Deel dit artikel
-

Management neemt Free Media Group over

Free Media Group, uitgever van onder meer de titel IEX.nl, FHM en Esquire, is overgenomen door de directie. Grootaandeelhouder IMC heeft de aandelen aan het management verkocht.

Directieleden Peter van Sommeren en Hans-Poul Veldhuyzen van Zanten hebben, samen met een derde partij, Hunter Media uit Den Haag, de deal rond gekregen. Een overnamesom wil Van Sommeren niet vrijgeven. “Dat wil de partner niet en zeker IMC wil dat vermijden.”

Het management, zo laat Van Sommeren weten, heeft 70 procent in handen, elk ongeveer de helft. De derde partij heeft de resterende 30 procent.

Volgens Van Sommeren ligt de reden voor de overname voor de hand. “IMC, een grote financiële dienstverlener, heeft ooit IEX overgenomen in 2000 met gedachte er een online broker van te maken. Dat is uiteindelijk, met de internetbubbel, er niet van gekomen. Al hielden ze wel het belang aan. Nu ze een groei doormaken, moeten ze focussen.

IEX Media Groep, is één van de twee werkmaatschappijen van Free Media Group. Van Sommeren vervolgt: “IMC is geen goede aandeelhouder meer, in die zin, als mediapartij willen ze in media groeien, er was geen interesse meer voor IEX. Dan moet je uit elkaar gaan. Nu in 2009 nemen ze afscheid.”

Toekomst

Van Sommeren ziet de toekomst rooskleurig in. “Als ik als baas niet mee zou doen, dan zou ik weinig vertrouwen hebben in wat ik doe.” Het afgelopen jaar was een slecht jaar. “Als mediapartij in de financiële sector, kregen we dubbele klappen. Veel financiële klanten gingen failliet en dan komt de media-ellende er nog eens bovenop. Gelukkig lopen wij vooraan in de cyclus en begint het aan te trekken.”

“We krijg weer offerte aanvragen”, zo merkt Van Sommeren. Aan pageviews was en is er geen gebrek. “Die gingen het afgelopen jaar door het dak, maar daar verdienden we geen geld aan. Maar de informatiebehoefte bleef in stand. En met de kenmerken van buitenaf, de overheid die zich terugtrekt en de pensioenen die de mensen zelf moeten regelen, dat komt wel goed.”

Nu moet er weer geld verdiend gaan worden. Daar hoopt Van Sommeren op. “We willen daarnaast een nieuwe stap zetten in de ontwikkeling. Dat heeft het afgelopen jaar ook stilgelegen.”

Er wordt geïnvesteerd in een aantal merken. En in januari hoopt Van Sommeren nog een aantal overnames af te ronden. “Dat maken we binnenkort bekend.” Van Sommeren wil enkel kwijt dat het in de financiële informatiehoek te vinden is. Hij vervolgt: “Twee jaar geleden zijn de b2b-weg ingeslagen en dat willen we nu verder versterken.”

Eén van de merken waar de nieuwe eigenaren zich op gaan richten is uiteraard IEX.nl. “Dat kan wel een impuls gebruiken. We gaan veel meer doen met meningen van professionele beleggers. Er wordt veel geroepen door iedereen, dat willen we gestructureerd gaan bijhouden. Of een simpele particuliere belegger nu wat roept, of een investment banker, dat gaan wij vergelijken”, aldus Van Sommeren. Dat betekent dat mensen op zoek kunnen gaan naar een fonds, en kunnen achterhalen wie wat heeft geroepen en wie ernaast zat. “We nodigen mensen uit om hun nek uit te steken.”

Bron foto: mccun934 (CC)

Deel dit bericht

5 Reacties

Fred Driessen

Put your money where your mouth is … en dat ook echt doen. Stoere actie. Felicitaties aan het management en alle medewerkers van FMG!

Marcel Molenaar

Gefeliciteerd Peter en team ! Een mooie volgende stap voor jullie en je partners !

Maaike

Sinds wanneer is eric visser weg bij de Free Media Groep? Hij was tot voor kort mede aandeelhouder.

Toine

Goh, dat was op het nippertje niet de nieuwe eigenaar van Emerce in 2003.

Eric

Zeker mooie ctie van de heren (lees beetje jaloers 😉 )! IEX is een mooi product en ik geloof ook zeker in een mooie toekomst. Succes!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond