Deel dit artikel
-

Nu ook marktplaats voor pakketreizen

De Haarlemse entrepreneur Mark van der Wal is afgelopen weekend een marktplaats voor vakanties begonnen onder de naam TradeYourTrip. Consumenten kunnen de ellende met hoge annuleringskosten en verzekeringen omzeilen door geannuleerde pakketreizen met kortingen tot 50 procent door te verkopen.

Van der Wal breekt hiermee een markt open die anderen tot nu toe hebben laten liggen. Veel aanbieders willen namelijk niet meewerken, zegt Van der Wal in De Telegraaf. De Europese wet bepaalt echter dat aanbieders namen op vliegtickets en hotelvouchers mogen veranderen tegen maximaal 27 euro administratiekosten.

Van der Wal heeft bij de Haagse rechtbank een proefproces aangespannen tegen vakantievlieger TUI om hierover jurisprudentie te krijgen. Het zijn vooral lijndiensten die dwarsliggen, zegt Van der Wal. Bij een lijnvlucht worden er hogere kosten in rekening gebracht, namelijk het originele ticket wordt geannuleerd en er dient een nieuw ticket te worden gekocht. ‘Naar onze mening druist dit in tegen het dwingende recht van de wet pakketreizen.’

De markt voor georganiseerde pakketreizen in Europa is 60 miljard euro waard. Zo’n 5 procent annuleert. Dat komt neer op 25 miljoen mensen. In Nederland heeft 60 procent aan annuleringsverzekering, maar elders ligt dat een stuk lager. En dus verwacht Van der Wal voldoende belangstelling.

Voorwaarde voor deelname aan Tradeyourtrip is dat de consument de reis tegen korting doorverkoopt. Die kan de prijs volledig zelf bepalen, al dan niet met behulp van een calculator. De site waarschuwt ook als er geen andere bezoekers zijn, voor het geval men op het allerlaatste moment zijn reis wil verkopen. Er wordt verder pas uitbetaald als de koper aan zijn vakantie is begonnen.

Oprichter Van der Wal komt niet uit het reiswezen. Hij werkte in het verleden bij Grundig en Philips, was jarenlang marketingdirecteur bij K-Swiss en managing director van Gaastra Footwear. Daar vertrok hij na onenigheid over de koers.

Het Haarlemse bedrijf (met tien werknemers), recentelijk verhuisd naar Amsterdam, breidt nog dit kwartaal uit naar Duitsland. In het tweede kwartaal wordt een Britse website geopend.

Deel dit bericht

2 Reacties

Barrold Venendijk

Ik neem aan dat het design van die website tijdelijk is?

Danny Peters

Tekst op de nieuwe website:

“Marcus Beeren

“Because of private circumstances I could not go on holiday myself. I sold my trip to Barcelona via TradeYourTrip and earned 60% back. Very pleasant experience”.

Maar het concept is nog niet live, dus dit kan geen echte klantreactie zijn. Dit is dus verzonnen, neem ik aan. En inderdaad, het design is zoooooo traag. Grote afbeeldingen vooral. Emerce, dat jullie hier een artikel aan wijden, verbaast me enigszins. Het concept is nog niet af en loopt nog niet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond