Deel dit artikel
-

Marktplaats voor ontwikkelingslanden opgezet

Onder de naam OneWorldMarket.nl start maandag een marktplaats waarop Nederlandse bedrijven kunnen handelen met ondernemers in ontwikkelingslanden. VN-chef Kofi Annan kan tevreden zijn, hij deed deze week juist een oproep aan de IT-sector om deze landen te ondersteunen met het ontwikkelen van ICT.

In een opiniestuk op technologiesite Cnet betoogt Annan dat publiek-private samenwerking cruciaal is voor de ontwikkeling van ICT in ontwikkelingslanden. Hij roept de IT-branche op om dergelijke samenwerkingsverbanden aan te gaan. De VN houdt volgend jaar twee conferenties met als doel beide partijen bij elkaar brengen.

Annan doet niet alleen een beroep op de technologiesector, hij heeft ook stevige kritiek op ontwikkelingslanden. Staatsmonopolisten vragen daar "exorbitante" prijzen voor het gebruik van bandbreedte en remmen op die manier ICT-ontwikkeling, aldus Annan.

De marktplaats OneWorldMarket.nl zal waarschijnlijk de goedkeuring van Annan kunnen wegdragen, hoewel het geen initiatief is van de Nederlandse IT-sector. Op deze site kunnen ondernemers uit 'het Zuiden' contact leggen met bedrijven uit 'het Noorden'. Doel is kennisoverdracht en het bevorderen van handelsbetrekkingen, wat weer aansluit bij de IT-plannen van Annan.

OneWorldMarket is opgezet door twee ontwikkelingsorganisaties en ondernemers uit ontwikkelingslanden. Het gaat om Stichting Maatschappij en Onderneming ( SMO ) en OneWorld Nederland . De laatste heeft als een van de doelstellingen "het verzorgen van een e-kant aan projecten en campagnes van de partners". OneWorld werkt vanuit diverse Europese landen, Canada en de Verenigde Staten.

Op 11 november opent demissionair staatssecretaris Joop Wijn de marktplaats (tot die tijd is de site nog niet te zien). In eerste instantie is er een focus op West-Afrika, daarna volgen overige werelddelen. "Doel is om ondernemers met elkaar in contact te brengen", zegt directeur Marije van Zomeren van OneWorld. "We merken dat communicatie lastig verloopt en dat ondernemers moeilijk inzicht krijgen in een bepaalde sector in het land waar ze handel mee willen drijven." OneWorldNetwork richt zich met name op de agrarische sector, zoals handelaren in koffie en cacao. "Het zijn met name midden- en kleinbedrijven die we willen bedienen."

Daadwerkelijke verkoop via de marktplaats gebeurt nog niet bij de start. "Dat willen we in een later stadium toevoegen", zegt Van Zomeren. "Er zijn in het buitenland wel activiteiten op dat gebied, zoals de Development Gateway van de Wereldbank. Wij richten ons minder op transacties en meer op het vormen van handelsnetwerken."

De bedoeling is dat OneWorldMarket een commerciële marktplaats wordt, zegt Van Zomeren. "We denken daarbij aan het instellen van abonnementen naar draagkracht, of een samenwerking met een bedrijf." Voor de komende twee jaar is er echter subsidie van de overheid beschikbaar. Animo onder Nederlandse ondernemers om mee te werken is er, zegt Van Zomeren. Tot op heden hebben tweehonderd bedrijven interesse getoond om actief te zijn op de marktplaats, zowel in Nederland als in Afrika. Vanuit Nederland gaat het onder meer om Ahold, Do-it (groothandel voor ecologische producten), houthandel Wijma en Zonen (grootste importeur van Afrikaans hout in Nederland) en koffiehandel Iscom.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond