Deel dit artikel
-

Maker Angry Birds volgend jaar naar de beurs

Rovio, het bedrijf achter het immens populaire Angry Birds, overweegt een beursgang in 2013. Dat heeft CFO Mikko Setälä verteld aan het Zweedse dagblad Dagens Industri.

Plannen voor een beursgang bestaan al langer. De beurswaarde van het Finse bedrijf wordt nu al geschat op zo’n zestig miljard dollar, waarmee het mobieltjesmaker Nokia zou verslaan.

Rovio kan bogen op ruim een miljard (deels betaalde) downloads, maar verdient ook aan merchandise. Ook de nieuwe titel Amazing Alex doet het opvallend goed. In 2011 maakte het bedrijf 56 miljoen dollar winst op een omzet van 88 miljoen.

Voor Rovio lijken de beursomstandigheden gunstiger dan voor Facebook-partner Zynga. Dat bedrijf werd door beleggers flink afgestraft na een kwartaalverlies. Anders dan Zynga richt Rovio zich op mobiele games, de belangrijkste groeimarkt op dit moment. Analisten vinden dat Zynga de mobiele markt te veel heeft genegeerd.

CEO Mark Pincus van Zynga is zich inmiddels weer gaan bemoeien met de ontwikkeling van games binnen zijn bedrijf. COO John Schapptert lijkt aan de kant te zijn geschoven. David Ko is aangetrokken om de mobiele activiteiten in goede banen te leiden.

Deel dit bericht

4 Reacties

BL@@T

Volgens mij de zoveelste bubbel dit..
ze maken 1 populaire game, heel knap en goed maar wat voor garanties geeft dat voor de toekomst?????

Wat doen zij nieuw wat andere game ontwikkelaars nog niet doen? 1 goede game maken is geen garantie op succes bij een volgende titel.

Frank

Als het spel zo’n succes is en de kas goed gevuld heb je de kapitaalmarkt niet nodig voor de financiering van je volgende best-seller lijkt me. Dat was toch ooit het idee achter een beursgang.

Tegenwoordig is het vooral een exit-strategie voor de oprichters in de maak. Althans, dat was de les van de vorige bubbel.

Benieuwd hoeveel beleggers er weer in stinken. Ze moeten niet te lang wachten alleen, die dollars/euro’s gaan nog eens nodig zijn voor tastbare goederen naarmate de landencrisis zich verder ontwikkelt.

Redactie Emerce

Beetje al te kort door de bocht. Alsof oprichters kort na de IPO verdwijnen. Als exitstrategie hebben IPO’s zich al helemaal niet bewezen. Zie Facebook.

Frank

Natuurlijk zullen de oprichters niet direct verdwijnen, omdat ze daar geen belang bij hebben. Daarmee geven ze het signaal dat ze zelf niet meer in hun bedrijf geloven. Dan kan je beter de storm uitzitten en verkopen na X jaar. Dan is de buit kleiner maar ben je nog steeds binnen. Zie Nina zou ik zeggen.

Stel dat je 88 miljoen verdient met nagenoeg geen kosten, dan kan je ook besluiten om te gaan cashen, niet meer te investeren en de hype uit te zitten. Nadeel: de illusie is in 1 klap weg (illusion sells!) en anderzijds waarom zou je de deur niet openmaken als er een zak van 60 miljard dollar voor ligt?

Is het geen exit strategie dan mikt men op een 2e of nog meer grotere successen. Of beter, ze moeten dan wel. Is dat een reële strategie dan? 60 miljard voor een bedrijf dat met spel 1 op of over het hoogtepunt zit, daarmee 56 miljoen netto jaarlijks ophaalt. Nieuwe aandeelhouders worden verwacht daarvoor 1100x de jaarwinst neer te leggen? Serieus?

P.S. Wat is de bron voor deze $60 miljard? Staat de komma wel goed, ik kan het bijna niet geloven? Voor dit geld koop je 6x Ahold. Zij houden echter een miljard jaarlijks over. Doe dat maal 6 en ik weet waar ik beter m’n geld in kan steken. Boodschappen blijven we wel doen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond