontakte te kopen.

De beursgang van het bedrijf dat tot voor kort Digital Sky Technologies is bedoeld om de internetmarkt in het Russische taalgebied een impuls te geven.

Het bedrijf brengt 16 procent van zijn aandelenkapitaal naar de markt. Daarmee is het de grootste beursgang in de omgeving van Europa dit jaar.

Achtergrond

Mail.ru is eigenaar van de gelijknamige site, een grote lokale variant van Hotmail of Gmail. Daarnaast exploiteert de eigenaar van Mail.ru een portaal op dat domein.

Het internetbedrijf is tevens eigenaar van chatdiensten ICQ en Agent en de grote Russische profielensites Odnoklassniki.ru en Moi Mir. Daarnaast heeft het belangen van 25 procent in profielensite vKontakte en online betalingsbedrijf Qiwi.

Gezamenlijk bereiken deze lokale marktleiders circa 70 procent van de totale Russische internetpopulatie.

Het is investeerder Digital Sky Technologies (DST) die dit portifolio internetbedrijven in de afgelopen jaren smeedde met gerichte overnames. Het bedrijf veranderde voor de beursgang zijn naam in Mail.ru.??DST is grotendeels in handen van diens oprichter Alisher Usmanov, tevens grootaandeelhouder van voetbalclub Arsenal in Londen. Hij zal een deel van zijn aandelen liquideren.

Ook zakenbank Goldman Sachs en investeerders Tencent en Naspers verkopen een deel van hun waardepapieren.??Recent nam het bedrijf investeringen aan van twee externe partijen. Het Chinese Tencent nam in april voor 300 miljoen dollar een belang van 10,26 procent in DST. Daarna, in juli, kocht het Zuid-Afrikaanse mediabedrijf Naspers voor 388 miljoen dollar in contanten en een aandelenruil uit Mail.ru een belang van 28,7 procent in DST.

Naspers is voor 35 procent eigenaar van Tencent en heeft daardoor direct en indirect 32,3 procent van DST in handen.

De internationale tak van beurskandidaat Mail.ru, DST Global, heeft daarnaast een belang in Facebook van 2,38 procent, in spellenbedrijf Zynga een belang van 1,47 procent en in koopjessite Groupon een belang van 5,13 procent.

Deel dit bericht

1 Reactie

slr camera canon

I discovered your blog web site on google and check a few of your early posts. Proceed to maintain up the very good operate. I simply additional up your RSS feed to my MSN Information Reader. In search of ahead to reading extra from you in a while!…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond