Deel dit artikel
-

Marktplaatsbouwer EC-Gate failliet

EC-Gate, maker van software voor internet-marktplaatsen, is failliet verklaard. Het Amsterdamse bedrijf telde acht werknemers. Volgens de curator zijn "enkele tientallen miljoenen euro's" in het gehele concern gestoken, ondermeer door Nesbic.

Al op 2 april is het faillissement voor EC-Gate International BV uitgesproken, op 23 april volgde het bankroet voor EC-Gate BV. Voor alle acht werknemers is ontslag aangevraagd. Curator Joanneke Noordenbos onderzoekt of de intellectuele eigendom van de software nog te gelde kan worden gemaakt. De moedermaatschappij van het bedrijf, EC-Gate NV, is in surseance. Volgens de curator lijkt een dooorstart niet reëel en is ook van de moedermaatschappij het faillisement te verwachten. Daarmee zullen ook enkele dochtermaatschappijen, waaronder EC-Gate Software in Willemstad en EC-Gate USA in Wilmington failliet gaan.

De curator zoekt de oorzaak van het faillisement "in het gewijzigde klimaat in de ICT-sector". Het gehele concern kampte met een achterblijvende omzet en EC-Gate International zag een van zijn grotere debiteuren, het Britse internetbedrijf X-benefit.com, over de kop gaan. Een andere debiteur, het Franse Agro Marchés, betaalde zijn rekeningen niet omdat het zelf in financiële problemen verkeert. Ook wijst Noordenbos erop dat het standaardpakket van EC-Gate, Marketplace Suite, nogal kostbaar in de aanschaf was. Dat kostte, exclusief customization, ruim 113.000 euro.

EC-Gate bedrijf begon in 1997 met het maken van b-to-b-software voor internet-markplaatsen en het leveren van b-to-b-oplossingen voor individuele bedrijven en bedrijfstakken. Het had Europese en Amerikaanse klanten in de financiële dienstverlening, bouw, logistiek en catering. Het leverde zijn oplossingen via een ASP-model.

Voorjaar 2001 kwam EC-Gate al in de problemen. Er vielen enige tientallen ontslagen en er volgde een – naar nu blijkt vergeefse – kapitaalinjectie. De investeringsstroom droogde op en de geconsolideerde winst- en verliesrekening voor 2001 toonde volgens het faillissementsverslag een negatief resultaat van ruim zeven miljoen dollar.

Het bankroet van EC-Gate bevestigt de trend dat ASP-modellen dikwijls verliesgevend zijn. In maart van dit jaar stelde onderzoeksbureau Forrester dat internet-marktplaatsen de stap moeten maken naar meer data-uitwisseling en xRM-applicaties. De 25 grootste Europese marktplaatsen draaiden in 2001 een gezamenlijke omzet van 350 miljoen euro, terwijl er ruim twee miljard euro in was geïnvesteerd, zo meldde de studie.

Deel dit bericht

10 Reacties

Ronald van de Water

Zaten er nog maar acht man? Ik kan me herinneren dat het daar vol liep met mannen in pakken. Ze hadden zichzelf een beetje als CMG aangekleed. Met acht man toch nog failliet gaan, dat betekent toch wel dat er dus helemaal niets werd omgezet. Als dan je klanten ook failliet gaan, dan ben je dus de pineut. Ik vraag me overigens af of het zo is dat de jongens van EC Gate deze klanten hebben over gehaald om een marktplaats te starten. Want dan is het hun eigen schuld. Je ziet in het Forrester report dat daar al meer dan een jaar geleden over gesproken werd dat je op een andere manier marktplaasten moet inrichten. Helaas voor het management van EC Gate, want die hadden mooie dromen en nu staan ze weer met beide benen op de grond. En ook nog jammer dat ze niet hebben kunnen cashen, want ik dacht dat ze nog wel een beursgang hadden gepland.

Bert van Gerwen

Trend dat ASP-modellen niet werken? Wat een onzin. {Iceshop; http://www.iceshop.biz/ } werkt uitstekend en winstgevend: 70 klanten in meerdere EU-landen. Wel een heldere focus. Ook geen tonnen per installatie. Is daar een fractie van.

Dragstra

"Het bankroet van EC-Gate bevestigt de trend dat ASP-modellen dikwijls verliesgevend zijn." Da's nogal kort door de bocht. Waar komt die conclusie vandaan? Niet elke "internetmarktplaatsbouwer" is een ASP namelijk – en niet elke ASP is een internetmarktplaatsbouwer. Trouwens, EC-Gate heeft misschien tijdens de hype gelonkt naar het ASP-model, maar is er helaas niet in geslaagd om dat principe verder uit te werken. Mij lijkt dat niet het ASP-model verliesgevend is, maar het business model van EC-Gate.

willem wakker

7 miljoen dollar verlies met 8 mensen, vestiging in Willemstad? Hoop dat het management een goede rechtsbijstand verzekering heeft.

Sander

Zijn er ook investeringen waar Nesbic *wel* succes mee heeft gehad?

Els Quelijn

Op de website van EC-Gate is nog altijd een vacature voor sales executive. Kennelijk hebben ze nog de hoop iets te verkopen. Al hebben ze daar waarschijnlijk niets meer over te zeggen.Het is wel frapant dat men de software afdeling in Willemstad gevestigd heeft. Dit geeft niet echt veel vertrouwen. Ik vraag mij af of de klanten van EC-Gate die hun systemen door hen lieten beheren, bekend waren met de constructie van het bedrijf. Waarschijnlijk blijft er nog ergens een holding over met het management die vrolijk lachend verder gaat en zijn personeel en de klanten de enige gedupeerden. Wie weet hoe dit bedrijf in elkaar steekt? En hoe men bedrijven heeft kunnen adviseren hun systemen aan hen uit te besteden omdat dat beter zou zijn, terwijl ze het vervolgens hebben verpest.

Ronald

Els, ja die managers zullen er wel niet slechter van zijn geworden. De managementfacturen worden vast als eerste betaald. Dat geld hebben ze waarschijnlijk wel nodig voor hun advocaten die hun moeten vrijpleiten van hun wanbestuur. Hun klanten worden er alleen beter op want die hoeven hun facturen niet meer te betalen en ze kunnen hun investeringen in zinloze projecten stopzetten. (ingekort door de redactie.)

Teun van Essem

Als een licentiekoopprijs bekend is, is de leverancier per definitie geen ASP, maar een ISV die aan softwareverhuur doet om meer klanten over de streep te trekken. Hier is het waarschijnlijk misgegaan met EC-Gate; de vraag "ben ik softwareontwikkelaar of ASP?" is nooit goed beantwoord.Ik herriner me Kunz nog op een van die vele ASP-congressen afgeschilderd als de ASP van Nederland. Zelfvoldaan, grote mond, alleen maar zwammen over een beursgang. Lijkt wel tekenend; zwammen over een beursgang en dan omgaan (Augeo, een ander lichtend voorbeeld).Anyway, another one bites the dust; Emerce, ga eens zoeken naar overblijvende ASP's want diegenen die het nu overleven zijn waarschijnlijk de partijen die het wel goed voor elkaar hebben!

Michiel Scheffer

Mannen in pakken. Ik heb intensief met EC-Gate te maken gehad en ik heb niet de indruk gehad dat hun concept of technologie niet deugde. Men had gekozen voor mannen in pakken, maar de zakelijke en vriendelijke aanpak week af van het gebruikelijke dot-com dromen en van de dorheid van de ERP leveranciers. Ik ben het met de curator eens dat de markt tegen zat. Ik denk ook dat het standalone niet gaat om marktplaatsen in gang te zetten. Het model http://www.textileitaly.com is wel aardig: joint venture tussen brancheorganisatie en platform bouwer.

Bas de Jonge

EC gate is weer opgestaan. Onder de naam Knowledgelink. Ze hebben hun intrek genomen in een groot pand aan de Keizersgtacht. Goede club, het heeft even geduurd, maar ze gaan er tegen aan. Ze hebben een groot contract met Priority Telecom en Transforwarding.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond