Deel dit artikel
-

Marktplaats Rakuten schort plannen voor gratis bezorgingen op

De Japanse e-commercereus Rakuten ziet voorlopig af van een plan om vanaf 18 maart bestellingen van 38 dollar of hoger gratis te bezorgen. Diverse retailers maakten bezwaar omdat zij voor de kosten zouden opdraaien.

Rakuten zag dat anders: de omzet van verkooppartners zou hierdoor juist flink kunnen stijgen. Rakuten beloofde overigens wel de kosten vergoeden als de partners verlies zouden lijden.

Rakuten is in Japan wat Amazon is in de VS of Duitsland: een marktplaats met verkooppartners. Officieel heet de marktplaats Rakuten Ichiba. Maar het bedrijf ondervindt ook in Japan veel concurrentie, juist van Amazon. Daarom is gratis bezorgen essentieel voor het platform.

Een groep van 450 verkooppartners heeft echter een klacht ingediend bij de handelswaakhond vanwege machtsmisbruik. De toezichthouder was al begonnen met een onderzoek naar de dominante positie van het platform.

Weer andere partners wilden dat Rakuten zou wachten vanwege de verspreiding van het coronavirus. Er zou onvoldoende personeel zijn om de bestellingen te verwerken. In Japan zijn ruim 3000 besmettingen geregistreerd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond